På vei hjem fra handletur:

- Ble spyttet på

Familien var på vei hjem fra handletur, da en tilfeldig forbipasserende skal ha spyttet på Jeanett. - Datteren vår var ti måneder da hun opplevde hatkriminalitet for første gang.

SJOKKERTE: Kjæreste- og samboerparet Jeanett (f.v.) og Simone frykter for datterens sikkerhet etter hendelsen i Oslo sentrum tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SJOKKERTE: Kjæreste- og samboerparet Jeanett (f.v.) og Simone frykter for datterens sikkerhet etter hendelsen i Oslo sentrum tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Annonse

«I dag var en fin dag. I dag koste jeg meg med datteren min. I dag skulle vi på familieshopping og glede oss til vår første utenlandsferie som familie. Men dagen snudde og istedenfor glede kom frykten og raseriet.»

Slik innleder Simone (32) innlegget hun publiserte på Instagram tirsdag kveld, etter at hun gjorde noe hun aldri hadde gjort før - levert en anmeldelse til politiet.

SNUDDE RASKT: Familien hadde hatt en hyggelig dag før det plutselig snudde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SNUDDE RASKT: Familien hadde hatt en hyggelig dag før det plutselig snudde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tidlig tirsdag ettermiddag var Simone, kjæresten Jeanett (32) og deres ti måneder gamle datter på vei hjem etter en handletur på Oslo City. Jeanett hadde datteren i bæresele, mens Simone trillet barnevogna like ved.

- Jeg legger plutselig merke til en mann som kommer gående mot oss, og får blikkontakt med ham, sier Simone.

- Idet vi krysser hverandre, snur han plutselig hodet og spytter på beina mine, forteller Jeanett.

Fullstendig sjokkert

Sjokkert tok Jeanett et skritt bakover. Hun prøvde å se etter politi i området, men så ingen, forteller hun.

- Hva faen?, spurte hun, før mannen snudde seg mot dem og sa:

- Jævla fittesleikere, sa mannen lavmælt, ifølge paret.

Det tok en liten stund før Simone fikk med seg alt som skjedde, for det skjedde så fort. Hun fikk ikke med seg nøyaktig hva mannen sa i det han passerte dem.

- Det er så ugjenkjennbart at noen bare spytter på deg, sier Simone.

Turte ikke å gå tilbake

Hvis det ikke hadde vært for at Jeanett holdt datteren, tror begge at de hadde ringt politiet og kanskje hadde gått etter mannen. Men fordi barnet ikke satt i vogna, ville ikke mødrene ta sjansen på å skape en utrygg situasjon for henne.

- Du vet aldri hva en slik mann er i stand til, så vi turte ikke.

MOTTAR STØTTE: - I dag forsto jeg at slike folk ikke går rundt med et neonskilt over hodet, med blinkende tekst som skriker «HOMOFOB», skrev Simone på Instagram etter hendelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTTAR STØTTE: - I dag forsto jeg at slike folk ikke går rundt med et neonskilt over hodet, med blinkende tekst som skriker «HOMOFOB», skrev Simone på Instagram etter hendelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter at Jeanett forklarte kjæresten hva som faktisk hadde skjedd, samt hva mannen kalte dem, tenkte Simone at hendelsen kanskje hadde blitt fanget opp på overvåkningskamera.

- Dette skjedde tross alt rett utenfor Oslo City, så jeg tenkte at det måtte være overvåkning i området, sier hun.

Flere tydelige symboler

Seinere samme dag dro Simone på politistasjonen. Da hun forklarte hva de ble utsatt for, spurte politiet hvordan de var sikre på at den tilfeldige forbipasserende mannen som spyttet gjorde det på grunn av legningen deres.

- Vi hadde Pride-båndet bundet rundt styret på vogna, regnbuepin'er på jakkene våre og i midten av bæreselen. Det var veldig tydelige symboler, forteller Simone.

- LANGT IFRA MÅL: Mødrene er opptatt av å belyse viktighen av Pride-markeringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- LANGT IFRA MÅL: Mødrene er opptatt av å belyse viktighen av Pride-markeringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De er derfor helt sikre på at handlingen ikke var tilfeldig, og at det var symbolene som er forbundet med Pride som provoserte mannen.

- Hvorfor ellers skulle han bruke ordet «fittesleikere»? Hvordan ellers skulle han vite det?

Etterforskes av hatkrimgruppen

Politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Karianne Worren, bekrefter at politiet har mottatt anmeldelsen og at den etterforskes av hatkrimgruppen ved Oslo politidistrikt.

Hun opplyser at saken gis prioritet dersom politiet mistenker at det ligger et hatmotiv bak lovbruddet.

- Politiet foretar fortløpende etterforskningsskritt, som for eksempel avhør av fornærmede, vitner og eventuelle mistenkte, sikrer og innhenter videoovervåking, skriver Worren i en e-post til Dagbladet.

Politiet oppfordrer alle som opplever hatkriminalitet til å anmelde forholdet til politiet, skriver politiadvokaten.

- Drøyt

Noe av det som provoserte mødrene mest, var opplevelsen av å bli spyttet på.

- Det å spytte på noen er drøyt generelt, men i hvert fall sykt når barnet vårt var så tydelig plassert, mener Simone.

Mødrene er glad for at datteren er såpass liten at hun ikke skjønner hva som egentlig skjedde.

- Hvis dette kan skje med oss, kan det skje alle. Vi må være gode forbilder for barna våre, slik at de lærer hva som er greit og ikke tidlig.

Både Jeanett og Simone mener det er viktig å anmelde en slik hendelse for å få ned mørketallene.

- Vi vil oppfordre alle til å ta de tøffe samtalene rundt middagsbordet, bryte inn hvis man ser urett blir begått og være bevisste på sin rolle når overtramp skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer