Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble verdensberømt for å kunne tegnspråk og elske katter - nå er gorillaen «Koko» død

Levde et kjendisliv omringet av mennesker og dyr.

DØD: Koko, den verdenskjente gorillaen, er død. Hun ble 46 år gammel. Koko begynte å lære tegnspråk på 70-tallet, og kunne etter hvert flere hundrede engelske ord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun kunne kommunisere med tegnspråk og lærte seg over tusen tegn. Hun elsket kattunger, feiret bursdagsfester som et menneske og var elsket av sine passere. Hun havnet på forsiden av magasinet National Geographic med en kattunge i armene. Men onsdag var livet slutt for den verdensberømte gorillaen «Koko», etter 46 år. Det skriver Time.

«Koko», som kom til verden i San Francisco Zoo, levde hele sitt liv i fangenskap, og lærte seg raskt å kommunisere med mennesker. Allerede ett år gammel begynte dyrepasser og trener Francine Patterson å lære gorillaen sine første tegn.

Katteelsker

Gorillaen ble etter hvert dreven på tegnspråk, og forstod også når mennesker snakket til henne ved hjelp av tegn. Evnen til å kommunisere var heller ikke det eneste som gjorde «Koko» verdensberømt. Da jula nærmet seg i 1983, førte gorillaens julegaveønske til at folk verden over trakk på smilebåndet. «Koko» hadde ved hjelp av tegnspråk ønsket seg en katt.

REDNINGSAKSJON: Her redder de baby-sjimpansen Mussa fra fangenskap i Kongo. Video: Lwiro Primates/Anthony Caere Vis mer

Da gaven skulle overrekkes hadde det imidlertid blitt bestemt at gorillaen ikke kunne få en levende katt i gave, og hun fikk i stedet en lekebamse som så ut som en kattunge. «Koko» lot seg på sin side ikke lure av påfunnet, og var tydelig misfornøyd. Gorillaen nektet å leke med tøykatten, og viste i stedet tegnet for trist.

- Hun var fryktelig opprørt, sa biologen Ron Cohn om julegavefadesen, i et intervju med Los Angeles Times i 1985.

Den etterlengtede gaven

Med misfornøyelsen friskt i minne, ble det gjort grep i forkant av «Kokos» bursdag samme år. Forskere tok på «Kokos» store dag med en kasse med ekte kattunger, og lot gorillaen velge seg ut en. Valget falt på en som var grå og hvit, som hun selv døpte «All Ball». Kattungen fikk enorm omsorg fra «Koko», og ble båret rundt som om den var hennes egen baby.

BURSDAG: Feiringene sto i stil med kjendisstatusen, da «Koko» hadde bursdag. Foto: AP/ NTB Scanpix
BURSDAG: Feiringene sto i stil med kjendisstatusen, da «Koko» hadde bursdag. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

- De kunne leke sammen eller så kunne «Koko» holde kattungen og kose med den. Katten reagerte på «Koko» på samme måte som katter reagerer på mennesker, sa Cohn i intervjuet.

Lykken over endelig å eie sin egen katt, ble likevel kortvarig for gorillaen. «All Ball» døde etter å ha blitt truffet av en bil, bare seks måneder gammel. «Koko» reagerte med tydelig sorg, noe som ifølge Cohn var en så trist opplevelse at også dyrepasserne begynte å gråte av gorillaens reaksjon.

«All Ball» ble likevel bare den første av mange katter i «Kokos» liv. Så glad var gorillaen i de små dyrene, at det til slutt ble gitt ut en bok med tittelen «Kokos» kattunger, som omhandlet hennes kjærlighet til dem.

Kjendislivet

Verdensberømt som hun var, tiltrakk «Koko» seg også andre kjente personer i løpet av sitt liv. I tillegg til sine mange kattevenner, ble gorillaen kjent med skuespiller Robin Williams i 2001, da han besøkte henne i California. Under møtet kilte de hverandre og lo, og Koko tok brillene til skuespilleren og tok dem på seg.

Da Williams døde i 2016, var det med tungt hjerte at «Koko» mottok beskjeden. Ifølge Patterson ble gorillaen svært lei seg, da hun fikk beskjeden om at enda en av hennes venner hadde gått bort.