EVAKUERTE: Kristian Sætre og Marie Dahle Høyland er på ferie i Kauai og måtte evakuere opp i høyden. Foto: Privat'
EVAKUERTE: Kristian Sætre og Marie Dahle Høyland er på ferie i Kauai og måtte evakuere opp i høyden. Foto: Privat'Vis mer

- Ble veldig bekymret da vi hørte sirenene

Slik opplevde nordmenn på Hawaii tsunamivarselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hawaii er et populært studie- og feriested for nordmenn, og flere fikk kjenne ubehaget på kroppen da tsunamialarmen gikk etter at et kraftig jordskjelv rammet Canada i natt.

- Vi ble veldig bekymret da vi hørte sirenene og skjønte hva som skjedde. Vi var på et hostel, og fikk beskjed om å ta med oss de viktigste eiendelene og komme oss opp i høyden, forteller Kristian Sætre.

Han er student i Honolulu, men er på ferie i Kauai.

- Vi hadde alle tingene våre i leiebilen, så vi kjørte opp i høyden til en barneskole hvor folk ble evakuert til. Vi holder oss fortsatt i høyden, for varselet er visst ikke helt over, men vi tenkte legge oss i bilen og sove litt nå, sier Sætre.

Bekymra Aleksander Eid Kjærstad (22) er student og bor på Waikiki. Han forteller at det var ganske ubehagelig da han skjønte at alarmen han hørte var en tsunamialarm.

- Jeg trodde først det var politisirener, noe som er ganske vanlig her en lørdagskveld, men etter hvert ble den høyere og skarpere. Plutselig fikk jeg en telefon om at jeg måtte skru på nyheten, og da fikk jeg en liten støkk. Det er klart man blir litt anspent, sier Kjærstad.

Kjærstad fulgte rådet på nyhetene, og gikk ut for å hamstre vann og mat.

VAR PÅ FEST: Martin Langeland (25) var på Halloween-fest da tsunamialarmen gikk. - Det er jo amerikanere, så det ble litt krisestemning, sier han. Foto: Privat
VAR PÅ FEST: Martin Langeland (25) var på Halloween-fest da tsunamialarmen gikk. - Det er jo amerikanere, så det ble litt krisestemning, sier han. Foto: Privat Vis mer

- Men alt var stengt, så jeg fikk ikke kjøpt noe. På bensinstasjonene var det fullt kaos, men ellers var det ingen tegn til panikk, sier han.

Halloween-fest I sentrum av Honolulu befant flere hundre mennesker seg på en utendørs Halloween-feiring som ble evakuert da alarmen gikk.

- Jeg var på en konsert som var en del av feiringen med noen venner. Noen av dem ble så bekymret at de dro hjem selv om ikke denne konserten ble avlyst, sier masterstudenten Martin Langeland (25).

Han forteller at han ble mest bekymret over telefoner og sms fra de hjemme som hadde sett nyhetene, men hele tiden følte seg trygg.

- Amerikanere lager fort krisestemning, men vi tenkte det hele var litt overdrevet. For meg var det kjedeligste at alt var stengt da vi skulle hjem, så vi fikk ikke nattmat, sier Langeland.

Trafikkproblemer Et kraftig jordskjelv i Canada utløste en tsunami som for kort tid siden traff Hawaii.

Tsunamialarmen gikk flere ganger, og rundt 100 000 innbyggere ble bedt om å komme seg opp i høyden og forsøke å redde de eiendelene de kan.

De første bølgene som traff land var rundt 90 centimeter høye, noe lavere enn forventet. Norske studenter i Honolulu forteller om trafikkaos når tusenvis av biler prøvde å komme seg ut av byen. Det er foreløpig ikke meldt om personskader eller materielle ødeleggelser.

Det er ikke meldt om personskader eller materielle ødeleggelser.

Selve jordskjelvet hadde en styrke på 7,7, ifølge USAs geologiske institutt (USGS). Skjelvets episenter var 139 kilometer sør for byen Masset i Canada.

Aleksander Eid Kjærstad fulgte rådet om å hamstre mat og drikke, men ble møtt av stengte butikker. Foto: Privat
Aleksander Eid Kjærstad fulgte rådet om å hamstre mat og drikke, men ble møtt av stengte butikker. Foto: Privat Vis mer