Gikk til søksmål mot kommunen

- Ble truet med barnevernet

Foreldrene saksøkte Grimstad kommune etter at 11-åring ble mobbet på en skole. Bare noen uker før rettsforhandlingene skulle starte, meldte kommunen foreldrene til barnevernet.

RETTSFORHANDLINGER: Advokat Nadia Hall (i midten) og advokatfullmektig Ellen Tvedten Jorem (t.v.) har på vegne av 11-åringen og foreldrene saksøkt Grimstad kommune. de representeres av advokat Ellen Gro Hamre. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
RETTSFORHANDLINGER: Advokat Nadia Hall (i midten) og advokatfullmektig Ellen Tvedten Jorem (t.v.) har på vegne av 11-åringen og foreldrene saksøkt Grimstad kommune. de representeres av advokat Ellen Gro Hamre. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): I flere år ble den nå 11 år gamle gutten systematisk mobbet på en av barneskolene i Grimstad.

Til slutt så ikke foreldrene en annen utvei enn å saksøke skoleeier - Grimstad kommune. I går startet rettsforhandlingene i Aust-Agder tingrett. Foreldrene til gutten - som Dagbladet tidligere har kalt «Per» - maktet ikke være til stede i retten da advokat Nadia Hall i Advokatfirmaet Elden holdt sitt innledningsforedrag.

Barnevernet

I retten kom det fram at konflikten mellom foreldrene til «Per» og kommunen har vart i flere år. Ingen betviler at den lille gutten har vært utsatt for langvarig og systematisk mobbing.

Bare noen uker før rettsforhandlingene skulle starte, meldte kommunen foreldrene til barnevernet. Da hadde den rettsoppnevnte sakkyndige allerede vært på hjemmebesøk hos «Per» og foreldrene, og gitt familien det beste skussmål.

Langvarig konflikt

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

- I flere år har foreldrene forsøkt å få skolen og skoleeier - Grimstad kommune - til å hjelpe «Per». Det har aldri vært snakk om omsorgssvikt i hjemmet. Dette handler om en liten gutt som har blitt traumatisert på grunn av grov mobbing i skolen, fastslo foreldrenes prosessfullmektig, advokat Nadia Hall, i retten.

Den 27. august i år mottok foreldrene en melding om at det var sendt en bekymringsmelding til barnevernet.

Ikke omsorgssvikt

- En bekymringsmelding Grimstad kommune hadde fått vurdert av sin advokat. Foreldrene har tatt bekymringsmeldingen til barnevernet svært tungt. Det har aldri vært påstander om omsorgssvikt. Denne saken dreier seg om et barn som har blitt mobbet, slått og sparket og i flere år vært utsatt for grov vold, sier advokat Hall.

Dagbladet har tidligere snakket med moren til 11-åringen, hun opplever bekymringsmeldingen som ren trakassering fra Grimstad kommune.

- Foreldrene opplevde bekymringsmeldingen som en trussel, sier advokat Hall til Dagbladet.

Taus advokat

Advokat Gro Hamre i Advokatfirmaet Tofte, som prosederer saken for Grimstad kommune, ønsker ikke å kommentere saken.

SKOLEEIER: Advokat Gro Hamre representerer Grimstad kommune, og snakker her med oppvekstsjef Arne Mowatt Haugland i kommunen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
SKOLEEIER: Advokat Gro Hamre representerer Grimstad kommune, og snakker her med oppvekstsjef Arne Mowatt Haugland i kommunen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Nå har rettsforhandlingene startet, og vi har ingen kommentarer til det motparten har kommet med, var det eneste advokat Hamre ville si til Dagbladet.

Hamre ble rådført av kommunen før bekymringsmeldingen. Hun starter sitt innledningsforedrag fredag morgen.

Post traumatisk stress

Flere spesialister har undersøkt ham, og konklusjonen er at den lille gutten lider av en såkalt posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

I sitt innledningsforedrag fortalte advokat Nadia Hall at den nå år gamle gutten hadde vært en blid og glad gutt, helt fram til han begynte på skolen.

Hun slo fast at manglende kommunal oppfølging var årsaken til at alt har gått galt.

ANSVAR: Advokat Nadia Hall i Advokatfiormaet Elden mener Grimstad kommune har ansvaret for at den lille gutten er traumatisert. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
ANSVAR: Advokat Nadia Hall i Advokatfiormaet Elden mener Grimstad kommune har ansvaret for at den lille gutten er traumatisert. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Gutten er tydelig traumatisert, og er av spesialister blitt erklært 35 prosent medisinsk invalid. Foreldrene så til slutt ingen andre alternativer enn å ta ut en stevning mot Grimstad kommune.

- Uaktsomt

- Etter vår oppfatning har Grimstad kommune opptrådt uaktsomt. Kommunen er ansvarlig for de ansattes handlinger. Skolen og skoleeier har unnlatt å legge forholdene til rette. Det er skolen og skoleeieres ansvar å legge til rette for en god og trygg skolehverdag, konstaterte Nadia Hall i Aust-Agder tingrett.

Hun viste til at Fylkesmannen i Aust-Agder hadde pålagt kommunen en rekke tiltak.

Slakter prosessen da Trudes sønn ble adoptert bort. - Dette er kronbeviset Vis mer

- Allerede i desember 2016 ble det fattet vedtak av skolen og skoleeier. Det har blitt fattet mange vedtak, men i praksis har det ikke blitt gjort noe, sier advokat Hall.

«Ingen tillit»

Under innledningsforedraget kom det fram at foreldrene til den nå 11 år gamle gutten har mistet all tillit til skolen og Grimstad kommune.

- Det virker som skolen og kommunen bare har bagatellisert problemene, og ikke tatt på alvor at en liten gutt har blitt grovt mobbet og sjikanert. Med det resultat at han har blitt påført post traumatisk stress (PSTD).

Aust-Agder tingrett har satt av hele neste uke til rettsforhandlinger, og det vil bli ført en rekke vitner. Rettens administrator Alice Jervell besluttet at deler av forhandlingen skal gå for lukkede dører. Men pressen fikk være til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer