Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Ble syk igjen etter fire uker

Svenske Klara-Maria Mach hadde sittet fire uker i isolasjon, og var klar for å begynne å jobbe igjen da hun ble dårlig - igjen.

KARANTENE: Svenske Klara-Maria Mach ble smittet av corona, og har vært i karantene i fire uker. Så ble hun syk igjen. Video: Expressen Vis mer

14. mars fikk Klara-Maria Mach beskjed om at hun hadde testet positivt på covid-19.

- Mannen min hadde vært på skiferie i Østerrike, og hadde fått påvist viruset, så da jeg også begynte å få symptomer fikk jeg testet meg, forteller hun til Dagbladet.

Hun sier at de første symptomene hun merket, var at hun begynte å hoste og at hun etter hvert fikk feber.

- Hosten var helt grusom. Den startet rolig, men så gikk den fra null til hundre ganske fort. Det gjorde så vondt at det føltes som om jeg skulle hoste opp begge lungene.

KARANTENE: Klara-Maria Mach har vært i karantene i fem uker nå. Foto: Privat
KARANTENE: Klara-Maria Mach har vært i karantene i fem uker nå. Foto: Privat Vis mer

Slik hostet hun konstant i to uker. Noen dager etter hosten begynte, fikk hun feber. Denne skal også ha steget fort til 40 grader, og gjort henne så godt som sengeliggende i ei uke.

- Da feberen forsvant, fikk jeg brekninger og diare, og jeg klarte ikke holde på noe væske. Etter at hosten ga seg, kom smerten i musklene og leddene, så det har tatt på.

Mach forklarer at hun har vært veldig sliten hele veien, og sier at bare det å reise seg for å gå fra senga til sofaen kan tømme henne for energi.

- Jeg føler at jeg har mistet hele mars og starten på april. Jeg klarer ikke engang se på TV uten at jeg bare ender opp med å sovne.

Fem uker i karantene

I Sverige er regelen at du må holde deg inne, fram til du har vært symptomfri i 48 timer - i Norge er regelen sju dager.

Fredag forrige uke hadde Mach sin første dag uten noen symptomer og gledet seg til å gå på jobb på mandagen.

- Jeg skrev det på sosiale medier, og det skulle jeg aldri ha gjort.

For like etterpå fikk hun feber, et veldig trykk i ørene og ørebetennelse. Nå skal hun gå på penicillin i ei uke for å bli kvitt betennelsen.

- Men legene vet ikke nå, om jeg er kvitt viruset eller ikke. Vi må bare vente og se hvordan kroppen responderer på penicillinet. Om jeg blir bra da, var det bare en ørebetennelse nå på slutten, men om jeg fortsatt hoster og har feber så er det bare å fortsette å holde seg hjemme helt til jeg har vært symptomfri i to døgn.

Usikkerhet om immunitet

Om man blir immun for viruset etter å ha hatt sykdommen, er noe som forskes på, og spørsmålet er fortsatt veldig usikkert, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

Forskere i Shanghai har funnet overraskende lave nivåer av antistoffer hos pasienter som har gjennomgått covid-19-sykdommen, skriver South China Morning Post.

I alt er blodprøver fra 175 pasienter analysert, og i nær en tredel av dem er det svært lave nivåer av antistoffer. Hos enkelte fant forskerne ingen antistoffer overhodet.

Ifølge forskerne trengs det videre studier for å finne ut om folk som har vært coronasyke, risikerer tilbakefall eller å bli smittet på nytt.

Det ble i starten av utbruddet meldt om et par tilfeller, i henholdsvis Kina og Japan, der personer hadde pådratt seg sykdommen for andre gang. Fagpersoner Dagbladet snakket med den gang, mente imidlertid at dobbeltsmitte er lite trolig, og at det heller skyldes feil i prøvetakingen, eller at personene aldri har vært ordentlig friske.

- De fleste får nok en lang nok immunitet til at man får slått ned pandemier som denne, men det avhenger også av hvor stor endring det er i viruset, sa lege Harald Dobloug.

Videoblogger karantenelivet

Da Mach og mannen ble satt i karantene etter skiferien hans fant Mach ut at hun ville vise folk hvordan det ser ut på innsida av karantenelivet.

Hun startet derfor en youtubekanal og begynte å lese seg opp på hvordan man klipper og ordner videoer til YouTube.

- Jeg følte at jeg måtte gjøre noe, og ikke bare sitte der. Så jeg begynte å filme og vise hvordan vi hadde det, hvordan symptomene til mannen min var og så videre.

Med videoene hennes forteller hun om informasjonen de har fått, hvordan sykdommen påvirker dem og hvordan man kan lage Antibac hjemme.

- Jeg følte det var litt viktig å vise ting fra vår side også, sånn at man ikke bare får nyhetssakene om personer som har dødd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!