- Ble tvunget til å smugle beroligende piller. Som egentlig var metamfetamin

33-åring fengslet i Tyrkia ble truet på livet før han kjørte til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 33 år gamle sørlendingen sitter nå fengslet i Izmir i Tyrkia, etter at han i midten av oktober ble fersket av tyrkisk politi og tollvesen med 91 000 narkotikatabletter gjemt i hanskerommet og i understellet på sin mørke BMW 5-serie sedan.

33-åringen har fått en kort samtale på telefon med sin mor etter at han ble fengslet.

- Han sa han hadde fått en pistol i nakken og blitt tvunget til å reise, sier broren til 33-åringen til Dagbladet.

33-åringen skal ifølge venner ha blitt forespeilet at det var snakk om beroligende piller før han reiste, men tyrkiske medier hevder at det er snakk om metamfetamin. Dagbladet er kjent med at andre personer også skal ha blitt tilbudt turen. De skal ha fått høre at det var beroligende tabletter det var snakk om.

- Ble beskutt 33-åringen hadde sammen med en 32-årig kamerat kjørt bil fra Norge - til Irak. Begge to er straffedømt fra tidligere. Den 32-årige kameraten hevder overfor Dagbladet at han var hyret inn for å være livvakt på turen.

- Han kontaktet meg på Facebook og fortalte at han skulle en tur til Irak og trengte livvakt; han visste at jeg tidligere hadde jobbet der. Jeg skulle få 45 000 kroner for oppdraget, hevder kompisen, som påstår at han ikke ante at oppdragsgiveren aktet å smugle piller fra Irak til Norge.

- Han handlet på egen hånd da vi var framme i Irak. Hva han gjorde, var ikke min business, sier 32-åringen.

MOSUL: 32-åringen som skal ha blitt hyret inn som livvakt på smuglerturen fra Norge til Irak, påstår at han og en nå fengslet 33-åring fra Sørlandet reiste til den IS-kontrollerte byen Mosul. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
MOSUL: 32-åringen som skal ha blitt hyret inn som livvakt på smuglerturen fra Norge til Irak, påstår at han og en nå fengslet 33-åring fra Sørlandet reiste til den IS-kontrollerte byen Mosul. Arkivfoto: AP / NTB scanpix Vis mer

32-åringen fra Sørlandet forteller at reiseruta - med bil gjennom Tyrkia til den nå IS-okkuperte storbyen Mosul - var livsfarlig på grunn av krigføringen i grenseområdet mellom Syria, Tyrkia og Irak, og at de to flere ganger ble forsøkt stanset og angrepet av islamistiske styrker.

- Vi ble forsøkt omringet og skutt på, men kom oss unna. Vi tok en omvei over fjellene og lå i skjul i to-tre dager før vi fortsatte reisen, sier 32-åringen.

Pengeproblemer Den fengslede Arendals-mannen har til familien fortalt at han har fått hjerneblødning i Tyrkia. 32-åringen tror det er fordi han er blitt torturert i fengselet.

- Selv om han førte meg bak lyset, akter jeg å hjelpe ham så mye jeg kan, med penger og klær. Han er en fin fyr, sier sørlendingen.

33-åringen skal ha blitt truet av bakmenn til å gjennomføre turen. Han skal ha opparbeidet seg gjeld i Norge, og etter det Dagbladet erfarer skal det ha vært en medvirkende årsak til at han la ut på den svært farlige bilturen. Nære venner sier at hans forbindelser til et svært belastet miljø i Arendal skal ha tvunget ham til å reise.

- Han hadde pengetrøbbel, og var veldig presset da han kom til meg. Han hadde slett ikke lyst til å dra, sier 32-åringen som var livvakt på turen.

Dagbladet er kjent med at 32-åringen også har fått pengekrav fra namsmannen og inkassoselskaper.

Innbrudd Da han ble stoppet av politiet var 33-åringen på vei ombord på ei ferje som skulle ta ham til Hellas. Videre skulle ferden gå til Italia og nordover til Norge. 32-åringen hevder at han allerede hadde forlatt kompisen på det tidspunktet, og derfor slapp unna.

INNBRUDD: Da 33-åringen ble pågrepet i Tyrkia tok ukjente gjerningsmenn seg inn i huset der han bodde i Arendal. Da Dagbladet besøkte huset lørdag kveld var inventaret delvis smadret og huset bar tydelig preg av innbrudd. Foto: Tomm W. Christiansen
INNBRUDD: Da 33-åringen ble pågrepet i Tyrkia tok ukjente gjerningsmenn seg inn i huset der han bodde i Arendal. Da Dagbladet besøkte huset lørdag kveld var inventaret delvis smadret og huset bar tydelig preg av innbrudd. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Da 33-åringen ble pågrepet i Tyrkia tok ukjente gjerningsmenn seg inn i huset der han bodde i Arendal. Da Dagbladet besøkte huset lørdag kveld var inventaret delvis smadret og huset bar tydelig preg av innbrudd.

Dagbladet får opplyst at politiet i lengre tid har holdt oppsyn med 33-åringen. Det var ikke mulig å få en kommentar fra Fellesoperativ enhet i Agder politidistrikt i går kveld.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med at arendalitten sitter fengslet i Tyrkia, og sier de har vært i kontakt med familien. Moren sier oppfølgingen har vært dårlig.

FENGSLET: En 33-årig sørlending ble tatt på vei fra Tyrkia til Hellas med 91 000 narkotiske tabletter i bilen. Foto: Privat
FENGSLET: En 33-årig sørlending ble tatt på vei fra Tyrkia til Hellas med 91 000 narkotiske tabletter i bilen. Foto: Privat Vis mer