«Varulv-syndromet»:

- Ble tilbedt som gud

17 år gamle Lalit har en ekstremt sjelden tilstand som ofte kalles «varulv-syndromet».

«VARULV-SYNDROM»: 17 år gamle Lalit Patidar lider av en svært sjelden sykdom. Video: Newslions Vis mer
Publisert

17 år gamle Lalit Patidar fra landsbyen Nandleta i den indiske delstaten Madhya Pradesh skiller seg kraftig ut fra sine jevnaldrende.

Den indiske gutten har en sjelden tilstand som ofte kalles «varulv-syndromet», som forårsaker svært kraftig hårvekst over hele kroppen.

- Jeg har hatt dette håret hele livet, sier Lalit til nyhetsbyrået Newslions.

- Barbert ved fødselen

Allerede da Lalit var liten, skal han ha vært mer hårete enn andre:

- Foreldrene sine sier at legen barberte meg ved fødselen, men jeg merket ikke at noe var annerledes før jeg var seks eller sju år. Da skjønte jeg at jeg hadde hår over hele kroppen, slik ingen andre hadde, sier han.

I en rykende fersk video viser Lalit fram hvordan tilstanden påvirker ham. Både ansiktet og brystet er dekket av langt, gyllent hår.

- Seinere fikk jeg vite at hårveksten skyldes at jeg har en tilstand som heter hypertrikose. Den er sjelden, og så vidt jeg vet er det bare 50 personer i verden som har det samme som meg, sier han.

- Arvelig betinget

Gutten fikk diagnosen hypertrikose allerede som seksåring. Tilstanden kjennetegnes av en unormal hårvekst over hele kroppen.

Hypertrikose kan ha flere årsaker, skriver Store medisinske leksikon.

- Tilstanden er ofte arvelig betinget. Den kan også skyldes stoffskiftesykdom eller være en bivirkning av visse legemidler, som for eksempel ciklosporin eller kortison. I enkelte føflekker er det ofte også økt hårvekst. Dette er ikke tegn på at føflekken er farlig, skriver de.

Dersom kvinner rammes av økt hårvekst med mannlig vekstmønster, kaller det hirsutisme. Dette kan skyldes påvirkning av mannlige kjønnshormoner (androgener).

Ble tilbedt som gud

Da Lalit var liten, pleide landsbyboerne å tilbe ham. De trodde han var den hinduistiske guden Bal Hanuman - også kalt apeguden.

Den indiske avisa The Hindu skriver at Hanuman i den hinduistiske troen var sønn av Vayu, vindens gud - og Anjana - en himmelsk nymfe.

- En gang gjorde Anjana en vismann sint, og han forbannet henne til å bli født som en ape. Da nymfen ba om tilgivelse, roet vismannen seg og sa at hun ville få tilbake sin opprinnelige form etter at hun hadde født en sønn som skulle bli svært berømt, skriver de.

SJELDEN SYKDOM: Den indiske 13-åringen Lalit Patidar lider av en sykdom som gjør at han får det noe spesielle kallenavnet «Ulvegutten». Video: Newsflare Vis mer

Hanuman representerer fysisk styrke, mot og spirituell hengivenhet, skriver nettstedet Yoga International.

Selv om familien har forsøkt å få hjelp fra en rekke leger, har det ikke vært så mye hjelp å få. Legene har sagt at det er en sjelden sykdom som ikke kan kureres.

- Det er ingen i familien min med liknende tilstander som forårsaker hårvekst. Jeg er den eneste som har denne sykdommen, sier Lalit.

- Klipper det

En av legene har imidlertid sagt at det kan være mulig å gjennomføre en plastisk operasjon når Lalit har fylt 21 år.

Lalits far, Baktlal Patidar, er en bonde. Gutten selv er ikke så opprørt over sykdommen, men foreldrene hans bekymrer seg mye.

Lalit har fire søstre, og går på den offentlige skolen i landsbyen.

På grunn av den ekstreme hårveksten i ansiktet, har 17-åringen ofte problemer med å få i seg mat.

- Jeg klipper det når jeg synes det blir for langt. Det er akkurat som håret på hodet mitt, det fortsetter bare å vokse. Jeg har ingen annen måte å håndtere det på, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer