-  Ble syk av avhør

Fra mai til september 2004 satt kameraten til Kjell Alrich Schumann i elleve avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Politiet skal ha sagt at de hadde nok bevis til å felle Schumann, og at kameraten risikerte siktelse og varetektsfengsling om han ikke snakket.

-  Jeg måtte oppsøke et distriktspsykiatrisk senter som følge av prosessen, sa 39-åringen, som begynte hos psykolog og med medikamenter under avhørene.

Schumanns advokat spurte om 39-åringen etter hvert ble «redd for å skuffe etterforskeren».

-  Ja, han snakket jo hele tida om hvor kamerater vi hadde blitt, svarte 39-åringen.

Jevnlig kontakt

Livet hans ble snudd opp ned da politiet oppdaget at den nå dødsranssiktede Kjell Alrich Schumann leide leilighet i hans navn før NOKAS-ranet. I går spaserte 39-åringen inn i Stavanger tingrett, og gjorde til skamme spekulasjoner om at han var blitt «søkk borte».

-  Jeg har aldri vært borte og har vært i kontakt med politiet en gang i uka. Jeg har bare ikke vært tilgjengelig for pressen og sensasjonsjaget, sa 39-åringen til Dagbladet etter vitnemålet.

Håndverkeren sier han frykter oppmerksomheten fra pressen, men ikke sin kamerat Schumann, slik avhørene gir inntrykk av.

 PÅ BEFARING: Kjell Alrich Schumann (i midten) på befaring med retten i Stavanger sentrum 27. oktober. En kamerat av Schumann fikk livet snudd på hodet da Schumann leide leilighet i hans navn før NOKAS-ranet. Foto: Erling Hægeland
PÅ BEFARING: Kjell Alrich Schumann (i midten) på befaring med retten i Stavanger sentrum 27. oktober. En kamerat av Schumann fikk livet snudd på hodet da Schumann leide leilighet i hans navn før NOKAS-ranet. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Fikk ranstilbud

For 20 år siden avtjente han verneplikten sammen med Schumann. De har siden holdt kontakten, blant annet med «piker, vin og sang» som felles interesse.

«Jeg har noe kjempestort på gang», skal Schumann ha sagt til kameraten før NOKAS-ranet, ifølge avhørsrapportene. Han skal også ha fortalt at han reiste en rekke ganger mellom Oslo og Stavanger. «Det er plass til deg også», skal kompisen ha fått beskjed om.

I vitneboksen modererte 39-åringen imidlertid mange av avhørssitatene, som han mente var fordreid. Men han bekreftet at han fikk tilbudet.

-  Politiet skjøt først

-  Jeg var ikke interessert i å være med på noe sånt. Jeg har nok med meg selv og mitt eget liv, sa han i retten.

Ei uke etter ranet møtte 39-åringen Schumann i en park i Oslo. Ifølge avhørene hadde Schumann sagt at «det var helt vilt» og at politiet hadde skyld i dødsfallet siden «de skjøt først».

Igjen var 39-åringen uenig i avhørsrapporten, men bekreftet at Schumann sa at noe hadde gått galt under «den store jobben». 39-åringen presiserte at Schumann aldri hadde sagt at han hadde deltatt i ranet. Han sa også følgende om presset politiet utsatte ham for: «ikke en rettsstat verdig».