Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble truet på livet av rusa soldater

Rusa på palmevin og cannabis rettet gisseltakerne våpen mot hodet til den norske FN-observatøren Knut Gjellestad (57) to ganger. Han kommer ikke uskadd fra 21 dager i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke så mye arbeid igjen før vi er ferdige med de oppgavene vi har påtatt oss. Derfor reiser jeg gjerne tilbake om det er opp til meg, men nå vil nok familie og overordnede også ha et ord med i laget, sier Knut Gjellestad på telefon til Dagbladet fra Freetown.

Han håper å komme hjem til Norge søndag, men tør ikke love noe som helst.

Store smerter

- Jeg har ikke reisedokumenter. Det kan ta noe tid å få alt slikt i orden, men jeg har det aldeles utmerket, sier han.

Når vi spør om han er påført skader, må han erkjenne at han mangler normal følelse i armer og fingrer, at han har betennelse og kjøttsår i den venstre armen og at han har smerter i ryggen. Under en transport ble han avkledd, bakbundet med elektriske kabler og truet på livet med gevær rettet mot hodet.

- De løsnet også skudd ut i lufta, men det verste var måten jeg og flere med meg ble bakbundet på. Det var en uhyggelig opplevelse og veldig smertefullt. Jeg har ikke samme fingerspissfølelsen som tidligere, men det tror jeg går over. Noen dager lå jeg alene på en sliten madrass i et skur hvor små krypdyr forsynte seg av kroppen min, men alt sånt går over. Nå gleder jeg meg bare til å komme hjem til familie og venner, sier Knut Gjellestad.

Ble arrestert

Han forteller at han ble tatt til fange 1. mai, etter at han og en kollega var ute for å lete etter teamlederen, som var blitt arrestert av RUF-geriljaen.

- Vi visste at det var 90 prosent sjanse for at vi ble hans selskap, men måtte forsøke. Det endte med at vi ble tatt selv, sier han.

- Jeg har fått en opplevelse for livet. Det er helt sikkert. Gisseltakerne har til tider sagt at det ville gå bra med oss, men vi kunne ikke stole på det før helikopteret lettet søndag. Da satt jeg sammen med tre andre gisler. Vi tok godt tak i hverandre, og jeg sa: «Heisann, jammen gikk dette bra også.»

- Var soldatene i RUF-geriljaen ordentlige soldater?

- Noen av dem har nok vært det en gang, men nå gikk de i en evig rus på palmevin og cannabis. Slike folk er det vanskelig å stole på. Likevel har jeg tenkt at de som har vært hjemme og levd i det uvisse, har hatt det mye tøffere enn oss. Jeg er forferdelig lei for at min familie er blitt utsatt for dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling