Aina Stenersen

- Ble syk da jeg var 15

Hun var innlagt på psykiatrisk sykehus for depresjon og spiseforstyrrelser i studietida. Nå bruker Frp-politiker Aina Stenersen sin erfaring som psykiatrisk pasient til å slåss for sykehusene på Ullevål og Gaustad.

ADVARER: Aina Stenersen (Frp) advarer mot å flytte behandlingen av psykiatriske pasienter fra Gaustad. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
ADVARER: Aina Stenersen (Frp) advarer mot å flytte behandlingen av psykiatriske pasienter fra Gaustad. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun roper varsko mot nedlegging av Ullevål sykehus og det psykiatriske sykehuset på Gaustad.

Planen til Helse Sør-Øst Regionale Helseforetak og regjeringen er å flytte de psykiatriske avdelingene i Oslo til et nytt sykehus på Aker. Det blir ifølge motstanderne å flytte til en høyblokk i nærheten av det trafikkerte Sinsen-krysset.

Onsdag sier et flertall i Oslo bystyre nei til den statlige regjeringsplanen for tomtene på Gaustad og Aker. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gått hardt ut mot regjeringens overkjøring av lokaldemokratiet.

Aina Stenersen har et særlig engasjement for psykiatriens skjebne.

- Det er flere årsaker til mitt engasjement for psykisk helse. Jeg vil løfte fram psykiatrien. Det er så mange skjebner. Og psykiatrien har vært nedprioritert i mange år. Som leder av helse- og sosialutvalget i Oslo kommune har jeg fulgt arbeidet med psykisk helse tett, og jeg har sett at psykiatrien ikke prioriteres, men bygges ned.

Ble innlagt

- Siden jeg begynte i bystyret i 2011, har jeg jobbet mye med lavterskeltilbud innenfor psykisk helse. Jeg har møtt mange som har vært innenfor ulike behandlingsformer og pårørende, og jeg har møtt fagpersonell. Og så har jeg egen erfaring med psykiatrien, sier Aina Stenersen til Dagbladet

Hun vil at det skal være like vanlig å snakke om psykisk helse som om fysisk helse. Derfor deler hun sin egen historie.

- Jeg ble syk da jeg var 15 år, første gang. Jeg slet med angst. Og så hadde jeg en periode med sykdom da jeg studerte. Da ble jeg innlagt på psykiatrisk avdeling på Ullevål med depresjon og spiseforstyrrelse. Jeg trengte korttids døgnbehandling, og fikk være der i to uker, sier hun.

KLAR BESKJED: Jonas Gahr Støre møtte pressen i forbindelse med budsjettkonferansen. Foto: NTB Vis mer

Men de to ukene som pasient på Ullevål gjorde godt. I dag er hun frisk.

- Jeg fikk veldig god hjelp. Jeg møtte veldig kompetente og omsorgsfulle ansatte. Jeg ble mye bedre av å være der. Avdelingen ligger tilbaketrukket med grøntområder der vi gikk turer. Det var en ro, ikke støy, og jeg fikk stabilisert meg, sier Stenersen.

Gode omgivelser

Stenersen understreker betydningen av omgivelsene, på Ullevål og ikke minst på Gaustad, som er omgitt av grønne områder og gamle trær.

- Omgivelsene har stor betydning. Hvis man har angstlidelse, traumer, eller liknende, er støy krevende. I grønne områder får man ro. Det finnes mye forskning som viser at natur er veldig positivt i behandlingen av psykiatriske pasienter. På Gaustad er det også en hestehage og mulighet til terapi med dyr, sier Stenersen.

Hun understreker at psykisk sykdom tar tid, og er individuelt fra person til person. For noen kan det ta titalls år å bli bedre.

Overkjørte Oslo

Ifølge et Helse Sør Østs «målbilde» fra 2016 skal Ullevål sykehus legges ned, det skal bygges nytt sykehus på Gaustad i Oslo, der Rikshospitalet og Gaustad sykehus ligger i dag, og på Aker i Oslo. 1. april i år varslet helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) statlig reguleringsplan for tomtene på Gaustad og Aker for å sikre framdrift i Nye Oslo universitetssykehus. Reaksjonene på overkjøring av Oslo kommune har vært massive.

Kjerkol har argumentert med at planen vil samle psykiatrien i Oslo på ett sted, på Aker, mens behandlingsstedene i dag er spredt på flere steder. Det er ifølge Stenersen ingen god plan.

SKAL FLYTTES: Aina Stenersen mener de psykiatriske pasientene bør få forrang området på Gaustad. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
SKAL FLYTTES: Aina Stenersen mener de psykiatriske pasientene bør få forrang området på Gaustad. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

- På Nye Aker er det fravær av gode utearealer, og enten det er rus eller psykiatri, så trenger man grønne utearealer, rolige og trygge omgivelser. Ifølge planen vil sykehuset ligge rett ved Sinsen-krysset, som på støymålinger ofte ligger i rød sone. Og så blir det færre sengeplasser. Kapasiteten bygges ned, og flere oppgaver overføres til kommunene.

