Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble tilbudt å kjøpe bort tiltalepunkter i Kongo-saken

Forsvareren til Moland og French sier han ble tilbudt å kjøpe utvalgte tiltalepunkter for 30 000 dollar under bordet.

BESTIKKELSESTILBUD: Moland og Frenchs advokat André Kibambe bekrefter at han ble tilbudt å «kjøpe» tiltalepunkter. Rettssaken ble imidlertid ytterligere utsatt.
Foto: Torgeir Krokfjord
BESTIKKELSESTILBUD: Moland og Frenchs advokat André Kibambe bekrefter at han ble tilbudt å «kjøpe» tiltalepunkter. Rettssaken ble imidlertid ytterligere utsatt. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Flere sentrale, uavhengige kilder opplyser til Dagbladet at André Kibambe, som forsvarer draps- og
spionasjetiltalte Tjostolv Moland og Joshua French, er blitt tilbudt å «kjøpe» utvalgte tiltalepunkter for 30 000 dollar.

Tilbudet ble etter det Dagbladet kjenner til framsatt 16. august, av to personer med tilknytning til militærmyndighetene i Kisangani.

Advokaten bekrefter
Det ble ikke spesifisert konkret hvilke tiltalepunkter som kunne fjernes.

Konfrontert med Dagbladetsopplysninger bekrefter Kibambe at tilbudet ble framsatt.

— Men jeg ønsker ikke å kommentere denne saken utover dette. Jeg har ingen informasjon til deg om hvilke to som framsatte tilbudet, sier Kibambe til Dagbladet over telefon fra Kinshasa.

Advokaten understreker at han avslo tilbudet.

Han regner med at klientene blir dømt.

— Jeg er nå i Kinshasa for å jobbe med en annen sak. Jeg har skrevet ferdig anken i saken mot Moland og French, forklarer Kibambe.

Streng reaksjon
Dagbladet møtte kaptein Claude Disimo og løytnant Willy Musans på Disimos kontor i militærhovedkvarteret i Kisangani i går.

Kaptein Disimo er hoveddommer i saken mot Moland og French og leder i militærtribunalet; løytnant Musans sitter ved hans side i rettssalen.

DRAPSTILTALT: Tjostolv Moland og Joshua French er draps- og spionasjetiltalt. Foto: Espen Røst
DRAPSTILTALT: Tjostolv Moland og Joshua French er draps- og spionasjetiltalt. Foto: Espen Røst Vis mer

De to nekter enhver befatning med saken.

— Dette kjenner jeg ikke til. Hvem skal stå bak dette? Vedkommende vil få merke en streng reaksjon umiddelbart, erklærer Disimo overfor Dagbladet.

— Nå jobber vi med dommen, som legges fram førstkommende tirsdag. Det foregår ingen uregelmessigheter i denne rettssaken, sier Disimo.

French og Moland er tiltalt for drap, spionasje, dannelse av kriminelt forbund, ran og i Molands tilfelle også ulovlig våpenbesittelse.

Aktor, major Jean-Blaise Bwamalundu, har bedt om at de to nordmennene dømmes til døden. Moland risikerer i tillegg 20 års fengsel for våpenbesittelse.

Dom i saken faller på tirsdag.

NEKTER FOR TILBUD: Hoveddommer kaptein Claude Disimo nekter enhver befatning med saken. Foto: Torgeir Krokfjord
NEKTER FOR TILBUD: Hoveddommer kaptein Claude Disimo nekter enhver befatning med saken. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!