Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piera Aiello og den italienske mafiaen

Ble tvangsgiftet inn i mafiaen. Nå har hun vist ansiktet sitt for første gang siden 1993

Italias «ansiktsløse politiker» Piera Aiello har levd under vitnebeskyttelse siden 1993.

GJEMTE ANSIKTET: Grunnet trusler fra mafiaen har Piera Aiello (51) stilt til valg med slør foran ansiktet. I forbindelse med valgkampen er hun også blitt fotografert bakfra. Foto: NTB Scanpix
GJEMTE ANSIKTET: Grunnet trusler fra mafiaen har Piera Aiello (51) stilt til valg med slør foran ansiktet. I forbindelse med valgkampen er hun også blitt fotografert bakfra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter alle disse åra kan jeg endelig i dag se verden i ansiktet uten frykt for å vise mitt eget, sier Piera Aiello (51) til The Guardian.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at hun onsdag poserte for fotografene. Det var første gang Aiello viste ansiktet sitt offentlig siden 1993.

FRIHETSFØLELSE: Piera Aiello (51) føler at hun har kommet tilbake til livet etter år i vitnebeskyttelse. Foto: NTB Scanpix
FRIHETSFØLELSE: Piera Aiello (51) føler at hun har kommet tilbake til livet etter år i vitnebeskyttelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Akkurat nå føler jeg meg helt fri. Det er som å komme tilbake til livet, sier hun til avisa.

Aiello har vært tvunget til å stille til valg anonymt grunnet trusler fra mafiaen, men nå, etter at hun er blitt valgt inn i det italienske parlamentet, viser hun endelig ansiktet sitt offentlig igjen.

Giftet inn i mafiaen

Aiello, som ble født i Partanna, vest på Sicilia, ble tvangsgiftet inn i mafiaen som 14-åring.

Hun giftet seg da med sønnen til den sicilianske mafiabossen Vito Atria.

I 1991 ble Atrias sønn offer for en rivaliserende mafiaklan. To menn kom inn i pizzeriaen som Aiello og ektemannen drev. Aiellos mann ble drept med kaldt blod.

Aiellos vitnemål ledet til arrestasjon av gjerningsmennene, men det forandret også hennes liv.

Siden da har hun vært i livsfare og har levd med politibeskyttelse. Hun endret også navn og forlot Sicilia.

Den «ansiktsløse kandidaten»

Men i fjor bestemte hun seg for å ta tilbake kontrollen over eget liv og stilte til valg som «anti-mafia»- kandidat for det populistiske partiet M5S.

Aiello, som ofte hadde et slør over ansiktet, ble kjent som «den ansiktsløse kandidaten». Hun kunne ikke vise ansiktet offentlig, bli fotografert eller drive valgkamp fritt på offentlige områder.

Fortsatt i fare

Som medlem av det italienske parlamentet, har det nå vært vanskelig for Aiello å unngå fotografer og kameralinser i Roma. Hun følte derfor at det nå var på tide å vise ansiktet sitt offentlig.

Aiello vil fortsatt leve under beskyttelse fra politiet. Gjennom sitt arbeid som politiker oppmuntrer hun andre vitner til å fortelle sine historier om mafiaen.

Organisert kriminalitet er et alvorlig problem i Italia og i utlandet. Eksempelvis blir den kalabriske mafiaen, kjent som Ndrangheta, antatt å være ledende innen kokainsmugling i Europa.

Det er blitt gjennomført kampanjer for å begrense Cosa Nostras påvirkning på Sicilia og Camorra-mafiaens påvirkning i Napoli.

Preger Italia

- Mafiaen preger følelsen av hva slags rettsstat man lever i for mange italienere, sier Simen Ekern journalist, idéhistoriker og forfatter som har skrevet flere bøker om Italia.

Ifølge Ekern er det viktig for den italienske staten å få bukt med problemet, særlig i kjølvannet av finanskrisen og økonomiske problemer i Europa.

Ifølge Ekern er det per i dag fem store mafiaorganisasjoner i Italia, blant dem Cosa Nostra-mafiaen, Camorra-mafiaen og Ndrangheta-mafiaen som de største organisasjonene.

Internasjonalt problem

- Cosa Nostra på Sicilia har vært mindre synlig de siste åra, men man regner med at de likevel har stor påvirkning, ikke minst lokalt. Ndrangheta er også internasjonalt orientert. Mafiaen er ikke bare et problem for Italia, sier Ekern.

Mafiaen er blitt sterkere ved at de også fungerer i den legale delen av økonomien i landet.

- De har bygget seg opp en økonomisk styrke, sier han.

Folkelig motstand

Ifølge Ekern er det mange mennesker som lever i livsfare i Italia og som må ha livvakter grunnet trusler fra mafiaen.

Dette er journalister, folk som jobber i rettsvesenet og i andre sektorer.

- Det finnes en voldsom, folkelig motstand mot mafiaen. Ofte er det lokale journalister som lever i livsfare i Italia, sier han.

Ekern forteller at mafiaen har endret seg de siste tiåra og blitt mindre synlige når det gjelder voldsbruk.

- Dermed er det enklere for dem å holde på. Mafiaen på Sicilia holder en lav profil, men det betyr ikke at de ikke har innflytelse. En annen endring er internasjonalisering med eksempelvis Ndranghetaens kokainsmugling fra Sør-Amerika og i Europa. Ideen om at det bare er mafia i fattige, søritalienske byer er feil. Det er også organisert kriminell aktivitet i Roma, Milano eller i andre europeiske land, sier han.

Pengeinnkreving for beskyttelse

Ekern forteller at mafiaen også kan fungere forskjellig fra sted til sted. Blant annet brukes fortsatt gammeldagse metoder som pengeinnkreving for beskyttelse eller tillatelse til å drive en lokal virksomhet.

- I Napoli er mafiaens virksomhet mer preget av narkosalg og vold. Det kan være et resultat av eldre ledere som er fengslet og tenåringsledere som har tatt over. De er mer uforutsigbare. Det har ført til en del vold ulike steder i Napoli.

Kriminelle gjenger i krise?

De siste åra har det vært en tendens til at kvinner i økende grad har fått makt i den sicilianske mafiaen, ifølge The Telegraph. De mange fengslede mennene i gjengene er mye av årsaken, ifølge den italienske mafia-eksperten Attilio Bolzonia.

- Når de mannlige lederne er i fengsel, er ikke kvinnene, som vet alt om hva som foregår innad i familien, bare bindeleddet mellom sjefene og omverdenen, men i stadig større grad erstattere for deres ektefeller, brødre og fedre, har han uttalt til Repubblica TV.

Ifølge John Dickie, professor for Italia-studier ved University College London er ikke kvinnenes frammarsj nødvendigvis noe godt tegn for Cosa Nostra-mafiaens framtid.

Dickie mener det kan være et symptom på krisa de kriminelle gjengene er inne i.

- Det er et forsøk på å redde en organisasjon i trøbbel, og kvinnene fungerer som avatarer for særlig beryktede sjefer. Den rollen ville de ikke hatt om ikke disse befant seg bak lås og slå, sier Dickie til The Telegraph.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 18.11.2014 UNIKE OPPTAK: Dette er noe av videoen italiensk politi har publisert. Den viser blant annet personer politiet mener er medlemmer av den fryktede 'Ndrangheta-mafiaen som kysser hverandre. Video: Italiensk politi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media