Ble truet med lynsjing sist han utfordret Trump. Nå vil han kaste ut presidenten for godt

- Trump er en fanatiker som tolerer antisemittisme, rasisme, sexisme, etnosentrisme, fremmedhat og homofobi, mener kongressmannen Al Green. Nå vil han tvinge fram riksrett-avstemning.

BLE TRUET: Kongressmannen Al Green krever at Donald Trump stilles for riksrett. Sist han snakket høyt om saken ble han truet med lynsjing. Nå har han varslet at han vil tvinge Kongressen til å stemme over saken neste uke. Video: House of Representatives Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): Kongressrepresentanten Al Green ble truet med lynsjing etter at han i sommer gikk ut og krevde at president Donald Trump måtte stilles for riksrett. Nå prøver han seg igjen, og vil tvinge gjennom en avstemning i Representantenes hus, skriver The Independent.

Som folkevalgt har demokraten anledning til å tvinge fram en behandling, uten at det krever støtte fra ledelsen i eget parti.

- En fanatiker

Torsdag varslet Green, som representerer Texas i Kongressen, at han vil gjøre nettopp det i løpet av neste uke.

- Jeg nekter å se på mens en milliardær og fanatiker fører til uopprettelig skade for landet mitt. En fanatiker som tolererer KKK (Ku Klux Klan), men nekter å tolerere Islam. En fanatiker som tolerer antisemittisme, rasisme, sexisme, etnosentrisme, fremmedhat og homofobi.

Flere Demokrater har tidligere bedt om en riksrettssak mot USAs president, men det har så langt ikke gått til votering i Kongressen.

En av dem er representanten Brad Sherman fra California, som i sommer reiste et formelt forslag om å stille Trump for riksrett. Sherman anklager, i likhet med mange andre, Trump for å hindre etterforskningen av Russlands innblanding i valget i 2016.

Al Green var en av ytterst få støttespillere som meldte seg for Sherman. Jobben for å få Trump kastet ut av Det hvite hus har kostet dyrt.

Truet med lynsjing

Tidligere i år hevdet han at han hadde blitt truet med å bli lynsjet av Trump-tilhengere. Etter et møte i mai spilte Green av flere opptak av trusler han har mottatt på sine kontorer i Houston og Washington.

En av innringerne brukte et nedsettende rasistisk ladet ord og truet med å henge Green fra et tre dersom han gikk videre med forsøket på riksrett. En annen sa at det er Green som blir stilt for riksrett og deretter hengt, ifølge NTB.

- Vi lar oss ikke true. Vi skal ikke la dette avspore oss hva vi mener er det rette, og det er å gå framover med å få stilt Trump for riksrett, sa Green den gang ifølge Houston Chronicle.

Tidligere samme uka hadde han fra talerstolen i Kongressen sagt at han mener Trump har forsøkt å legge hindringer i veien for rettssystemet, og at ingen står over loven.

Kan han få flertall?

NASJONALISTENE: Vice News dokumenterte nasjonalistenes demonstrasjon, dagen før en bil pløyde inn i motdemonstrantenes folkemengde. Video: CNN / Vice News Vis mer

Det enkle svaret er nei. Republikanerne har et klart flertall i Representantenes hus. Samtidig mener flere Demokrater at det er for tidlig å presse fram en riksrettssak på dette tidspunktet, skriver The Independent.

I oktober sa Green at Trump er drivende kraft i «en alt-right hatmaskin som fører til umiddelbar skade i det amerikanske samfunnet», med henvisning til Trumps heftig kritiserte kommentarer om de voldsomme opptøyene i Charlottesville i august.

En 32 år gammel kvinne ble drept og 20 andre skadd da en mann med nazisympatier kjørte inn i en folkemengde. Trumps uttalelser i etterkant av hendelsen opprørte selv hans egne partifeller og medlemmer av administrasjonen.

Trump hevdet nemlig at «begge sider» - både de høyreekstreme som marsjerte mot fjerningen av en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee og motdemonstrantene - måtte ta skylda for volden.

Han sa også at det var «veldig fine folk», som marsjerte blant nynazister, Ku Klux Klan-medlemmer og andre høyreekstreme rasister.

Fordømmelsen som fulgte har vært uten sidestykke.

- En leverandør av hat

Green ønsket ikke å tvinge gjennom en votering i Kongressen den gang, fordi han ville «gi folk en mulighet til å sette seg inn i dem først». Nyheten om at han nå vil tvinge gjennom en avstemning kommer bare en dag etter at Trump retvitret tre videoer som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en kristen statue.

De ble tidligere lagt ut på Twitter av Jayda Fransen, nestleder i det britiske ytre-høyre-partiet Britain First. Hun er også tidligere straffedømt for hatkriminalitet.

Ikke uventet ble Trump møtt med en storm av kritikk fra de fleste hold. En talsmann for Storbritannias statsminister, Theresa May, sa også at det var galt av Trump å dele videoene.

Enkemannen til den britiske Labour-politikeren Jo Cox, Brendan Cox, var heller ikke nådig. Jo Cox ble drept i juni 2016 av en mann med høyreekstreme holdninger. Under drapet ropte han «Britain First».

- President Donald Trump er blitt en leverandør av hat. Dette er som om presidenten hadde retvitret Ku Klux Klan. Dette er ikke en mainstreamorganisasjon, og presidenten i USA, vår fremste allierte retvitrer og gir en mikrofon til disse stemmene, sier enkemannen til CNN.

Trumps handlinger ble imidlertid hyllet av høyreekstremister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer