AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet i saken. De får bistand av Dag Uppheim fra PST (t.v.). Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet i saken. De får bistand av Dag Uppheim fra PST (t.v.). Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Ble stoppet på den tyske grensa med 10 000 dollar, fikk dra videre til Syria

- Tiltalen er skremmende og absurd, sier terrortiltalt Fredrikstad-mann (24), som brast i gråt i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 24-årig mann fra Fredrikstad står tiltalt i Oslo tingrett, tiltalt for å ha kjempet for de islamistiske organisasjonene IS og Al-Nusra-fronten i Syria. Tiltalen omfatter en rekke paragrafer i straffeloven, bl.a. 147, den såkalte terrorparagrafen.

- Nei, svarte mannen da dommer Hans-Christian Ingebrigtsen stilte skyldspørsmålet.

- Tiltalen er skremmende og absurd. Det er skuffende at jeg er tiltalt for dette, sa 24-åringen under starten av sin forklaring.

- Ville hjelpe - Hensikten med å reise til Syria var aldri å begå noen form for terrorhandling - tvert imot ønsket jeg å hjelpe den syriske befolkningen. Det opplevde jeg som en moralsk og religiøs plikt, sier Fredrikstad-mannen.

Han forklarer at engasjementet mot Bashar al-Assads regime begynte samtidig som han selv begynte å praktisere islam.

- Det var på nyhetene hele tida. Jeg så ei lita jente som ble voldtatt og drept. Og verden bare sto og så på, sier han - og bryter sammen i gråt.

- Jeg tenkte: «Hvis jeg ikke stiller opp for det syriske folket - hva skal jeg da si til Gud på dommedag?», sier han.

Stoppet på grense 24-åringen, som har sittet varetektsfengslet det siste året, bistås av forsvarerne Hilde Wiig Nicolaysen og Thomas Randby fra Advokatfirmaet Elden. Han er velstelt og kledd i poloskjorte, og hørte oppmerksomt på mens statsadvokat Geir Evanger holdt sitt innledingsforedrag.

Aktoratet vil i sin bevisførsel vise at Fredrikstad-mannen høsten 2013 dro til Syria og sluttet seg til IS, deretter Al-Nusra-fronten, som er alliert med al-Qaida. Han dro fra Norge med en kamerat.

- 5. september ble han og kameraten stoppet på den tyske grensa med 10 000 dollar. De fikk reise videre, og havnet i Syria, sier statsadvokaten, som skal bevise at Fredrikstad-mannen inngikk såkalt forbund om å begå terror.

Pågrepet på flyplassen Fredrikstad-mannen kom tilbake til Norge i februar, etter å ha blitt skutt i beinet i Syria. Ved ankomst på Gardermoen ble han straks pågrepet og siktet for terror, men seinere løslatt. I desember ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), etter å ha vært aktiv i det norske islamistiske miljøet etter hjemkomsten.

Statsadvokat Evanger forteller at Utenriksdepartementet (UD) 6. februar 2014 ble kontaktet av Fredrikstad-mannens søster. Hun ba om bistand fordi broren var skutt og var på vei tilbake til Norge. Opplysningene havnet straks hos PST, som altså sto klare på Oslo lufthavn dagen etter.

Dagen før pågripelsen skiftet 24-åringen navn. Han er del av det oppsiktsvekkende tallrike islamistmiljøet i Fredrikstad, som har fostret en rekke rekrutter til IS.

Bekymringssamtale Statsadvokat Evanger forteller at PST allerede i april 2013 ble oppmerksom på den unge mannen, som viste tegn på å være radikalisert; han hadde grodd skjegg og postet videoer av henrettelser og angrep på vestlige styrker på Facebook.

- Han ble tatt inn til bekymringssamtale i april 2013, og til en informantsamtale i juni. Etter det ble kontakten brutt, sier Evanger.

Terroren 24-åringen er tiltalt for, har med hans aktivitet i Syria å gjøre. Aktoratet er av oppfatningen at han deltatt i handlinger som har som mål å skape frykt i den syriske befolkningen og velte den syriske regjeringen - noe hans advokat John Christian Elden er kritisk til, siden mange vestlige land, deriblant Norge og USA, er imot Bashar-regimet.

- Det betyr at PST også gjør amerikanske og norske myndigheter til terrorister. Både amerikanerne og den norske regjering kjemper mot det syriske regimet, påpekte Elden ved Fredrikstad-mannens tilbakekomst til Norge.

Faren drapsdømt I tida etter hjemkomsten ble 24-åringen satt under kraftig overvåking fra PST, forteller statsadvokat Evanger. De overvåket mobilen og internettaktiviteten hans, og har spesielt bitt seg merke i ting han postet på Facebook.

- Facebook-aktiviteten står svært sentralt, sier Evanger.

PST mener Fredrikstad-mannen hadde planer om å returnere til Syria innen kort tid da han ble pågrepet i desember i fjor, sier statsadvokaten.

24-åringens far - som ble dømt for æresdrap på 90-tallet - ble forrige mandag pågrepet, siktet for medlemskap i IS. Dagen etter ble han og en mann i 20-åra fengslet for fire uker.

Aktoratet mener Fredrikstad-mannen har nær forbindelse med Profetens Ummah, og har innkalt gruppas talsmann Ubaydullah Hussain - som for øvrig får avsagt dom i Borgarting lagmannsrett i dag - som vitne i saken.

SKAL VITNE: Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Ummah, skal vitne i saken mot 24-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKAL VITNE: Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Ummah, skal vitne i saken mot 24-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer