Boosterdoser i Norge:

Ble vaksine-sinke: - Tar selvkritikk

Snuoperasjonen ble til en vaksine-sinke, ifølge kommune-Norge. I mellomtida ble oppdraget doblet og arbeidet mer detaljstyrt. Slik ble regjeringens vaksinemål redusert til et fjernt håp.

SNUDDE: KS, kommunesektorens interesseorganisasjon, mener FHIs snuoperasjon er én av flere grunner til at boosterdose-vaksineringen har gått tregere enn ønsket. FHIs vaksinesjef Geir Bukholm tar selvkritikk for avgjørelsen. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB
SNUDDE: KS, kommunesektorens interesseorganisasjon, mener FHIs snuoperasjon er én av flere grunner til at boosterdose-vaksineringen har gått tregere enn ønsket. FHIs vaksinesjef Geir Bukholm tar selvkritikk for avgjørelsen. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Over halvannen måned før omikron-varianten av coronaviruset ble oppdaget i sørlige Afrika i slutten av november, besluttet regjeringen å vaksinere alle over 65 år med en tredje vaksinedose.

Varianten er langt mer smittsom, og mye tyder også på at to vaksinedoser i liten grad beskytter mot smitte. Det har gjort vaksineringen med den såkalte boosterdosen mer prekær.

Håpet til regjeringa var å få vaksinert alle over 65 år før jul, men det kommer neppe til å skje, viser Dagbladets gjennomgang av FHIs tall.

ISOLERT: Veslemøy Stenklev har en autoimmun sykdom som gjør at Covid-vaksiner ikke har noen effekt. Hun er redd for smitte og må leve svært forsiktig - og isolert. Nå oppfordrer Veslemøy alle til å ta vaksinen. Video: Sondre Nodland og Lars Eivind Bones Vis mer

Så mange er vaksinerte

Det får Eldreombudet til å reagere kraftig. Det uavhengige statlige organet bruker ord som «merkelig» og «forunderlig» til å beskrive myndighetenes håndtering av denne vaksinasjonsrunden.

- Jeg forventer at myndighetene lærer litt snart, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Dagbladet.

- Dette haster ekstremt mye, legger Lund Jacobsen til.

I alt er det 965 742 personer over 65 år i Norge, ifølge FHI.

Per 8. desember var 802 106 personer i Norge som hadde fått tredje vaksinedose. Litt over 645 000 av dem var over 65 år gamle.

Veien dit har vært lang og kronglete.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Beklager snuoperasjon

Fra regjeringen 5. oktober besluttet å tilby en tredje vaksinedose til alle over 65 år, tok det over én måned før færre én av fem eldre hadde fått den såkalte boosterdosen.

For samme dag som regjeringen ba landets kommuner om å gi de eldre en tredje vaksinedose, anbefalte FHI kommunene om å prioritere influensavaksiner over boosterdoser.

I en måned, mens tallene over smittede og sykehusinnlagte bare steg, gjorde kommunene som FHI sa, men så snudde FHI. I et brev datert 5. november fikk kommunene beskjed om at de nå skulle prioritere boosterdoser over influensavaksiner.

- Vi tar selvkritikk, og det har vi sagt flere ganger. Hadde vi visst hvordan smittesituasjonen skulle utvikle seg, ville vi ha prioritert annerledes, sier FHIs vaksinesjef Geir Bukholm til Dagbladet.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

«Tvangssendte» vaksinedoser

Om lag to uker seinere, 21. november, gikk FHI-direktør Camilla Stoltenberg ut og ga en pekefinger til kommunene:

- Vi har sett at det ikke har gått fort nok, sa Stoltenberg til Dagbladet.

På en pressekonferanse noen dager i forveien fortalte FHI-direktøren at de nå skulle slutte å vente på at kommunene selv bestilte vaksinedoser. I stedet «tvangssendte» FHI 300 000 vaksinedoser til landets kommuner, uavhengig av om de hadde nok armer å sette dosene i eller ikke.

Kommunene reagerte kraftig fordi de da måtte bruke tid på å avbestille doser.

- Det er en kritikk vi har respekt for. Samtidig gjorde vi dette for å få ut flest mulig doser til kommunene. De ukene vi gjorde dette, la vil til grunn at vaksinene har en viss holdbarhet og kan vare noen uker og at vaksinedoser som ikke blir satt den ene uka kunne settes neste uke, sier Bukholm til Dagbladet.

Da regjeringen strammet inn ytterligere 13. desember, ble det klart at regjeringen på ny vil «tvangssende» vaksinedoser til landets kommuner. Denne gangen vil de sende over dobbelt så mange som forrige gang - over 700 000.

