Ble stemplet som utenlandske agenter - nå stenger Bellona kontoret i Murmansk

Ser ingen annen utvei.

STENGER:  Organisasjonen Bellona og dens leder Frederic Hauge har besluttet å stenge sitt kontor i Murmansk, skriver NRK.
Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
STENGER: Organisasjonen Bellona og dens leder Frederic Hauge har besluttet å stenge sitt kontor i Murmansk, skriver NRK. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den stadig vanskeligere situasjonen for frivillige organisasjoner gjør at Bellona Murmansk ikke ser annen utvei enn å stenge, melder NRK.

I mars ble Bellona i Murmansk stemplet som utenlandske agenter av russiske myndigheter. Det forteller Anna Kirejeva, en av fire tidligere ansatte ved kontoret.

- Dette har vært en lang prosess, men mandag ble det bestemt at det ikke lenger er mulig for oss å fortsette arbeidet. Vi ser nå på om det vil være mulig å videreføre Bellonas arbeid i en annen juridisk form her i Murmansk, men Bellona Murmansk som en uavhengig russisk miljøorganisasjon er historie, sier Kirejeva.

Bellona har i 20 år arbeidet med atomsikring, industriforurensing og fornybar energi på Kolahalvøya, en av Russlands mest militariserte og industritunge regioner.

Russiske myndigheter innførte i 2012 en lov som sier at organisasjoner som driver politisk arbeid og finansieres fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter. Både urfolksorganisasjoner, Nordisk ministerråd, organisasjoner som overvåker valg og flere menneskerettighetsgrupper er rammet av loven - en lov som internasjonalt blir kritisert for å strupe sivilt samfunn i Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.