ETTERLYST: Den bedragerisiktede, tidligere direktøren i det danske it-firmaet, ITFactory, norskfødte Stein Bagger (41). Arkivfoto: Michael Altschul/SCANPIX DANMARK
ETTERLYST: Den bedragerisiktede, tidligere direktøren i det danske it-firmaet, ITFactory, norskfødte Stein Bagger (41). Arkivfoto: Michael Altschul/SCANPIX DANMARKVis mer

- Ble tvunget til økonomisk kriminalitet

Postet blogginnlegg om trusler og utpressing før bedragerisiktet IT-direktør meldte seg i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I går kveld meldte den bedragerisiktede, norskfødte IT-direktøren Stein Bagger (41) seg for politiet i California.

Bagger, som denne uken ble siktet for bedrageri og dokumentforfalskning, dukket opp alene og frivillig på et politikontor i Los Angeles i 13-tida lokal tid, iført Armani-klær og Rolex-klokke.

- I am Stein Bagger. I am a fugitive from Europe and I'm here to turn myself in, skal han ha sagt ifølge danske TV2 News.

Bagger har vært etterlyst i 187 land, etter at han lurte til seg passet sitt fra konas veske og rømte i panikk fra et luksushotell i Dubai.

- Stein Bagger sa han gjerne ville melde seg selv. Vi undersøkte saken hans, og han er nå overgitt til immigrasjonsmyndighetene, sier Jason Lee, talsmann for Los Angeles-politiet.

Danske myndigheter jobber nå med å få ham utlevert.

Utpressing og trusler
Tidligere på dagen skal den bedragerisiktede 41-åringen ha gitt livstegn fra seg på familien Baggers blogg. I en melding som ble fjernet etter en knapp halvtime, stod det at han var blitt utsatt for pengeutpressing og trusler de siste fire årene.

«Familien Bagger har hørt fra Stein som via andre har gitt oss beskjed om at han er ved god helse. Utover det vil han også meddele at han gjennom de siste fire årene er utsatt for systematisk utpressing, truet på livet og fått trusler mot sin familie (Anette og hans datter Olivia).

Stein er derfor blitt tvunget til å begå økonomisk kriminalitet, en stor del av hans liv har vært et sant helvete».

I meldingen legges det også vekt på at bortsett fra den økonomiske kriminaliteten, har Bagger forsøkt å være et ordentlig menneske, en som har betalt i tide og verken utført eller mottatt svart arbeid.

Bagger håper nå å få fortalt politi og etterretning i USA om hva han er blitt utsatt for, slik at de kan bekrefte det overfor danske myndigheter.

Ifølge danske Jyllands-Posten er det uklart hvem avsenderen er. Det utelukkes ikke at utenforstående kan ha hacket seg inn på familiens blogg og publisert innlegget.

Mer enn doblet omsetningen
Den tidligere direktøren for danske IT Factory mistenkes for å ha svindlet for en halv milliard danske kroner. Svindelen skal ha pågått i inneværende år og i løpet av fjoråret gjennom et komplisert system av leasingkontrakter.

Ifølge selskapets egne regnskaper økte bruttoomsetningen til IT Factory fra 336 millioner kroner i 2006 til 845 millioner i 2007. For en uke siden var eventyret over. Da opplyste styreformann Asger Jensby at det var begått bedrageri for minst 500 millioner danske kroner, og at direktør Stein Bagger var forsvunnet.

Jensby har engasjert seg i etterforskningen av Baggers forsvinning. Like fullt fjernet han ringpermer, angivelig med privat innhold, fra Baggers hemmelige kontor.

Og både Bagger og Jensby hadde hemmelige leiligheter på Islands Brygge i København, ifølge Jyllands-Posten.

I november i år fikk IT Factory prisen for beste virksomhet i vekst. Denne prisen er trukket tilbake.