- Ble torturert og tvunget i krig

Knivdesperadoen som er siktet for to forsettlige drap, sier han ble torturert i hjemlandet. Etiopieren (26) søkte asyl i Danmark, men fikk avslag og reiste til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGERNES/RØN (Dagbladet): Dagbladet kjenner historien til 26-åringen som nå er siktet for drapene som har rystet Valdres.

Den 26 år gamle muslimen kom til Norge 23. september i fjor. I asylavhør har han forklart at han som 14- 15-åring ble rekruttert til geriljabevegelsen Folkefronten for frigjøring av Tigray (TPLF) i Etiopia.

- Jeg ble tvunget til å delta i grensekrigen mellom Etiopia og Eritrea. Jeg ble tvunget til fronten, har 26-åringen forklart.

- Torturert

Etiopieren er siktet for drap på bussjåfør Audun Bøland (39) og Christian Baloky (44) fra Kongo, bosatt på Lundskogen asylmottak på Røn i Valdres.

26-åringen blir av legene beskrevet som svært psykisk syk. Han blir nå innlagt på sikkerhetsavdelingen på Dikemark psykiatriske sykehus. Han er ikke avhørt om drapene, men blir nå underlagt judisiell observasjon. Han har forklart at han blant annet lider av angst.

Etiopieren hevder at han ble tvunget til å skrive under på en kontrakt der han ville bli skutt hvis han prøvde å rømme fra geriljabevegelsen.

- Jeg ble torturert i Etiopia. Det var ikke et trygt land for meg, forklarer 26-åringen.

Politiinspektør Atle Roll-Matthiesen ved Vest Oppland politidistrikt sier at siktede har høy smerteterskel.

Søkte asyl i Danmark

I slutten av 2000 forlot den siktede hjemlandet. Han kom seg over grensa, og begynte en lang ferd oppover i Europa.

Dagbladet får bekreftet at han søkte asyl i Danmark. Her fikk han avslag og reiste til Norge. I september ble han avhørt av utlendingsmyndighetene. Da var han ved Tanum asylmottak i Bærum. En måned seinere ble han sendt til asylmottaket på Røn i Valdres.

26-åringen har forklart til venner at han ønsker å sende penger til sin familie i Etiopia. Han har ventet i flere uker på en praksisplass på et arbeidssted i lokalmiljøet.

Asylsøkerne Pascal (32) og Appolinaire (28) viser oss polititapen som forsegler døra til 26-åringens rom på asylmottaket.

- Jeg har lenge mistenkt ham for å være farlig. Han er en lukket person, og snakket nesten ikke med de andre her på huset, sier Appolinaire til Dagbladet.

Lukket person

Pascal og Appolinaire er begge fra Kongo, som drapsofferet Christian Baloky. Begge to skulle delta i kveldsbønn sammen med offeret søndag kveld, men 44-åringen dukket aldri opp.

- Vi stusset over at han ikke kom som avtalt, og gikk opp for å banke på hos ham like etter klokka 18. Da var døra låst, og ingen svarte, forteller de to.

Irakeren Majed (43) tar seg en røyk i lenestolen foran TV-en. Han har vært på mottaket lenger enn de fleste, og mener siktede virket normal. Majed forteller at 26-åringen fastet under ramadan før jul.

- Jeg har en farsrolle her, og kan snakke med alle. Han hadde grei kontakt med meg, men lite med de andre, sier irakeren.

INNESLUTTET: Den siktede 26-åringen var ifølge beboerne på Lundeskogen asylmottak lukket og lite snakkesalig. Majed (t.h.) var en av få som hadde litt kontakt med drapsmannen. Issa (t.v.) og Maron kjente ham ikke så godt.