MISTET KONA: Bennett S. Barbour (56) ble i 1978 feilaktig arrestert for voldtekt. Han fikk en dom på ti år, og kona skilte seg etter hvert fra ham. I dag er han kreftsyk og håper på renvaskelse etter at en DNA-test slo fast at han ikke kan være voldtektsmannen. Foto: JOE MAHONEY / RICHMOND TIMES-DISPATCH / AP / SCANPIX
MISTET KONA: Bennett S. Barbour (56) ble i 1978 feilaktig arrestert for voldtekt. Han fikk en dom på ti år, og kona skilte seg etter hvert fra ham. I dag er han kreftsyk og håper på renvaskelse etter at en DNA-test slo fast at han ikke kan være voldtektsmannen. Foto: JOE MAHONEY / RICHMOND TIMES-DISPATCH / AP / SCANPIXVis mer

- Ble uskyldig dømt for voldtekt i 1978

Bennett S. Barbour ble arrestert på valentinsdagen og mistet kona. Nå viser en DNA-test at han ikke begikk forbrytelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. februar 1978: 22-årige Bennett S. Barbour blir arrestert, siktet for å ha voldtatt en 19-årig kvinnelig student i Williamsburg i Virginia.

Ifølge tiltalen tvang den unge mannen seg på studenten bevæpnet med et skytevåpen.

22-åringen, en håndverker fra landsbygda i Charles City fylke utenfor Richmond, hadde bare vært gift noen få måneder da han ble arrestert på selveste valentinsdagen. Han måtte etterlate sin gravide kone, et romatisk kort og en uåpnet gave.

Kreft I dag, etter å ha sonet voldtektsdommen på ti år, er Barbour en fraskilt 56-åring. Han har fått kreft. Og nå forsøker han desperat å renvaske navnet sitt.

- Jeg endte opp med å miste min kone, og fikk ikke mulighet til å oppdra datteren min. De tok alt fra meg, sier han, ifølge AP.

- Jeg fortalte dem at jeg ikke gjorde det, men de overkjørte meg.

På tross av svært dårlige tekniske bevis ble Barbour dømt av juryen, etter at voldtektsofferet pekte ham ut i en vitnekonfrontasjon.

Ikke Barbours DNA I dag har staten bevis på at han er uskyldig. I 2010 ble det utført flere tester på materiale fra den gamle saksmappa til Barbour, i henhold til delstaten Virginias rettsmedisinske testprogram, som har som formål å avdekke justismord.

En DNA-test knyttet en annen gjerningsperson til forbrytelsen. Det ble ikke funnet noe biologisk materiale fra Barbour.

Den nye rettsmedisinske rapporten har vært i hendene på myndighetene i 18 måneder, men Barbour fikk vite om dette først for to uker siden.

- Jeg ble veldig sjokkert og lettet, sier Barbour om telefonsamtalen der han endelig fikk vite om testresultatet.
 
Tregt system Matthew Engle, juridisk direktør ved den ideelle organisasjonen Innocence Projects avdeling på Universitetet i Virginia, ønsker å renvaske Barbour en gang for alle, og forsøker nå å få saken hans opp i Virginias høyesterett.

- Han er uskyldig, og DNA-sporene beviser det, sier Engle.

- På grunnlag av det jeg har sett, er dette en temmelig åpenbar sak - og denne uretten trengs å bli rettet opp i, sier Nate Green, en lokal advokat.

Siden myndighetene på delstatsnivå i USA begynte å DNA-teste straffedømte for noen år tilbake, er en rekke justismord blitt avdekket, i mange av tilfellene etter påvirkning fra Innocence Project. Bare i Barbours hjemstat Virginia har beviselig 79 blitt uskyldig dømt, skriver Richmond Times-Dispatch.

Tvilsomme saker I mange av sakene, der for en stor del afroamerikanere er dømt, viser det seg at bevisførselen har vært mangelfull, og flere hevder at det har vært altfor lett å få menn fra gruppa dømt bare ut fra vage vitneutsagn.

I Barbours tilfelle ble han knyttet til voldtekten ved hjelp av en tvilsom blodprøvematch, og sædtypen som ble funnet, var forskjellig fra hans. Heller ikke «neger»-hårstråene funnet på åstedet tilhørte ham. Likevel ble han altså dømt.

I likhet med Barbour er det mange som seint får vite om renvaskelsen; i forrige måned hadde hele 29 av de 79 renvaskede ennå ikke fått beskjed, ifølge Richmond Times-Dispatch.