<strong>RETUSJERING:</strong> Foreldrene fikk tilbud om ja eller nei til å fjerne sår og kviser fra bilder av barna. Foto: Tonje Brenna
RETUSJERING: Foreldrene fikk tilbud om ja eller nei til å fjerne sår og kviser fra bilder av barna. Foto: Tonje Brenna Vis mer

Fotografering i barnehagen

Ble tilbudt å fjerne sår og kviser på barnehagebildet: - Ærlig talt, hva er det for noe!?

Ap-politiker Tonje Brenna reagerte sterkt da barnehagens fotografer spurte om foreldrene ønsket å fjerne sår og kviser fra barnas bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nei, Studio G Fotografene, selvfølgelig vil jeg ikke at sår/kviser skal fjernes fra bildene!

<strong>REAGERER:</strong> Tonje Brenna i Arbeiderpartiet mener det er unødvendig å tilby retusjering av barnehagebilder. Foto: Fredrik Varfjell/ NTB Scanpix
REAGERER: Tonje Brenna i Arbeiderpartiet mener det er unødvendig å tilby retusjering av barnehagebilder. Foto: Fredrik Varfjell/ NTB Scanpix Vis mer

Det skrev politiker i Arbeiderpartiet, Tonje Brenna, på Facebook tirsdag kveld. Det er høst og tid for barnehagefoto, og i den forbindelse hadde Brenna fått med lapp hjem fra barnehagen om hvilke tilbud de ønsket fra fotografen. Blant annet fikk de spørsmål om hun ville at sår eller kviser skulle retusjeres vekk fra bildene.

Det får politikeren til å reagere.

- Skal vi virkelig uttrykke overfor de aller yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? Ærlig talt, hva er det for noe!?, skriver Brenna på Facebook.

Hun utdyper overfor Dagbladet, og mener vi i dagens samfunn har et urealistisk press på å se bra ut.

- Flotte med blåmerker

- I en verden der nærmest alt er glanset og retusjert allerede, er det et stort steg å begynne å retusjere bilder av de yngste ungene våre. De er flotte, møkkete, snørrete og med blåmerker og sår. De er barn, og det gjør da ingen verdens ting om det synes, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Hun kan skjønne at noen foreldre kan ønske å få fjernet et munnsår eller snørr under nesa, men mener det er stor forskjell på å gjøre det i etterkant, og å tilby det som en mulighet til alle.

- Jeg forstår at etter at bilder er tatt og det for eksempel er synlig snørr under nesa på poden, så kan man ønske å fjerne det. Men det er noe ganske annet enn å tilby en generell adgang til å retusjere bildene før de engang er tatt, sier Brenna.

Ønsket av foreldre

Daglig leder i Studio G Fotografene, Gisle Lian Olsen, mener kritikken er tatt ut av sammenheng.

- Det blir framstilt som at vi jobber for dem som opererer utseendet på folk. Dette har blitt blåst helt opp, sier Lian Olsen til Dagbladet.

Han forteller at firmaet de siste fem åra har tilbudt foreldre å fjerne sår, kviser og andre «midlertidige» deler av utseendet fra barnehagefotoene.

- Vi fikk forespørsler om dette før vi la det inn som et tilbud til alle - det var jo en grunn til det. Dette handler ikke om føflekker eller andre varige ting, men om ting som endres. Vi får klager hvis dette ikke blir fjernet også, forteller han.

Han anslår at omtrent 80 prosent av foreldrene har takket ja til å fjerne slike ting etter at de begynte å tilby det til alle, mens rundt 20 prosent altså har takket nei.

- Ungene kan ha en buse som henger ut av nesa, det er det ikke sikkert bestemor vil ha hengende på veggen, sier han.

Brenna ser forskjellen, men mener likevel tilbudet blir feil å tilby på denne måten.

- Klart det er forskjell på busemann og Botox. Men som mamma vil jeg ikke ha tilbud om noen av delene. Et firma som lever av å ta bilder av barn, bør ta bilder av nettopp barn. Med alle deres skrubbsår, snørr og blåmerker.

Kommunen sier opp avtalen

Etter at saken om fotografen ble kjent, sier Ullensaker kommune til NTB at de nå sier opp avtalen med fotografen.

- Ullensaker kommune har dessverre ikke kvalitetssikret skjemaet fra fotografen. Det er vi lei oss for. Dette er ikke en type holdninger Ullensakers kommunale barnehager stiller seg bak, sier Yngve Rønning, som er kommunaldirektør for skole og barnehage i Ullensaker.

I tillegg til å si opp avtalen med fotografen, vil kommunen se på hele ordningen med barnehage- og skolefoto i romerikskommunen.

Gisle Lian Olsen sier til Dagbladet at han opplever det vanskelig med oppmerksomheten saken har fått.

- Jeg føler meg tråkket på. Jeg blir trist og lei meg, og mener vi ikke har gjort noe galt. Vi har latt hver enkelt foreldre velge om vi skal fjerne snørr og skrubbsår, i god tro, ut fra 20 års erfaring med foto. Dette handler om ting vi sidestiller med å ha nyvasket hår når man skal fotograferes, sier Lian Olsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer