Ble stukket av mygg - døde

Oriana Pepper (21) fikk en dødelig infeksjon etter et myggstikk.

DØDELIG MYGGSTIKK: Oriana Pepper døde få dager etter at hun fikk et myggstikk i panna. Foto: Tristan Pepper/SWNS
DØDELIG MYGGSTIKK: Oriana Pepper døde få dager etter at hun fikk et myggstikk i panna. Foto: Tristan Pepper/SWNS Vis mer
Publisert

7. juli 2021 var Oriana Pepper (21) ute og gjorde det hun likte aller best: Hun satt i cockpiten mens hun fløy over Belgia for å oppnå drømmen om å bli pilot for et kommersielt flyselskap.

Under flygingen ble pilotstudenten stukket av en mygg midt i panna. Et myggstikk, som vanligvis er relativt uskyldig, utviklet seg i hennes tilfelle til en svært hoven panne.

Pepper mistenkte at stikket hadde ført til infeksjon, og dro dermed til sykehuset for å få resept på antibiotika, ifølge Sky News.

Måtte tilbake til sykehuset

Antibiotikumet så imidlertid ikke ut til å ha noen særlig effekt.

Allerede to dager seinere kjørte kjæresten henne tilbake til sykehuset etter at hun hadde besvimt i hjemmet.

12. juli, etter å ha vært innlagt på sykehuset i tre dager, døde hun. Dødsårsaken var septisk emboli til hjernen, noe som innebærer at blodårene blir blokkert.

Ifølge BBC var denne blokaden forårsaket av en bakterieinfeksjon etter myggstikket.

- Jeg har aldri sett en sak som denne før. Det er et tragisk dødsfall for en ung kvinne som åpenbart hadde et fint liv og en lang karriere foran seg, sa rettsmedisiner Nigel Parsley under en høring.

CELLULITT: Morten Næss klødde seg på et myggstikk han fikk i sønnens barnehageavslutning. Det fikk konsekvenser. NB! Sterke inntrykk. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Morten Næss Vis mer

- Ikke klø

Biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier til Dagbladet at han aldri har hørt om noen som har dødd av myggstikk på denne måten.

Likevel mener han at det er noen tiltak man kan gjøre for å unngå slike infeksjoner.

- Hvis du får en hevelse etter et myggstikk, er det viktig at du ikke klør så mye at det blir til et sår. Det vil kunne føre til at du får bakterier der du har blitt stukket. Hvis du oppdager et sår på myggstikket, kan det være lurt å oppsøke helsehjelp, sier han.

MYGGEKSPERT: Sondre Dahle ved NINA. Foto: Privat
MYGGEKSPERT: Sondre Dahle ved NINA. Foto: Privat Vis mer

Selv om dødelige myggstikk er sjeldne, kan enkelte typer lede til alvorlig sykdom.

- I Norge er det lite å frykte med tanke på at myggen her til lands er ganske snill. Det har imidlertid blitt dokumentert tilfeller i Sverige der man har fått harepest etter å ha bli stukket av mygg, sier han til Dagbladet.

Vil ha flere kvinnelige piloter

Mens Pepper lærte seg å fly, beskrev hun det som «et drømmekontor i skyene».

Nå vil foreldrene at flere jenter skal få oppleve det samme.

I samarbeid med British Women Pilot's association, har de opprettet en ideell stiftelse som skal oppfordre kvinner til å bli piloter. Denne stiftelsen gjør at man kan søke om stipend for å komme inn på pilotutdanninger.

- Det viser hva slags positiv innvirkning livet hennes har hatt, sa moren under høringen.

Overlege Siri Laura Feruglio i Folkehelseinstituttet mener at det var flere uheldige omstendigheter som førte til Peppers dødsfall.

- Det tragiske tilfellet som beskrives i denne saken er en svært sjelden komplikasjon etter hudinfeksjon med stafylokokker, med dødelig utfall. Dette er ikke avhengig av type myggestikk, men av en serie uheldige hendelser som fører til en alvorlig blodforgiftning som kan være dødelig, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer