Ble SV-politiker etter gisseldrama

Da politibetjent Frode Anmarkrud ble tatt som gissel under Torp-dramaet for elleve år siden, ble han forvandlet fra å være en hard machopurk til ivrig sosialist og SV-politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TORP/SANDEFJORD (Dagbladet): I går fortalte han sin dramatiske historie til SV-leder Kristin Halvorsen.

28. september 1994 fant norgeshistoriens mest kjente gisselaksjonen sted på Torp utenfor Sandefjord. På flukt etter et postran tok to svenske statsborgere fire personer til gisler. En av dem var Frode Anmarkrud. Gisseltakerne holdt en pistol mot panna hans, og ba politimannen telle ned minuttene han hadde igjen å leve. Samtidig ryddet de unna ransutbytte, så henrettelsen ikke skulle føre til blodsøl på pengene.

-  Jeg var sikker på at jeg kom til å dø, sier Anmarkrud til Dagbladet.

I det han trodde var sin siste time, brukte tobarnsfaren tida på å se tilbake på livet.

-  Det ble helt klart for meg at hvis jeg overlevde, skulle jeg bruke tid og energi på å få mer mening inn i livet mitt.

SV ga mening

Før gisseldramaet var Anmarkrud kjent som en tøff og hard person. Han hoppet i fallskjerm og hadde vært operativ narkotikaspaner i Oslo. Alltid søkte han fart og spenning.

-  Den morgenen på Torp ble jeg forvandlet fra å være en hard machopurk til en sosialist, sier politibetjenten. I dag bruker han politikarrieren til å forebygge kriminalitet blant barn og unge, i tillegg er han SVs gruppeleder i Sandefjord. De siste seks åra har han sittet i bystyret.

b> FORTALTE SIN HISTORIE: Frode Anmarkrud er SVs gruppeleder i Sandefjord. I går møtte han SV-sjef Kristin Halvorsen. Foto: Ole C.H. Thomassen
b> FORTALTE SIN HISTORIE: Frode Anmarkrud er SVs gruppeleder i Sandefjord. I går møtte han SV-sjef Kristin Halvorsen. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Etter gisseldramaet begynte jeg raskt å søke etter det innholdet jeg hadde savnet. Siden jeg alltid har vært samfunnsengasjert, var det naturlig å vende seg mot politiske partier. SV var det partiet som prioriterte høyest de verdiene jeg ville jobbe for, nemlig en mer rettferdig sosialpolitikk.

For mindre sosiale forskjeller er nøkkelen til mindre kriminalitet, mener Anmarkrud som har 24 års fartstid i politiet.

Kritiserer Frp

-  Sosiale problemer og sosial utestengelse er den bakenforliggende årsak til nesten alle forbrytelser. Å bekjempe fattigdom er det viktigste vi kan gjøre, derfor trenger vi et regjeringsskifte, sier 46-åringen, som mener de borgerlige partiene skaper større sosiale forskjeller mellom folk.

-  Frp framstiller seg som lov og orden-partiet nummer 1, i mitt politihode blir det helt feil. Partiet spiller på fordommer og ekskluderer noen grupper fra fellesskapet. De roper om strengere straffer og flere politifolk, men fører egentlig en kriminalitetsproduserende politikk, sier Anmarkrud.