Varhaug-drapet:

Ble taus etter spørsmål

Da den drapstiltalte 18-åringen forklarte seg, ba han om pause fire ganger. Mannen fortalte at han ble trist etter drapshandlingen, og at han angrer.

DREPT: 29. juli 2018 ble Sunniva Ødegård (13) drept på Varhaug i Rogaland. Onsdag møtte mannen som er tiltalt for å ha drept henne i Jæren tingrett. Foto: NTB Scanpix
DREPT: 29. juli 2018 ble Sunniva Ødegård (13) drept på Varhaug i Rogaland. Onsdag møtte mannen som er tiltalt for å ha drept henne i Jæren tingrett. Foto: NTB ScanpixVis mer

JÆREN (Dagbladet): Den 18 år gamle mannen som står tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland fortalte om ubehag rundt drapshandlingen, og måtte ved flere anledninger ta pause.

18-åringen erkjente å ha drept Sunniva Ødegård, men nektet straffskyld. Mannen mener å ha vært utilregnelig, ifølge forsvarer Tor Inge Borgersen.

Han stilte i retten med rødbrun genser og jeans. Underveis i forklaringen kikket han ned i bordet og fortalte at han angrer.

- Hvorfor angrer du? spurte statsadvokat Nina Grande.

- Jeg har drept en person. Det er ikke bra, svarte han.

Flere pauser

Allerede før tiltalte skulle forklare seg om de grufulle detaljene rundt drapshandlingen, ba han om en pause.

Tilbake i rettssalen hvilte han hodet på hånda og snakket lavmælt. Det var tidvis vanskelig å høre hva han sa.

Statsadvokat Grande påpekte flere ganger at han var ukonsentrert.

Han forklarte at han ikke så at Sunniva bare var 13 år gammel.

- Jeg tenkte at jeg skulle drepe henne. Men så ikke at hun var 13 år. Hadde jeg visst det, hadde jeg nok ikke gjort det.

- Hvilken alder skulle hun vært for at det var greit å drepe henne?

- 16 til 18 år. Det hadde vel ikke vært greit, men det hadde vært bedre.

Han forklarte at han ble trist etter drapet, og at han dro hjem og gråt.

UTFORDRENDE: Statsadvokat Nina Grande stilte tiltalte flere utfordrende spørsmål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTFORDRENDE: Statsadvokat Nina Grande stilte tiltalte flere utfordrende spørsmål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Stilt til veggs

Da retten ble satt igjen etter lunsj, virket tiltalte mer sliten og begynte å bli mer preget av forklaringen.

Han beskrev flere ting som ubehagelig og trist. Blant annet «presset fra omverden», som han mener at fikk ham til å utføre drapet. Og at Sunnivas far ringte til henne etter at tiltalte hadde slått henne bevisstløs.

Allerede 20 minutter etter lunsj, fikk tiltalte en ny pause. Etter pausen forklarte han seg i omtrent 40 minutter, før han ba om ytterligere en pause.

- Jeg har aldri følt det så ekstremt som nå, sa han.

Den fjerde pausen kom etter at statsadvokat Grande stilte ham til veggs.

- Ingenting hjalp. Foreldrene mine hørte ikke på meg. Ingen hørte på meg.

- Men var det likevel greit å drepe noen? spurte Grande.

Tiltalte ble taus og ba om nok en pause. Da han kom tilbake forklarte han seg i omtrent en halvtime, før han ga seg for dagen. Klokka 15 ble retten hevet.

VARHAUG-DRAPET: Den tiltalte 18-åringen erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård, men nekter straffskyld fordi han mener han var psykotisk. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Forberedt på pauser

Grande sier til Dagbladet at de var forberedt på at han kom til å ta flere pauser underveis i forklaringen.

- Også i avhør har det vært vanskelig for ham å forklare seg om dette, sier hun og tilføyer:

- Han har jo også hatt en tung periode nå nylig, så dette var vi forberedt på.

Hun sier at tiltalte i stor grad har fortalt det samme som i avhør, og at det ikke har kommet noen overraskelser underveis.

Bistandsadvokat Harald Øglænd forteller at det har vært vanskelig og tungt for Sunnivas familie å få presentert saken på nytt med enda flere detaljer.

De føler at de har fått noen svar, men at det fortsatt er en del som er ubesvart.

- De har mistet dattera si i en grusom handling og ser for seg en streng straff, sier han og tilføyer:

- Det var viktig for familien å høre og se tiltalte for å danne seg et inntrykk om hvem han er.

FORSVARER: Tor Inge Borgersen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER: Tor Inge Borgersen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Rus og schizofreni

18-åringen kom ved flere anledninger inn på sin egen bakgrunn med rus og psykiske problemer.

Siden 28. mars har tiltalte vært innlagt på psykiatrisk avdeling på Stavanger Universitetssykehus på grunn av utvikling av en psykose. I retten forklarte tiltalte at han er blitt diagnostisert med schizofreni, og synes det er ubehagelig.

Han forklarte også at han har problemer med steder hvor det er mye folk. Han føler at andre kan lese tankene hans, sa han.

Han fortalte at han har røyket cannabis siden han var 15 år, og at han i 2017 ønsket å bli innlagt på psykiatrisk avdeling, men aldri spurte om å bli det.

Drapshandlingen

Om selve drapshandlingen fortalte tiltalte at han tilfeldigvis syklet forbi Sunniva, parkerte sykkelen og fulgte etter henne et godt stykke.

Ifølge statsadvokaten skjedde dette mellom klokka 22.31 og 22.44. Sunniva var på dette tidspunktet i en telefonsamtale med en kompis.

- Jeg gikk litt fortere, dro fram hammeren og slo så hardt jeg kunne, sa tiltalte og forklarte at han slo tre ganger, og at han ble uvel av lyden.

Tiltalte ble spurt om hvorfor han «fikk for seg at han skulle drepe noen».

- Jeg klarte ikke omverden mer. Det var så mye press på meg fra omverden. Det var så mye folk rundt meg hele tida, svarte han uten å utdype mer.

Forsøkte å dekke over

Etter drapshandlingen forsøkte tiltalte å dekke over drapet.

Han forklarte at han flyttet Sunniva fra åstedet, gjemte blodige klær og plantet DNA-spor ved funnstedet.

Da faren oppdaget den blodige buksa, ble tiltalte tatt inn til avhør. Der forklarte han at han hadde brukt en stein for å ta livet av 13-åringen, «fordi han ikke ville at politiet skulle vite at han brukte hammer», sa tiltalte i retten.

Tiltalepunktene

Den tiltalte var 17 år på gjerningstidspunktet, og ble pågrepet kort tid etter drapshandlingen. Han er tiltalt for drap, likskjending, falsk forklaring og skadeverk.

Han skal blant annet ha seksuelt misbrukt avdøde før han forsøkte å tenne på liket, ifølge tiltalen.

I retten erkjente tiltalte delvis straffskyld for likskjending.

Tiltalte fastholdt at han ikke forsøkte å tenne på Sunniva Ødegård etter drapet. Han mener at en annen var sammen med ham om dette. Statsadvokaten mener dette er feil og har tiltalt ham for falsk forklaring.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld på dette punktet.

Før drapet skal han ha knust et vindu på en barnehage. Han er også tiltalt for å ha tent på en ungdomsskole 7. juli i fjor. Han erkjenner de faktiske forholdene.