Ble truet med sparken for å protestere, nå erklærer han krig mot resultatstyring i skolen

- Kjernevirksomheten må være elevene, ikke å tjene penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Lærer Marius Andersen fikk stor oppmerksomhet i fjor høst for å ha nektet å gjennomføre målingen av barneskoleelever ved Haukerød skole i Sandefjord. Sandefjord kommune truet med oppsigelse, men Andersen fikk beholde jobben.

«Er det bare det som kan telles som teller? I Sandefjord har lærere blitt produksjonsarbeidere», skriver Andersen i en kronikk i Dagbladet tirsdag. 

I kronikken går Andersen hardt ut mot «Mål- og resultatstyring» av skolene i Sandefjord og mener at lærerne har blitt produksjonsarbeidere og funksjonærer i skolen. Da han i fjor høst nektet å gjennomføre de pålagte testene, ble han truet med oppsigelse av arbeidsgiveren.

- Vi hadde under to minutter til hver vurdering, noe jeg opplevde som utilstrekkelig, sa Andersen under tirsdagens livesending på DBTV fra Valgboden.

- Når jeg da ikke ville utføre kommunens vurderingsskjema, så ble jeg kalt inn på teppet hos Sandefjord kommunes kontor, fortalte han videre.

Ifølge Andersen har lærere i Sandefjord helt siden 2009 forsøkt å uttrykke at de mener kommunens metode ikke er en god måte å utvikle elevene på.

- Bare ute etter å tjene penger Nå erklærer Andersen krig mot et system og en tankegang han mener er feilslått. 

ENIGE: Læreren Marius Andersen og Heikki Holmås (SV) ønsker begge å kutte i antallet tester ved norske skoler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENIGE: Læreren Marius Andersen og Heikki Holmås (SV) ønsker begge å kutte i antallet tester ved norske skoler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ja, jeg går til krig mot dette systemet. Sandefjord kommune baserer seg på en økonomisk teori, der tanken er produksjon og kjernevirksomheten er å tjene penger. Jeg mener skole burde drives videre av en dialogbasert styring hvor kjerneverdiene er humane og kjernevirksomheten er elevene, ikke å tjene penger, sier Andersen til Dagbladet etter sendingen.

Politikerne Heikki Holmås (SV) og Sivert Bjørnstad (Frp) møtte også opp tirsdag for å debattere nasjonale prøver. Bjørnstad sier det er uholdbart at Andersen ble truet med sparken fra Haukerød skole.

- Da har det gått altfor langt, sier Bjørnstad. 

- Vi trenger tester for å se hvordan det ligger an i skolen. Men jeg er glad Frp tar avstand fra regimet i Sandefjord, hvor man drillet fram mot testene, sier Heikki Holmås, som ikke synes så mye om at rektor ved skoler får lønn utifra hva scoren på testene er. 

- Det må være en grunn til at Oslo-skolene gjør det bra på testene, selv om det er store klasser, sier Bjørnstad, som ikke er med på at det er riktig å ha små klasser for å ha bedre læring. 

- Må være brødhode for å ikke forstå Holmås sier det er vanskelig å måle utviklingen i de enkelte klasserommene rundt om i landet. 

- NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning red.anm.) som evaluerer de nasjonale prøvene, sier at i 80 prosent av tilfellene er ikke utvalget på en skole stort nok til å kunne måle en signifikant endring. Da blir det meningsløst å bruke disse prøvene i et avlønningssystem. Du skal være ganske brødhode for å tro at det ikke fører til at man driller elevene fram mot testene, sier Holmås. 

SV går derfor til valg i Oslo med et løfte om å avskaffe én tredjedel av prøvene.

- Man trekker ressursene vekk fra læring og over på testing, det er misbruk av viktige ressurser, sier Heikki Holmås (SV) til Dagbladet. 

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.