LETER ETTER JENTENE: Redningsmannskap leter her etter to jentene på ni år som falt i vannet i Kristiansund søndag kveld. FOTO: Brunsvika.net/Scanpix
LETER ETTER JENTENE: Redningsmannskap leter her etter to jentene på ni år som falt i vannet i Kristiansund søndag kveld. FOTO: Brunsvika.net/ScanpixVis mer

Ble tatt av bølge - to niåringer druknet

Gikk i samme klasse. - Det er så forferdelig trist, sier ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) En større redningsaksjon pågikk søndag kveld i Karihola i Kristiansund etter at to jenter på ni år falt i sjøen. Rett før midnatt bekrefter politiet at begge jentene druknet.

De to jentene, og den tredje som ble reddet, går i samme klasse ved Dalabrekka skole på Kirkelandet i Kristiansund.

Det blir ingen vanlig skoledag mandag.

- Forferdelig trist— Mine tanker går til de pårørende, til venner og slekt. Det er så forferdelig trist, sier ordfører Per Kristian Øyen til NTB. — Det blir ikke undervisning, men åpen skole for alle som har behov for å være samlet. Det planlegges også en minnestund, men her er detaljene ikke på plass, sier Øyen i natt. Ordføreren legger til at Kirkelandet kirke holder åpent fra klokka 12 mandag, der alle som har behov for det kan komme og tenne lys og minnes de to jentene.

Sykehuset i Kristiansund drev gjenopplivning på jentene fram til klokken 22.30, opplyser Christian Bjelke, fagdirektør i Helse Nordmøre og Romsdal til Dagbladet.

- Jentene var såpass nedkjølte, derfor drev vi gjenopplivning så lenge. Vi hadde et lite håp for det har hendt at folk har klart seg når det er så kaldt i vannet, men det var hele tiden svært dramatisk for jentene, sier Bjelke.

Stor redningsaksjonRedningsskøyte, losbåt, luftambulanse, Sea King-redningshelikopter og et stort antall sivile båter var med i redningsaksjonen etter at jentene ble meldt savnet klokken 18.43 søndag kveld.

- Begge de savnede er funnet og livredning pågår. De flys nå i luftambulanse til Kristiansund sykehus, opplyste operasjonsleder Harald Rønning til Dagbladet klokken 20.30 søndag kveld.

Lekte på svaberget Tre ni år gamle jenter lekte på svabarget i Karihola da de ble tatt av en bølge, opplyser Bjørn Jarle Åmlid, rednignsleder på Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

- Jentene skrek da de falt i vannet. Noen ungdommer som var i nærheten hørte skrikene og varslet politiet. Da politiet kom til stedet, fortalte den tredje jenta at de to andre fortsatt var i sjøen. Det er foreløpig usikkert om denne jenta også falt i vannet, sier Åmlid.

- Den ene jenta ble funnet inne ved fjæresteinene, den andre ble funnet lenger ute på havet, forteller Jørgen Nygård, skipper på redningsskøyten «Erik Bye» som var første båt på stedet.

Det skal ha vært politiet som fant den ene jenta i fjæra og mannskap i en båt fra forsvaret som fant den andre.

Operasjonsleder Harald Rønning bekrefter at det er tre barn som er involvert, men at det tredje barnet klarte seg bra.

Tilbyr hjelp Kommunens kriseberedskap var samlet hele søndag kveld. — Vi har forberedt mandagen og er klar til å tilby hjelp og oppfølging til dem som måtte ha behov for det. Også gjennom natten til mandag holder kommunens sentralbord åpent, og det vil være noen å snakke med for dem som trenger det, sier ordfører Per Kristian Øyen til NTB. Også jentenes nærmeste familie har fått tilbud om hjelp fra kommunen, og begge familiene hadde søndag kveld besøk av prest.

FØRST PÅ STEDET: Redningsskøyten "Erik Bye" var første båt på stedet, og forteller at de tok kontroll over søket. Den ene jenta ble funnet inne med fjæresteinene, den andre litt lenger ute på havet. Besetningen om bord (fra venstre) 
Roger P. Jensen, Thomas Vest Heden og skipper Jørgen Nygård. FOTO: BJARNE YTRØY
FØRST PÅ STEDET: Redningsskøyten "Erik Bye" var første båt på stedet, og forteller at de tok kontroll over søket. Den ene jenta ble funnet inne med fjæresteinene, den andre litt lenger ute på havet. Besetningen om bord (fra venstre) Roger P. Jensen, Thomas Vest Heden og skipper Jørgen Nygård. FOTO: BJARNE YTRØY Vis mer