Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble varslet i helga

Blair og Bush snakket sammen om terrorplanene i tre kvarter på søndag. - Islamistiske fascister, sa Bush på pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Rett før klokka 18 i kveld holdt president George W. Bush en kort pressekonferanse hvor han kommenterte terrorplanene

- Dette er en påminnelse om at nasjonen vår er i krig med islamistiske fascister som er rede til å gjøre hva som helst for å skade vår nasjon. Jeg vil takke regjeringen til Blair og de som har samlet etterretningsinformasjon for å beskytet det amerikanske folket, sa Bush.

Amerikanske fly

Hittil er 21 personer arrestert mistenkt for å stå bak planleggingen av det verste terrorangrepet siden 11.september-angrepet.

Ifølge den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozy er de antatte gjerningspersonene trolig av pakistansk opprinnelse.

Arrestasjonene av de terrormistenkte har skjedd i og rundt London og Birmingham. Ifølge britiske TV-stasjoner hadde de arresterte planer om å smugle med seg bomber om bord i flyene, som deretter å skulle sprenges over utvalgte terrormål.

Det hersker usikkerhet om hvor mange fly som var involvert i det planlagte angrepet. Både 12 og 20 fly har vært nevnt, men i den den siste meldingen fra Sky News ble det oppgitt at inntil seks fly var omfattet av terrorplanene.

Ifølge BBC var det ti fly som var plukket ut som terrormål. Disse flyene tilhørte tre amerikanske flyselskaper.

STERK OG KLAR: President George W. Bush kalte personene bak terrorplanene «islamistiske fascister». Foto: Scanpix/Reuters
STERK OG KLAR: President George W. Bush kalte personene bak terrorplanene «islamistiske fascister». Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

CNN siterer en regjeringskilde som sier at flyene var på vei til New York, Washington, California og andre store feriemål.

Den amerikanske presidenten reiste fra Waco i Texas og landet med Air Force 1 klokka 17.43 i Wisconsin. Bare minutter senere var han i gang med sin korte, men meget tydelige tale.

- Vi er ikke trygge

- Samarbeidet mellom England og USA har vært frembragende. Dette landet er tryggere enn det var før 11. september. Vi har gjort mye for å beskytte folket vårt, men vi er ikke helt trygge ennå. Det er folk som vil skade oss for det vi tror på. Det er en feil å tro at det ikke finnes noen trussel mot USA. Derfor har vi gitt våre menn de midler de trenger for å besytte vårt folk, uttalte presidenten.

Bush ble kjent med terrorplanene allerede søndag, da han hadde en 47 minutter lang telekonferanse med den britiske statsministeren Tony Blair.

Etter alt å dømme, ble de to lederne enige om å vente med offentliggjøring til etter arrestasjonene av de terrormistenkte.

- Vi tar alle nødvendige forholdsregler for å beskytte folket vårt. Det amerikanske folk må være klare over at vi lever i en farlig verden, understreket Bush på pressekonferansen.

Presidenten beklaget ubekvemmelighetene terrorsituasjonen påfører de reisende.

- Vi må gjøre det som er nødvendig for å sikre det amerikanske folk, forklarte Bush.

image: Ble varslet i helga