- Ble truet av konge-familien

Ni måneder etter at prinsesse Diana omkom i Paris, lever spekulasjonene rundt årsaken til ulykken i beste velgående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka tar to tv-kanaler for seg ulykken i to dokumentarprogrammer som trekker forskjellige konklusjoner. Begge presenterer nye, sensasjonelle vitner som kaster «nytt lys» over

ulykkesårsaken.

Trusler

TV-kanalen ITV har snakket med Dianas tidligere elsker, James Hewitt, som forteller at han mottok dårlig skjulte trusler fra den britiske kongefamilien.

- De gjorde det klart at dersom jeg ikke holdt meg unna, ville det ikke være bra for helsen, sier Hewitt.

Men etter programmet sitter man i grunnen igjen med flere spørsmål enn svar. Mysteriene omgir fortsatt saken, men programmets budskap er bare at «det er noe som ikke stemmer».

Det nører opp under de talløse spekulasjonene som startet i arabiske aviser bare dager etter ulykken. Der dukket de første påstandene opp om at Dronningen ønsket at Diana og kjæresten Dodi Al-Fayed skulle bli tatt av dage fordi det ikke passet seg at moren til Storbritannias framtidige konge
ønsket å gifte seg med en muslim. Med andre ord, prins William og Harrys bestemor skal ha forårsaket morens død...

Dodis far, Mohamed Al-Fayed, hevder i programmet at både Diana og Dodi hadde sagt til ham at de skulle offentliggjøre forlovelsen når de kom tilbake til England.

Konspirasjon

ITVs dokumentar ble vist onsdag. Kanalen har kastet seg på Mohamed Al-Fayeds konspirasjonsteorier, og mener de har funnet flere elementer som peker mot at ulykken var arrangert.

ITV hevder at blodprøvene av sjåføren Henri Paul viste at han ikke bare var full og ruset på smertestillende tabletter, men også at han hadde store mengder karbonmonoksyd, eller kullos i blodet. Likevel viste han ingen tegn på forgiftning før han satte seg inn i bilen, mener eksperter ITV har

snakket med. Kan derfor blodprøven være falsk?

Et vitne som kjørte i motsatt retning av ulykkesbilen sier han så et skarpt lys som var mye sterkere enn det en kamerablitz kan produsere. Ble Henri Paul blendet med vilje slik at han skulle miste kontrollen over bilen?

En venn av Paul sier at han også jobbet som informatør for den franske etterretningstjenesten, som betalte ham godt. Paul hadde et titalls bankkonti i ulike banker med til sammen 1,5 millioner kroner.

La henne være

Channel 4s dokumentar som vises torsdag, har helt motsatt fortegn. Den tar mål av seg til å avkrefte alle konspirasjonsteorier og fastslå at det var en tragisk ulykke forårsaket av høy fart og en ruset sjåfør.

Disse to dokumentarene vises samme uke som samtlige vitner i saken er kalt inn til den franske dommeren i Paris som leder etterforskningen av ulykken. Vitnene skal gjennom nye utspørringer for å klare opp i sprikende utsagn og motstridende opplysninger. Fransk politi blir konstant kritisert i

mediene fordi de ikke har greid å klarlegge hva som skjedde den skjebnesvangre augustnatten i fjor.

Mens alt dette ruller over tv-skjermene, planlegger Buckingham Palace en offensiv for å gjøre slutt på de stadig tilbakevendende spekulasjonene og ekstreme påstandene. Kongefamilien er bekymret for hvilken effekt all oppmerksomheten har på prins William og prins Harry. Det er ventet en
offisiell bønn fra kongefamilien til mediene senere i sommer, trolig i de tider BBC planlegger å sende sin dokumentar der Dianas bror Charles Spencer har hovedrollen.

<B>BLE TRUET:</B> Den tidligere elskeren til avdøde prinsesse Diana hevder han ble truet av den britiske kongefamilien.