- Jeg sitter i bystyret og ser at vi i Oslo kommune ikke har kapasitet til å ta imot alvorlig syke pasienter. Fagmiljøet sier at de ikke ønsker denne planen. Fagpersonell og fagforeninger roper varsko. Det er også flere enn tidligere som er dømt til psykisk helsevern. Men det er ikke plasser nok. Hvis vi legger ned Ullevål og flytter psykiatrien fra Ullevål og Gaustad til Aker, mister vi fantastiske omgivelser og mulighet til ekspansjon i framtida, sier Stenersen.

Ifølge planen til regjeringen skal administrasjonen for Oslo universitetssykehus få plass på Gaustad, der det i dag er psykiatrisk sykehus. Det reagerer Stenersen på.

- Jeg synes de psykiatriske pasientene skal få forrang og få bruke de fantastiske omgivelsene til å få en bedre behandling. Det er ikke akseptabelt at det er sykehusledelsen som skal få lokalene her, sier hun.

Tapt kamp?

- Kjerkol har sagt at toget for lengst har forlatt perrongen, og at det ikke blir noen omkamp om Ullevål sykehus. Hvorfor fortsetter du det som kan se ut som en tapt kamp?

- Fordi det handler om vårt framtidige sykehustilbud. Vi må jobbe for at det blir best mulig. Det er en kjempeinvestering på flere titalls milliarder som Helse Sør-Øst ikke har midler til. Vi kan ikke bygge sykehusene for små. 7 av 10 innbyggere ønsker fortsatt drift på Ullevål, viser en undersøkelse fra InFact. Og flere partiet på Stortinget går ut mot planene. Vi må ha gode planer for framtida, og da må vi ta den tida det tar og ha gode prosesser. Det har vi ikke hatt, mener Stenersen.

- Bygger ned

Hun roper et varsko særlig for psykiatrien.

- Vi må stå opp for psykiatrien, som har blitt så nedprioritert i mange år. Vi trenger flere sengeplasser. Men i den nye planen er det færre. Samtidig blir liggetida kortere. Når fine grøntområder blir tatt fra pasientene, og de blir sendt til en høyblokk, går det jo feil vei. Det vi ser nå, er jo det motsatte. Grøntområder blir pasientene tatt vekk fra, sendt til høyblokk i Sinsen-krysset. Vi går jo feil vei. Regjeringen sier at de jobber med opptrappingsplan for psykiatrien, men i realiteten bygger man ned, sier Stenersen.

Varsler opptrappingsplan

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på kritikken:

- Jeg deler Aina Stenersen sterke engasjement for psykiatrien. Psykisk helse er et av regjeringens viktigste satsingsområder. Vi er nå i gang med arbeidet med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Opptrappingen skal styrke kommunale tjenester, men skal også sikre bedre kvalitet og økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten. Når psykiatritilbudet skal etableres ved Aker sykehus vil det etableres flere senger enn det det er i dag. Det er også planlagt arealer for en sterk vekst i den polikliniske aktiviteten, skriver Bekeng i en e-post.

Gamle og dårlige bygg

- Oslo universitetssykehus har de eldste og dårligste sykehusbyggene i Norge, og Oslos befolkningsvekst gjør at det blir et større behov for økt sykehuskapasitet. Utbyggingen i Oslo vil gi nye og moderne sykehusbygg og bedre bruk av fagfolk i Oslo-sykehusene ved at fagmiljøer samles. Det mener vi er viktig for innbyggerne i Oslo, sier Bekeng.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) mener Oslos befolkning fortjener nye sykehusbygg. Foto: Helse- og sosialdepartementet.
Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) mener Oslos befolkning fortjener nye sykehusbygg. Foto: Helse- og sosialdepartementet. Vis mer

Han mener det også vil være til fordel for resten av landet at presset for å få tak i fagfolk i Oslo blir mindre.

- Gamle og dårlige bygg gjelder også i stor grad byggene som i dag benyttes innen psykisk helsevern på Gaustad og Ullevål. Begge steder er byggene gamle og i liten grad tilpasset kravene til moderne behandling og godt arbeidsmiljø. Det vil også bli opparbeidet store grøntområder på Aker for de psykisk syke.

- Nå er det viktig at Helse Sør-Øst nå får ro og forutsigbarhet for at fellesskapets midler brukes på prosjekter som faktisk blir realisert. På den måten styrker vi vår felles helsetjeneste og sikrer at innbyggerne i Oslo får et godt sykehustilbud, sier Bekeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer