- Ble truet, men ville ikke ha mer sikkerhet: «Hvis de vil drepe meg, så vil de drepe meg»

Jakter gjerningsmenn etter drapet på russisk politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Russisk politi jakter lørdag på gjerningsmennene som skjøt og drepte den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) i et attentat i Moskva.

Ifølge russisk politi ble Nemtsov skutt og drept på den store Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett utenfor Kreml fredag, der han gikk til fots sammen med en ukrainsk kvinne.

I morgentimene lørdag strømmer det folk til brua for å minnes 55-åringen. De legger ned blomster og tenner lys.

- Sju, åtte skudd Gjerningsmennene satt i en bil og flyktet raskt fra stedet i går kveld.

- Ukjente gjerningsmenn avfyrte sju-åtte skudd mot politikeren, opplyser en talsmann for etterforskerne.

Ifølge russiske medier ble han truffet av fire skudd.

Drapet var nøye planlagt, mener russiske etterforskere. Russiske etterforskere undersøker blant annet muligheten for at angrepet hadde som mål å destabilisere den politiske situasjonen i landet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

President Vladimir Putin var raskt ute med å fordømme attentatet mot en av sine skarpeste kritikere og lovet samtidig å personlig sørge for at landets beste etterforskere blir satt på saken.

Politikeren var gift og hadde fire barn. Putin kondolerte fredag kveld de etterlatte.

Via en talsmann sier den russiske presidenten at mye tyder på at attentatet ble begått av leiemordere.

- Han sa han var truet Talsmannen Dmitrij Peskov sier at det heller ikke kan utelukkes at attentatet var «en provokasjon» i forbindelse med den store demonstrasjonen opposisjonen har varslet i Moskva søndag. Opposisjonen skal etter planen demonstrere mot krigen i Ukraina.

De som organiserer demonstrasjonen, er splittet i om markeringen skal holdes som planlagt eller gjøres om til en minnemarkering for Nemstov.

USAs resident, Barack Obama, krever en rask, upartisk og åpen etterforskning av drapet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde den russiske opposisjonspolitikeren i et tidligere intervju sagt at han var bekymret over at president Putin muligens ønsket ham død på grunn av hans syn om Ukraina-konflikten.

- Boris mottok i perioder anonyme trusler på sosiale medier. Han var bekymret. Han sa var truet, men han ville ikke ha mer sikkerhet rundt seg. «Hvis de vil drepe meg, så vil de drepe meg», sa han, sier opposisjonspolitiker Ilia Yasjin.

Fordømmer Norges utenriksminister Børge Brende (H) ber russiske myndigheter gjøre sitt ytterste for å finne gjerningsmennene.

- Drapet på Boris Nemtsov er en tragedie og en uhyrlig voldshandling vi fordømmer på det sterkeste. Nemtsov var modig og en viktig stemme for opposisjonen i Russland, sier Brende.

Også Frankrikes president François Hollande og USAs president Barack Obama fordømmer drapet på Nemtsov.

- Nemtsov var modig og kjempet utrettelig for demokratiet, heter det i en uttalelse fra den franske presidenten lørdag.

Obama ber russiske myndigheter gjøre alt for å finne den eller de skyldige.

- Den russiske regjeringen må gjennomføre en rask, upartisk og åpen etterforskning og sørge for at de ansvarlige blir stilt til ansvar, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Nemtsov startet sin politiske karriere da han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen for reformkoalisjonen i 1990.

Året etter ble han utnevnt til guvernør i hjemregionen Nizjnij Novgorod og i 1993 ble han valgt inn i Føderasjonsrådet med støtte fra det liberale Jabloko-partiet.

Fra 1997 til 1998 var han visestatsminister under president Boris Jeltsin med spesielt ansvar for energireformer, og i meningsmålinger fikk han stor støtte som mulig presidentkandidat.

Pågrepet i 2010 og 2011 Da Russland ble rammet av finanskrise i 1998 ble han tvunget til å gå av, men året etter var han en av grunnleggerne av det liberaldemokratiske partiet Unionen av høyrekrefter som fikk 8,6 prosent av stemmene.

Siden 2000 har Nemtsov ledet partiet og vært en av Putins argeste kritikere.

I desember 2010 ble han pågrepet sammen med andre opposisjonsledere og dømt til 15 dagers fengsel etter en demonstrasjon. Amnesty International adopterte ham da som en samvittighetsfange.

Også i desember 2011 ble Nemtsov pågrepet under en demonstrasjon i Moskva.

(NTB)

SKUTT OG DREPT: Mens han krysset Bolsjoj Moskvoretskij-brua sammen med en ukrainsk kvinne, skal Putin-kritikeren Boris Nemtsov ha blitt skutt og drept av ventende gjerningsmenn. Foto: AFP PHOTO / GEORGE MALETS / NTB Scanpix
LEGGER NED BLOMSTER: Flere titalls mennesker har siden kommet til åstedet for å legge ned blomster og tenne lys til minne om den tidligere visepresidenten. Foto: AFP PHOTO / SERGEI GAPON / NTB Scanpix
VISER SIN STØTTE: Russerne er på plass for å minnes Boris Nemtsov. Han ble 55 år gammel. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Scanpix
SØRGER: Like ved Kremlin i Moskva, ble 55-åringen skutt. Nå er hundrevis av mennesker på stedet for å vise sin støtte. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Scanpix
DREPT: Et bilde av Boris Nemtsov ved siden av Jesus, midt i blomsterhavet på brua. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Scanpix