Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ble utsatt for skinnhenrettelser nesten hver uke

De to svenske journalistene beskriver fangenskapet i Syria som et helvete.

HOLDT FANGET: Journalistene Magnus Falkehed (t.v.) og Niclas Hammarström holder pressekonferanse på Arlanda flyplass etter hjemkomsten til Sverige. De to ble sluppet fri etter seks ukers fangenskap i en mørk kjeller i Syria.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix
HOLDT FANGET: Journalistene Magnus Falkehed (t.v.) og Niclas Hammarström holder pressekonferanse på Arlanda flyplass etter hjemkomsten til Sverige. De to ble sluppet fri etter seks ukers fangenskap i en mørk kjeller i Syria. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to svenske journalistene som har vært holdt fanget i Syria, forteller at de forsøkte å vinne kidnappernes respekt for å overleve.

Magnus Falkehed og Niclas Hammarström landet på svensk jord ved 16-tiden torsdag, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

De beskrev fangenskapet som et helvete, der de blant annet ble utsatt for flere skinnhenrettelser.

- Det skjedde nesten hver uke, sa Hammarström på pressekonferansen der de to fortalte om sine grusomme opplevelser.

Da de ankom Arlanda-flyplassen ble de raskt fraktet videre med bil for å treffe sine familier, som de ikke hadde sett siden de reiste til Syria i november.

Skinnhenrettelse Skinnhenrettelsene skjedde både med og uten bind for øynene. I starten gråt de, men etter hvert ble de på en måte vant til det og trakk ett lettelsens sukk hver gang de overlevde en liksom-henrettelse.

De to forteller at de er blitt utsatt for all mulig slags fysisk og psykisk mishandling siden de ble kidnappet av det som antas å ha vært islamistiske opprørere like ved den libanesiske grensen 23. november i fjor.

- Slag med geværkolber, spark, piskeslag med gummislanger, fått hodet dunket i betonggulvet, blitt skinnhenrettet og til og med beskutt, oppsummerte Hammarström tidligere på dagen.

Ville vinne respekt Fra dag én forsøkte de å tenke positivt og vinne kidnappernes respekt.

- Vi hilste på alle som kom. Vi strakk fram hånden, vi sto rakrygget. Vi forsøkte alltid å ordne oss på håret og se noenlunde freshe ut, sa de.

- Være mennesker, helt enkelt, sa Falkehed.

Han ble sluppet fri av kidnapperne onsdag morgen. Da hadde Niclas Hammarström allerede vært fri i tre dager og oppholdt seg på et hotell i Beirut.

- Det var egentlig ikke før i går jeg kunne slappe godt av, når også Magnus var sluppet fri, sier Hammarström.

Mørke kjellere De to journalistene ble kidnappet da de var på vei ut av Syria. De ble stoppet i en veisperring, overfalt og bortført. Deretter ventet over 40 døgn i kalde og mørke kjellere med madrasser på gulvet. De fortalte at de måtte dele seng og holdt rundt hverandre for å holde varmen.

En natt kom en av kidnapperne og hentet Falkehed. Han fikk beskjed om å ta farvel med sin kollega.

De to journalistene vet ingenting om prosessen for å få dem løslatt, bortsett fra at mange har vært involvert. De aner heller ikke hvem som står bak kidnappingen eller hvilken gruppe de tilhørte. (©NTB)