Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble slept ut av rettssalen før dommeren kunne lese opp livstidsstraffen

Dømt for soldatdrapet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ekstreme islamistene som drepte soldaten Lee Rigby på åpen gate i London i fjor, er dømt til henholdsvis livstid og minimum 45 års fengsel.

Michael Adebolajo (29) og Michael Adebowale (22) fikk dommene forkynt i domstolen Old Bailey i London onsdag. Adebolajo ble dømt til fengsel på livstid mens Adebowale fikk en dom på minimum 45 års fengsel.

Under domsavsigelsen gikk begge de to til angrep på fengselsvakter, og de ble slept tilbake til cellene sine før dommeren kunne lese opp dommen.

De ble begge kjent skyldige i drapet i desember, men straffeutmålingen kom først på onsdag.

Forsøkt halshogget Den 25 år gamle soldaten Lee Rigby ble i mai i fjor først kjørt ned og deretter stukket til døde med en stor kniv. Deretter dro Adebolajo og Adebowale den livløse soldaten ut i gaten og forsøkte å halshogge ham med en kjøttøks.

Rett etter drapet ble de to selverklærte islamistene filmet av rystede forbipasserende mens den ene av dem forklarte hva de hadde gjort samtidig som han holdt opp kniven og kjøttøksa med blodige hender.

Verken Adebolajo eller Adebowale forsøkte å flykte fra åstedet. Da politiet kom, gikk de tvert imot løs på dem også. Begge gjerningsmennene ble skutt og såret under pågripelsen.

Drapet rystet Storbritannia og førte til en betydelig økning i hatkriminalitet rettet mot muslimer og til store antimuslimske demonstrasjoner.

Under domsavsigelsen onsdag var det demonstrasjoner utenfor rettssalen. Mange ga rolig uttrykk for sin støtte til Rigbys etterlatte, men en gruppe høyreekstremister hadde satt opp galger med rep mens de viftet med britiske og engelske flagg.

Hevn Under rettssaken innrømmet de to gjerningsmennene å ha drept Rigby, men nektet straffskyld fordi de hevdet det dreide seg om en krigshandling. De sa de drepte soldaten som hevn for muslimer som har blitt drept av britiske soldater i muslimske land.

Både Adebolajo og Adebowale har kristne nigerianske foreldre og er oppvokst i Storbritannia. De har begge konvertert til islam.

- Vi sverger til den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å kjempe for deg. Den eneste grunnen til at vi drepte denne mannen i dag er at muslimer blir drept av britiske soldater hver eneste dag, sa Adebolajo bare minutter etter drapet.

(NTB)

Hele Norges coronakart