- Har regjeringen forsikret seg om at kommunene nå har kapasitet til dette?

- Dette er en balanse, og det er viktig for meg å si at dette er en jobb vi må gjøre i lag, staten og kommunene. Nå sender vi ut et stort antall doser og vi prøver samtidig å legge på plass løsninger som kan avlaste kommunene, svarer helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

På pressekonferansen 13. desember ble det også klart at regjeringen vil bruke apotekene og Forsvaret for å få fortgang i vaksinering, og at alle over 45 år skal ha få tilbud om en tredje vaksinedose innen midten av januar.

JULA: Jonas Gahr Støre forteller om jula og de nye corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

«Fordoblet over natta»

Da FHI tvangssendte vaksinedoser for første gang, var Norge fremdeles i en «normal hverdag med økt beredskap» og fulgte regjeringens gjenåpningsstrategi fra slutten av september.

I strategidokumentet fikk kommunene beskjed om å opprettholde en «grunnberedskap for å kunne vaksinere opp mot 200 000» i uka. I praksis bygget man ned vaksinasjonskapasiteten.

Ni dager etter Stoltenbergs pekefinger, innførte regjeringen igjen nasjonale tiltak og igjen fikk kommunene nye mål å forholde seg til.

- Oppdraget til kommunene ble fordoblet over natta, sier Åse Laila Snåre, avdelingsdirektør i KS, kommunesektorens interesseorganisasjon.

Fra å skulle kunne sette 200 000 doser i uka, fikk kommunene beskjed om å planlegge for å sette 400 000 doser i uka.

- Kommunene har holdt på med dette i nesten to år. De har i stor stil snudd seg gang på gang, opp og ned. Nå må all den kapasiteten bygges opp igjen. Dette handler ikke bare om penger. Kommunene må faktisk finne mennesker som kan gjøre disse jobbene, og mange av dem kan ikke gjøres av ufaglærte, sier Snåre.

Tall fra FHI viser at kommunene er langt fra å bestille 400 000 doser i uka. Forrige uke bestilte kommunene 270 000 doser. Samme antall doser bestilte de for denne uka.

KØ: Flere må stå i kø i timesvis for å ta coronatest 3. desember 2021. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian With. Vis mer

- Uforutsigbart og vanskelig

I mellomtida hadde kommunene først bygget ned vaksinekapasiteten, testkapasiteten og smittesporingskapasiteten. De hadde snudd på hælen da FHI ba dem om å prioritere influensavaksinasjon og gjort en ny helomvending da FHI snudde og ba kommunene likevel prioritere boosterdoser.

- Det kommunene entydig har meldt tilbake til oss gjennom hele perioden, er at de synes det er forferdelig vanskelig når regjeringen endrer strategi fra den ene dagen til den andre, sier avdelingsdirektør Snåre i KS.

- Det blir uforutsigbart og vanskelig å forholde seg til, legger hun til.

I tillegg har regjeringen pålagt kommunene, uavhengig av størrelse, å ha et drop in-tilbud for vaksinasjon med utvidede åpningstider.

- Det kan være et godt tilbud, men i noen kommuner kan det slå uheldig ut. Man må bruke en personellressurs på kvelden, og så kommer det bare én person. Da må man åpne et hetteglass, men får bare brukt én dose og må kanskje kaste resten av dosene, sier avdelingsdirektøren.

Det var en bekymring også ordføreren i Askøy, Siv Høgtun (H), formidlet til Bergensavisen i forrige uke.

I sum mener KS at det har vært altfor mye detaljstyring av kommunene gjennom pandemien.

- Kommunene vet veldig godt hva som er den mest hensiktsmessige måten å organisere dette på, sier Snåre.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

Vil ha flere retningslinjer

Eldreombudet skulle på sin side gjerne sett at det var flere retningslinjer for kommunene å forholde seg til, slik at tilbudet ble så likt som mulig landet over.

- Vi forstår at dette ikke er enkelt tatt i betraktning at det er mange forskjellige kommuner. Helsemyndighetene burde likevel ha stilt strengere krav til gjennomføring, sier eldreombud Lund Jacobsen.

Eldreombudet reagerer på at mange kommuner baserer seg på et timebestillingssystem, framfor å innkalle personer, slik man gjorde tidligere. Mange kommuner kaller også inn personer til vaksinering.

KS mener imidlertid at dagens vaksinasjonsopplegg er bedre tilpasset situasjonen Norge befinner seg i nå.

- Å kalle inn folk som ikke møter opp, er veldig lite hensiktsmessig. Jeg tror ikke folk er like motiverte for å komme akkurat når det passer for kommunene, sier avdelingsdirektør Snåre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer