Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble varslet om Ivars beltedød, men lot være å granske sykehuset

Først etter at Dagbladet satte søkelys på saken, åpnet Fylkesmannen tilsynssak. Nå får sykehuset skarp kritikk.

ELSKET MUSIKK: Ivar Kjell Granberg var lidenskapelig opptatt av musikk. Som ung mann spilte han i bandet Ghostriders, som i en periode opptrådte på en del offentlige fester i Nordland. Foto: Privat
ELSKET MUSIKK: Ivar Kjell Granberg var lidenskapelig opptatt av musikk. Som ung mann spilte han i bandet Ghostriders, som i en periode opptrådte på en del offentlige fester i Nordland. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2. mai i år avslørte Dagbladet at hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) døde mens han lå reimet til beltesenga på psykiatrisk avdeling på Åsgård i Tromsø 4. juli 2011.

Etter Dagbladets første omtale av saken, uttalte Fylkesmannen i Troms at de sto ved sin tidligere beslutning om ikke å granske det uvanlige dødsfallet «fordi sykehuset hadde opptrådt forsvarlig».

Men Dagbladets avsløringer vekket sterke politiske reaksjoner, og Fylkesmannen i Troms valgte likevel å åpne tilsynssak mot Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Lovbrudd Tilsynssaken er nå avsluttet, og Fylkesmannen kommer med flengende kritikk av sykehuset. Her er hovedkonklusjonene:

•Fylkesmannen i Troms finner at det foreligger brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven § 2-2.

FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen, i 1996. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen, i 1996. Foto: Privat Vis mer

•Fylkesmannen i Troms ber om en risikoanalyse av avdelingens evne til å behandle akutt, livstruende, somatisk sykdom.

«Fylkesmannen i Troms finner at pasienten ikke har fått forsvarlig oppfølging under beltelegging fra kvelden 03.07.11», heter det i rapporten.

Selvkritikk Tilsynsmyndighetene understreker at sykehuset var kjent med at Granberg var en risikopasient, da han hadde høyt kolesterol, høyt blodtrykk og sukkersyke.

- Her var det åpenbart grunnlag for å gå inn i saken, og vi tar selvkritikk på at dette ikke skjedde. Saken er blitt grundig drøftet hos oss, og vi har skjerpet våre rutiner for når vi skal åpne en tilsynssak, sier fylkeslege Svein Steinert i Troms til Dagbladet og utdyper:

- Etter at Dagbladet grep tak i saken, gikk vi inn i den og avdekket kritikkverdige forhold. Denne saken har vært svært lærerik for oss, sier Steinert.

Alarm Klokka 04.39 4. juli 2011 gikk alarmen på psykiatrisk avdeling på Åsgård i Tromsø.

Etter åtte timer på rygg i beltesenga, reimet over brystet og på føttene, sluttet Ivar Kjell Granberg å puste. Klokka 05.02 ble han konstatert død.

- Ivar slet med psykiske problemer gjennom hele livet, og fra tid til annen trengte han behandling. I gode perioder var han en kjempesnill mann med stor omsorg for onkelunger, søsken og tanter, sier halvsøsteren Gunn-Karin Lorentsen (54) som vokste opp sammen med Ivar i barndomshjemmet i Evenes.

- Veldig bra Lorentsen er glad for at helsemyndighetene til sist valgte å granske brorens død.

- Det er veldig bra at dette kommer i søkelyset. Å være psykisk syk er ingen skam. Dette er mennesker som har krav på ordentlig behandling. Jeg håper historien til Ivar vil få betydning for andre som sliter med det samme som han gjorde.

- Så kanskje han ikke døde forgjeves, sier Gunn-Karin Lorentsen til Dagbladet.

- Til etterretning Allmennpsykiatrisk avdeling ved UNN jobber nå for å tilfredsstille Fylkesmannens krav om en risikoanalyse av avdelingens «evne til å behandle akutt, livstruende, somatisk sykdom».

- Svaret fra tilsynsmyndighetene er noe vi bare må ta til etterretning og forholde oss til. Generelt så tror jeg gjennomgående vi kan forbedre oss på alle områder, både som enkeltpersoner og som system, sier klinikksjef Magnus P. Hald på Allmennpsykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til Dagbladet.