I 2011: Kriminalteknikere fra Kripos og en rekke andre politietater var involvert da Larvik-mannens hus ble ransaket på jakt etter våpen og sprengstoff halvannen måned etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Mannen ble ikke knyttet til terrorplanlegging, men dømt for besittelse av kjemikalier, sprengstoff og flere våpen. Arkivfoto: Per Øystein Støtvig
I 2011: Kriminalteknikere fra Kripos og en rekke andre politietater var involvert da Larvik-mannens hus ble ransaket på jakt etter våpen og sprengstoff halvannen måned etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Mannen ble ikke knyttet til terrorplanlegging, men dømt for besittelse av kjemikalier, sprengstoff og flere våpen. Arkivfoto: Per Øystein StøtvigVis mer

Ble tatt i sprengstoff-razzia etter 22. juli - nå er han siktet for produksjon av dødsdop

29-åring fra Larvik pågrepet i dag, én uke etter våpen- og sprengstoffdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn og en kvinne fra Grenland og en 29 år gammel mann i Larvik er nå pågrepet og siktet for narkotikaforbrytelser, etter tre dødsfall og ti overdoser i Telemark på bare ei drøy uke som knyttes til det narkotiske stoffet 1,4-Butanediol.

29-åringen -som beskrives som kjemikyndig - er mistenkt for å stå bak produksjon eller utblanding av dødsdopet i et hus i Vestfold.

- Førsteinntrykket på stedet er at dette handler om tilvirking, men det er veldig mye utstyr i huset og ekspertene får finne ut av formålet, sier politioverbetjent Skule Worpik ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.

Han bekrefter at det er gjort mindre beslag av 1,4-Butanediol i tilknytning til de pågrepne i Grenland. Politiet bruker store ressurser for å stoppe spredningen av det livsfarlige stoffet.

- Dette har blitt lansert i rusmiljøet i Grenland som en ny type stoff som virker som GHB men er sterkere. Det siste er problemet, da flere trolig har trodd at de har tatt GHB, mens styrkegraden kan ses på som 5-10 ganger høyere - og da går brukerne rett i bakken, sier Worpvik.

Tatt i bombejakt Pågripelsen av 29-åringen i Vestfold i dag kommer bare ei uke etter at han i Larvik tingrett 25. februar ble dømt for besittelse og bruk av en rekke forskjellige eksplosiver og våpenlovbrudd.

Saken er basert på en razzia mot mannens hus 8. september 2011 - mindre enn halvannen måned etter terrorangrepene 22. juli. Den gang jaktet blant andre Politiets Sikkerhetstjeneste  på personer med uklare motiver som hadde kjøpt sprengstoffingredienser.

Da politiet rykket ut til Larvik-mannens bolig var både politiets bombegruppe, Kripos og PST involvert. De fant et stort spekter av kjemikalier lagret i både merkede og umerkede kanner og krukker, våpendeler og potensielle bombeingredienser.

Våpen og eksplosiver Mannen ble tiltalt for besittelse av to uregistrerte våpen: En Mauser M/67 rifle kaliber 22 og en hjemmelaget maskinpistol.

Ifølge dommen oppbevarte mannen også elektriske tennere, kruttlunte og selvblandet primærsprengstoff ulovlig, i tillegg til selvblandet krutt og  sekundærsprengstoff. Selv hadde hadde han ulovlig produsert eksplosiver som pentritt (PETN), erithritol tetranitrat (ETN), pikrinsyre, diazodinnitrophenol (DDNP) og blystyphnate.

29-åringen har anslagsvis 70 ganger også testet eksplosiver ulovlig, ifølge tilståelsesdommen.

I tillegg til beslagene 29-åringen er straffet for, framgår det av Kripos' svært lange beslagsliste at politiet blant annet tok med seg:

• flere jaktgevær og ei pumpehagle
• en antatt skarp granat
• en armbrøst
• en rekke 25-kilos-sekker med kunstgjødsel
• fem øvelses-håndgranater
• øvelsesammunisjon
• ei blå skjorte merket «Police» og påsydd norsk flagg
• flere snublebluss
• pistolgrep og våpenmagasiner
• kikkertsikter og lasersikter
• en 25-litersdunk merket «Hydrogenperoksid» (kjent som bombeingrediens fra tidligere saker)

I dommen framgår det at 29-åringen har fått beholde et Ruger-gevær og armbrøsten.

- Uvanlig hobby Politiet konkluderte i 2011 med med at det ikke var terrormistanke knyttet til 29-åringen. Venner av mannen knyttet beslagene til hjemmelaget fyrverkeri og jaktammunisjon.

- Det kan se ut som om denne mannene har en hobby som er noe uvanlig, sa politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt etter pågripelsen.

«I skjerpende retning må det legges vekt på det store omfang av våpen og eksplosiver som siktede hadde tilgjengelig i egen bolig. Dette kunne ført til alvorlige hendelser. Videre innebærer en så stor mengde våpen og eksplosiver en spredningsfare, og da særlig inn i kriminelle miljøer. I formildende retning legges det vekt på den lange tid som er gått, nærmere halvannet år, noe som tilsier at straffen hovedsakelig gjøres betinget. Det er også lagt vekt på hans uforbeholdne tilståelse», heter det i den ferske dommen.

Etter fratrekk for varetektsfengsling ble mannen dømt til 46 dagers betinget fengsel og 5000 kroner i bot.

Han skulle derfor ikke sone i fengsel for de omfattende sprengstoff- og våpenlovbruddene, men risikerer nå at den betingede delen av dommen blir aktualisert igjen.

Kan bli tema Worpvik i Telemark-politiet vil i kveld ikke gå inn på om det også denne gang er funnet sprengstoffingredienser på eiendommen.

- Det er mulig det blir et tema når beslagene blir gjennomgått, sier politioverbetjenten.

Det er foreløpig uklart om de fire siktede som er pågrepet i narkosaken vil bli framstilt for varetektsfengsling.

29-åringen var i ettermiddag ennå ikke avhørt, og det var derfor uklart hvordan han stilte seg til narkotikasiktelsen.

Uberegnelig 1,4-Butanediol brukes i industrien blant annet som løsemiddel og i plastproduksjon, men har internasjonalt vært kjent som et billig men livsfarlig rusmiddel i over ti år og ble ført opp på den norske narkolista i 2010.

- Vi har sett stoffet andre steder i Norge tidligere, men i vårt område er dette nytt. Rusmisbrukere lokalt har fortalt politiet at de er svært redde for utbredelsen og har derfor hjulpet oss med å etterforske saken, sier Worpvik.

Stoffet er - i likhet med beslektede GBL - kjemisk sett en forløper til GHB, ser likt ut, inntas på samme måte og omdannes til GHB i kroppen.

Men «1,4-B» framstår som  sterkere enn datterstoffet. En «brukerdose»  er dermed enda vanskeligere å beregne, og som ved inntak av ferdig GHB  finnes det ingen motgift ved overdoser. Blandingene som selges har varierende styrkegrad, og
forskjellen mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død kan være svært liten.

STOR UTRYKNING: Politiets bombegruppe måtte gå gjennom det omfattende utstyret i boligen i 2011. Arkivfoto: Per Øystein Støtvig
STOR UTRYKNING: Politiets bombegruppe måtte gå gjennom det omfattende utstyret i boligen i 2011. Arkivfoto: Per Øystein Støtvig Vis mer