Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble vekket midt på natta i Syria, og så ble han drept

Den norsk-tsjetjenske mannen (23) ble den 13. norske syriakrigeren som omkom i hellig krig.

I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Nå er han drept i kamp. Foto: Privat
I TYRKIA: 23-åringen har møtt både sin mor, far og onkel i Tyrkia. Familien forsøkte å få ham til å komme hjem - men han inviterte dem i stedet på besøk i Syria, og fortalte at han og kona levde et godt liv der. Nå er han drept i kamp. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For litt over to uker siden fortalte Dagbladet om den norsk-tsjetjenske mannen (23) som reiste til Syria for å krige. Nå er han drept og familien i hjemme i Fredrikstad har sørget i fire dager.

- Han lå og sov da fem soldater kom og vekket han opp midt på natta. Det var et angrep på gang og de andre soldatene ville ha ham med seg, forteller en fortvilet mor til Dagbladet.

Hun har snakket med sønnens enke som også bor i Syria.

- De ble utsatt for bombing, men vi vet ikke hvem som bombet dem, forteller moren.

Da han ikke var tilbake etter tre dager begynte de å lete etter ham. Han ble funnet død sammen med soldatene som hadde vekket ham om om natten og hentet ham.

Begravet
Fredrikstad-mannen ble begravet like etter i den byen han kalte sin nye hjemby, Manbij, nord i det krigsherjede landet. Byen har vært kontrollert av Den islamske staten (IS), men det har i området også vært mange krigere med røtter i Tsjetjenia, slik Fredrikstad-gutten har.

- Det verste er nesten at vi ikke får noen grav og gå til her, sier moren.

Dagbladet er kjent med at han kjempet for al-Nusra-brigadene som er tilknyttet al Qaida. Denne gruppen har vært i konflikt med IS.

- Han er ingen terrorist. Han reiste til Syria for å hjelpe, sier hun.

Et liv i krig
Fredrikstad-gutten som døde i krig forrige uke har levd i og med krig hele sitt liv.

Åtte år gammel flyktet han sammen med familien fra russiske bomber i Grozny i Tsjetjenia. Kolonnen de var en del av ble bombet, men familien klarte seg. Men hat mot den russiske krigsmaskinen brente seg fast i sinnet til den lille gutten, som aldri glemte navnet på generalen som ledet det russiske felttoget.

I august 2013 overrasket han hele familien da ha plutselig ga beskjed om at han hadde reist til Syria for å kjempe. Foreldrene jobbet iherdig for å overtale sønnen til å returnere, men det nærmeste de kom var å treffe ham i Istanbul i Tyrkia i mai i år.

Han var da fast bestemt på å bli værende i Syria og prøvde i stedet å overtale foreldrene til å komme dit.

- Han fortalte at de bodde på Syrias fredeligste sted, der islamistene styrte, sa faren hans til Dagbladet i november.

Nå er hans gravide kone fra Dagestan alene tilbake, men i tråd med Sharia-skikken er hun innkvartert på et hjem for enker i byen. Ingen kvinne skal bo alene.