Ble torturert med «Baby Shark» - funnet død

Kort tid før rettssaken mot tre fengselsbetjenter skal starte, ble nøkkelvitnet John Basco (48) funnet død på cella.

DØD: John Basco var én av fire innsatte i Oklahoma-fengselet som ble tvunget til å høre på landeplagen «Baby Shark» i timesvis. Foto: Oklahoma County Detention Center
DØD: John Basco var én av fire innsatte i Oklahoma-fengselet som ble tvunget til å høre på landeplagen «Baby Shark» i timesvis. Foto: Oklahoma County Detention Center Vis mer
Publisert

I 2019 ble John Basco (48) og tre andre varetektsfengslede fanger torturert i Oklahoma County-fengselet.

Hendelsen skapte internasjonal oppmerksomhet da torturmetoden som ble brukt var barnesangen «Baby Shark» på repeat, mens fangene, iført håndjern, ble tvunget til å stå i oppreist posisjon i flere timer av gangen.

Den psykiske mishandlingen skal ha pågått gjennom to måneder, skriver lokalavisa The Oklahoman.

Saksøkt

Da den absurde hendelsen ble kjent i 2020, mistet Gregory Cornell Butler Jr. (21) og Christian Charles Miles (21) jobben. Fengselsbetjentenes overordnede, tidligere løytnant Christopher Raymond Hendershott (50), valgte å si opp.

Hendershott fikk vite om mishandlingen, men tok ingen affære - og lot de to fengselsvaktene fortsette torturen.

I november 2021 ble alle tre saksøkt.

Distriktsadvokat David Prater anklaget dem for mishandling, bruk av overdreven makt og konspirasjon.

- Volumet på sangen var så høyt at det gjallet nedover korridorene, heter det i søksmålet.

Funnet død

Natt til søndag 11. september ble John Basco funnet død på sin egen celle. Det opplyser Oklahoma County-fengselet i en pressemelding.

- Rundt klokka 03.52 søndag morgen ble John Basco funnet livløs på cella. Fengselsvakten som fant ham ringte etter helsepersonell, og startet umiddelbart hjerte- og lungeredning, heter det i uttalelsen.

Basco ble erklært død 04.06 samme morgen.

- En av mulighetene som blir etterforsket er at han døde av en overdose, sier Mark Opgrande, kommunikasjonsdirektør ved fengselet, til The Oklahoman.

Den 48 år gamle mannen, som siden «Baby Shark»-torturen hadde blitt en fri mann, ble 8. september fengslet på nytt etter anklage om narkotikasmugling.

Var nøkkelvitne

Bascos advokat, Cameron Spradling, mener det er urovekkende omstendigheter omkring dødsfallet.

- Dette påvirker meg virkelig. Et av «Baby Shark»-ofrene blir funnet livløs på cella bare tre dager etter at han ble satt inn. Hvordan kan det skje?, sier Spradling, ifølge The Independent.

- Distriktsadvokat David Prater mistet nettopp et av vitnene sine for den kommende straffesaken. Jeg aner ugler i mosen, sier advokaten videre.

Den britiske avisa skriver at Basco er den 14. innsatte som dør i det nevnte fengselet hittil i år - som har mottatt kritikk for dårlige levekår og bemanningsproblemer.

Neste høring i saken mot de tre betjentene er satt til 22. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer