GIKK UNNA: 50-åringen holdt i gjennomsnitt 181 km/t - over 1,5 mil - i sin Mercedes av ukjent type. UP klarte bare såvidt å ta mannen igjen. Foto: UP
GIKK UNNA: 50-åringen holdt i gjennomsnitt 181 km/t - over 1,5 mil - i sin Mercedes av ukjent type. UP klarte bare såvidt å ta mannen igjen. Foto: UPVis mer

Ble tatt i 163 km/t, men fikk beholde lappen etter polititabbe. Et halvt år senere ble han tatt i 181 km/t

Politiet sleit med å holde følge med den sykmeldte bussjåføren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. påskedag stoppet UP i Østfold en mann i 50-årene som holdt 181 km/t i snitt i 100-sona på E6 mellom Sarpsborg og Halden.

Dagbladet kan i dag fortelle at den mye omtalte råkjøreren er bussjåfør av yrke. Og at han fikk beholde lappen i september i fjor etter en polititabbe.

I september i fjor ble han nemlig tatt av UP i 163 km/t.

Nektet bot Mannen nektet å godta førerkortbeslaget og bota på 9000 kroner i september. Politiet måtte da sende saken til retten i løpet av tre uker. Det skjedde ikke og mannen fikk førerkortet midlertidig tilbake. Dermed kunnet han kjøre lovlig på norske veier, fram til han altså ble tatt i 181 km/t.

- Vi synes dette er veldig beklagelig, sier distriktsleder Stein-Olaf Røberg i UP i Østfold og Follo til Dagbladet.

Det er det lokale politiet, ikke UP, som har ansvaret for å ta saken til retten.

- Vi regner personer som kjører så fort som livsfarlige. Da må også politiet prioritere sakene, slik at de ikke kan kjøre rundt. Det dør flere i trafikken hvert år enn det er drap, sier Røberg.

- Glipp Politiadvokat Jon Granrud ved politiet i Moss var påtaleansvarlig i saken. Han sier hendelsen skyldes en glipp.

- Vi er helt enige med UP. De som kjører sånn, bør miste førerretten der og da. Det er det vi bestrever i alle saker, men det skjedde en glipp i denne saken og det er beklagelig. Det ble rett og slett oppdaget for seint og fristen for å oversende den til retten hadde gått ut. Da har vi ikke noe valg enn å levere førerkortet tilbake i påvente av en eventuell rettssak, sier Granrud til Dagbladet.

Også da han ble tatt i påska, nektet mannen å godta bota og førerkortbeslaget. UP har nå forsikret seg om at det lokale politiet, i dette tilfellet i Sarpsborg, allerede har tatt saken til tingretten. Samtidig slås den nye saken sammen med råkjøringen i september i en straffesak mot mannen. Han må nå trolig finne seg i å bli fulgt ekstra godt med framover.

Sjekkes opp UP opplyser at de i løpet av de siste dagene har tatt flere turer til mannen, da de har fått informasjon om at han har kjørt igjen. Politiet har ikke fått bekreftet denne informasjon, men lover å følge med.

UP-SJEF: Stein-Olaf Røberg. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
UP-SJEF: Stein-Olaf Røberg. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- I vanlige saker vil vi prøve å ta fram ham bilen. Men i denne saken ser det ut til at han har lånt biler. Vi henstiller alle om å ikke låne ut bilen til personer som ikke har gyldig førerkort, det er ikke lov og de som gjør det risikerer selv straff, sier Røberg.

Bussjåfør Dagbladet vet at mannen i perioder har jobbet som bussjåfør. Da vi ringte mannen tidligere denne uka henviste han videre til sin advokat, Espen H. Johansen.

- Det stemmer at han har jobbet som bussjåfør, men han har vært sykemeldt en periode. Det stemmer også at han er blitt stoppet av politiet to ganger, men jeg kan ikke si noe mer, da jeg ikke har fått saksdokumentene fra politiet og dermed har begrenset kunnskap om sakene, sier Johansen i Dagbladet.

Thor A. Hansen i Nettbuss Øst sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere «eventuelle personalsaker».

- På generelt grunnlag kan jeg si at alle som kjører buss for oss må ha nødvendige førerkort og kjøreseddel fra politiet, sier Hansen.