Uskyldig dømt

Ble uskyldig dømt - får rekorderstatning

To brødre tilbrakte 31 år i fengsel for ugjerninger de ikke begikk.

MILLION-ERSTATNING: Henry McCollum og broren har fått millionerstatning etter å ha blitt uskyldig dømt. Foto: Travis Long / The News & Observer / AP / NTB
MILLION-ERSTATNING: Henry McCollum og broren har fått millionerstatning etter å ha blitt uskyldig dømt. Foto: Travis Long / The News & Observer / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Henry McCollum og Leon Brown ble dømt for drap og voldtekt av ei 11 år gammel jente i 1985 - da brødrene var henholdsvis 19 og 15 år. De ble innledningsvis dømt til dødsstraff, men dommen ble seinere omgjort til livsvarig fengsel.

Jenta, med navn Sabrina Buie, ble funnet død i en åker bak en dagligvarebutikk i 1983, voldtatt og kvalt.

Rekordsum

Nå er det klart at en domstol Raleigh i Nord-Carolina har inngått et forlik med brødrene, som ble frikjent i 2014.

Fredag konkluderte en jury at brødrene skal motta over 600 millioner norske kroner til sammen i erstatning etter at de begge måtte tilbringe 31 år i fengsel.

Brødrenes advokat, Elliot S. Abrams, opplyser til The Washington Post at det er det høyeste beløpet utbetalt i USA som følge av en feilaktig dom noensinne.

- Juryen kunne ikke ha sendt en sterkere beskjed om at landets innbyggere ikke vil tolerere lovbrudd fra rettsvesenet, og ikke lenger vil tro blindt på vitnesbyrdene fra rettsvesenet om marginaliserte grupper, sa han.

Ble frikjent

Brødrene ble kalt inn til avhør etter drapet i 1983 som følge av et tips fra en «konfidensiell informant» - en 17 år gammel klassekamerat som fortalte om rykter hun hadde hørt på skolen, skriver The Guardian.

McCollum og Brown kunne verken lese eller skrive. Likevel ble de avhørt i timevis uten advokat før de signerte to tilståelser som de selv ikke forsto, hevder de.

FRIKJENT: Leon Brown ble dømt i 1985. Nå får han millionerstatning. Foto: NTB / Chuck Liddy / The News & Observer
FRIKJENT: Leon Brown ble dømt i 1985. Nå får han millionerstatning. Foto: NTB / Chuck Liddy / The News & Observer Vis mer

Brødrene har i alle år hevdet at de er uskyldige. I 2009 ble saken gjenopptatt av North Carolina Innocence Inquiry Commission, en uavhengig organisasjon som gransker mulige justismord.

Organisasjonen oppdaget at det var DNA-rester på en sigarettstump funnet på åstedet. DNAet samsvarte med en tredje mann som ble dømt i en liknende sak om drap og voldtekt som hadde skjedd bare en måned etter drapet på Buie.

EKSPLODERER: En bil i brann langs Highway 114 i USA eksploderer 26. april 2021. VIDEO: Stephen Patiño REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- Mange uskyldige

McCollum og Brown ble dermed satt fri i 2014. Den betydelige utbetalingen kommer etter at brødrene siden 2015 har krevd erstatning og oppreisning, og de har særlig argumentert for at borgerrettighetene ble brutt under avhør.

- Brødrene har vært konsekvente i sin holdning om at de bare er to av mange uskyldige mennesker som har blitt fengslet, hvorav mange er dømt til døden i landet vårt, sa Elliot S. Abrams, brødrenes advokat, og mener at saken viser behovet for å avskaffe dødsstraff i USA.

- Jeg har fått min frihet, sa frikjente Henry McCollum ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det er mange uskyldige mennesker i fengsel i dag. Og de fortjener ikke å være der, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer