Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble varslet om angrepille-feil i 2012. Et år seinere er beskrivelsen totalt uendret

- Høyst uventet og uønsket, sier Legemiddelverket.

VARSLET I FJOR: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier de ble varslet om avviket i fjor. Likevel er angrepillebeskrivelsen ennå ikke endret, og fortsatt kan det ta lang tid før den oppdaterte versjonen er på markedet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Torbjørn Grønning
VARSLET I FJOR: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier de ble varslet om avviket i fjor. Likevel er angrepillebeskrivelsen ennå ikke endret, og fortsatt kan det ta lang tid før den oppdaterte versjonen er på markedet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet / Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte Dagens Medisin at angrepillen NorLevo ikke fungerer på kvinner som veier over 80 kilo.

Dagbladet får opplyst at Legemiddelverket ble varslet om informasjonsmangelen fra den norske markedsføreren av nødpillen allerede i fjor. Likevel står informasjonen på pakningen uendret:

Det opplyses ingen steder på pakningen eller i pakningsvedlegget, at pillene har null effekt for kvinner over 80 kilo.

- Funnet var høyst uventet og uønsket. Effekten av pillen viser seg å minske allerede på 75 kilo, og ved 80 kilo har den null effekt, sier Steinar Madsen til Dagbladet.

- Må endres over hele Europa Han er medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket.

Har du brukt angrepillen uten å vite at den ikke fungerer om man veier over 80 kilo? Kontakt Dagbladets journalist på tdo@dagbladet.no.

Det er farmasøytselskapet HRA Pharma, som oppdaget at pillen ikke har virkning på kvinner over 80 - eller kanskje også 75 - kilo.

Den nye pakningsinformasjonen på pillene, som kan fungere som nødprevensjon etter ubeskyttet sex, vil være klar i første halvdel av 2014, ifølge Dagens Medisin.

Madsen forklarer at endringene har tatt lang tid fordi de skal gjøres simultant over hele Europa.

- Det er alltid viktig at ting blir felles innenfor Europa, og da må endringene vedtas og gjøres i alle landene først.

- Men det har fortsatt tatt veldig lang tid?

- Det kommer an på hvordan man ser på det. Man må jo også gjennomgå de nye forskningsresultatene, og dobbeltsjekke at alt blir riktig. Man må finne grunnen til at informasjonen må endres, sier han.

- Anmeldelser? Selv fagmannen ble overrasket over funnene.

- Jeg synes personlig det er høyt overraskende. Det er vanskelig å forstå at pillen ikke skal fungere når kvinnen når et visst antall kilo.

Nødpillen har vært på markedet i nærmere 15 år, anslår Madsen.

- Frykter dere at kvinner nå vil anmelde dere for feilinformering?

PÅ MARKEDET I ÅREVIS: ... men først nå er det blitt kjent at kvinner over 80 kilo har null effekt av denne angrepillen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ MARKEDET I ÅREVIS: ... men først nå er det blitt kjent at kvinner over 80 kilo har null effekt av denne angrepillen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det har seg slik at dette bare ikke er blitt oppdaget. Forskning har ikke vist dette svaret før. Det er rett og slett ikke blitt oppdaget før, sier Madsen.

Han viser til en annen type angrepille, Eloette, som kan brukes alternativt til NorLevo.

- Andre faktorer - Det er godt man har et alternativ, men det er synd at den pillen må fås på resept. Det pågår prosesser for å se om den kan gjøres reseptfri, sier Madsen.

- Men hvordan kan man være sikker på at noen angrepiller fungerer for kvinner over 80 kilo?

- Er man usikker, bør man kontakte legen. NoLevo har ikke effekt på dem over 75 kilo. Det kan selvfølgelig skje at man ikke får beskyttelsen man ønsket, mot ubeskyttet samleie. Det vil være umulig å si om det var pillen som ikke virket, eller om andre faktorer er skyld i at man ikke fikk ønsket effekt, sier han.

NorLevo er blant to av nødprevensjonspillene som har vært lengst på det norske markedet, ifølge Norsk helseinformatikk (NHI).