Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble tatt som IS-gissel da han lette etter sin savnede venn

Nå truer islamistgruppa med å drepe begge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ene av de to japanske mennene som islamistgruppa den Islamske stat (IS) truer med å drepe, er journalisten Kenji Goto (47).

Ifølge det japanske TV-nettverket NHK ble Goto tatt som fange av islamistgruppa etter at han dro til Syria for å finne Haruna Yukawa (42) -  som er det andre gisselet IS viser fram i sin siste video.

Terroristgruppa krever 200 millioner dollar for å frigi mennene. De truer med å drepe begge to, og har gitt Japan 72 timer på seg på å betale løsepengene.

- Venner Yukawa, som hadde startet et privat sikkerhetsselskap i Syria, ble tatt til fange utenfor Aleppo i august i fjor.

Ifølge Reuters dro Goto til Syria seint i oktober i fjor for å forsøkte å hjelpe sin savnede venn.

Hans forsvinning ble ifølge nyhetsbyrået først kjent tirsdag denne uka, da videoen av ham og Yukawa ble offentliggjort.

- Behov for hjelp De to kjente hverandre godt fra før, og møttes for første gang i Syria i april i fjor, skriver Reuters.  Da ønsket Yukawa at Goto skulle ta ham med seg inn i Irak.

- Han hadde behov for å få hjelp av noen med erfaring, sa Goto til Reuters i august.

Etter turen dro Yukawa alene til Syria, mens Goto returnerte til Japan.

- Kjente hverandre Da Goto i oktober i fjor returnerte til Syria ble han kjent med tolken Alaaeddin Al-Zaeem, som sier til det japanske TV-nettverket NHK at også han opplevde at Goto kom for å finne Yukawa.

- Han sa da at han ønsket å få nyheter eller informasjon om Yukawa, sier tolken ifølge USA Today.
 
Visste det var farlig Al-Zaeem sier videre at i den perioden han jobbet som tolk for Goto, spurte reporteren ham «to eller tre ganger» om hjelp til å krysse den tyrkiske grensa inn til Syria.

- Jeg ba ham om å ikke gå, og sa det ikke ville være trygt for ham, sier tolken, som legger til at Goto var klar over faren. Før han reiste skal han blant annet ha uttalt:

- Uansett hva som skjer vil jeg ikke skylde på det syriske folket. Det er farlig, men jeg vil definitivt komme tilbake i live.

Forhandlet The Daily Mail skriver at de to japanske gislene møttes da Yukawa var tatt til fange av en militant gruppe i det nordlige Syria, kalt Free Syrian Army (FSA).

Goto befant seg tilfeldigvis i området på denne tida, og ble hentet inn som tolk.

Under dette møtet greide Goto å forhandle fram en løslatelse av Yukawa, skriver avisa.

- Gir ikke etter Den nye videoen som viser de to mennene er fortsatt ikke verifisert av Japans utenriksdepartement, men Japans statsminister sier ifølge CNN at trusselen er uakseptabel.

- Vi vil ikke gi etter for terrorisme. Vi vil fortsette å bidra til at det internasjonale samfunnet sammen kjemper mot terrorisme, sier Japans statsminister Shinzo Abe.