Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble vitner til grusomme krigsforbrytelser

De norske offiserene ble sendt til Syria for å bidra til fred - de ble vitner til grusomme krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere tiår med undertrykkelse ulmet det i Syria. I mars 2011 begynte de første demonstrasjonene mot president Bashar al-Assad og det styrende Baath-regimet. Demonstrasjonene var det første tegnet på at «den arabiske våren» også var kommet til Syria.

Men situasjonen i Syria kom raskt ut av kontroll. Våren 2012 forsøkte FN å gripe inn. Ubevæpnede FN-observatører ble sendt til landet, og håpet var å forhindre en fullstendig borgerkrig. Om lag 300 FN-observatører fra 48 forskjellige land kom til Syria, og forsøket å roe ned situasjonen.

Observatører Men etter tre måneder måtte FN-observatørene - under ledelse av den norske generalen Robert Mood - trekke seg ut. Det ble for farlig.

Åtte norske offiserer deltok som observatører. Sist fredag ble de hedret for innsatsen. Fem av den fikk æresmedalje fra FN. De tre andre - som ble sendt fra andre FN-oppdrag fikk ingen medalje fra FN.

Dagbladet har møtt to av de norske offiserene som deltok i et av de farligste FN-oppdragene - og dessverre måtte konstatere at de mislyktes.

 SKUDD MOT FN-BIL: Da orlogskaptein Dag Anders Stutlien var på patrulje som FN-observatør i Syria ble det skut tmot bilen han satt i. Foto: Privat
SKUDD MOT FN-BIL: Da orlogskaptein Dag Anders Stutlien var på patrulje som FN-observatør i Syria ble det skut tmot bilen han satt i. Foto: Privat Vis mer

Orlogskaptein Dag Anders Stutlien og major Mari Tolfsen Reinskou var henholdsvis på oppdrag på Golanhøyden mellom Syria og Israel og i Libanon, da de ble bedt om å reise til Syria.

Forventninger - Jeg kjørte patrulje, og hadde millionbyen Homs som base. Vår oppgave var å bygge tillit hos befolkningen. Vår tilstedeværelse bidro til at det roet seg ned. Befolkningen var positiv til FN og hadde forventninger. De ville ha mat, drikke og medisiner og håpet at vi kunne få slutt på krigshandlingene, sier orlogskaptein Dag Anders Stutlien.

Mens Stutlien var stasjonert i Homs, hadde major Mari Tolfsen Reinskou base i Damaskus.

- Vi reiste rundt i hele Syria. Landet var preget av vold og krigshandlinger. Da vi kom til landet den 16. april 2012, hadde borgerkrigen herjet i ett år. Vi skulle observere, rapportere og forsøke å bidra til å roe ned den anspente situasjonen, forteller major Reinskou.

De to norske offiserene reiste begge til Syria for å bidra til at fredsprosessen skulle komme ordentlig i gang.

- Eskalerte - Jeg var i Syria i tre og en halv måned, og ville gjøre mitt for å bidra. Vi ble ikke berørt, men aggresjonen og konflikten bare eskalerte. Til slutt bestemte vår sjef, generalmajor Robert Mood, at samtlige FN-observatører midlertidig måtte trekke seg ut fra Syria fordi partene angrep våre patruljer. Deretter besluttet FN at observatørene skulle trekkes ut, sier Mari Tolfsen Reinskou.

MÅTTE UT: - Jeg var i Syria i tre og en halv måned, og ville gjøre mitt for å bidra. Vi ble ikke berørt, men aggresjonen og konflikten bare eskalerte. Til slutt bestemte vår sjef, generalmajor Robert Mood, at samtlige FN-observatører midlertidig måtte trekke seg ut fra Syria fordi partene angrep våre patruljer. Deretter besluttet FN at observatørene skulle trekkes ut, sier Mari Tolfsen Reinskou. Foto: Reuters / NTB/Scanpix
MÅTTE UT: - Jeg var i Syria i tre og en halv måned, og ville gjøre mitt for å bidra. Vi ble ikke berørt, men aggresjonen og konflikten bare eskalerte. Til slutt bestemte vår sjef, generalmajor Robert Mood, at samtlige FN-observatører midlertidig måtte trekke seg ut fra Syria fordi partene angrep våre patruljer. Deretter besluttet FN at observatørene skulle trekkes ut, sier Mari Tolfsen Reinskou. Foto: Reuters / NTB/Scanpix Vis mer

Oppdraget til de norske offiserene og deres kolleger var nærmest til å mislykkes. 300 ubevæpnede observatører skulle se, lytte og fortelle verdenssamfunnet hva som skjedde i det store arabiske landet med vel 22 millioner innbyggere.

Skudd mot FN Både Reinskou og Stutlien var ute på farlige oppdrag. Det ble skutt med tunge våpen mot FN-bilene som var på patrulje. Heldigvis ble ingen av FN-observatørene alvorlig skadet.

- Da vi var på patrulje i byen al-Qusayr utenfor Homs og tok oss inne i området opposisjonsstyrkene kontrollerte, ble det avfyrt skudd med maskinpistol som traff bilen vi satt i. Skudd gikk inn ved skjermen, forteller orlogskaptein Stutlien.

Major Reinskou beskriver forholdene i Syria under FN-oppdraget som kaotisk, og forteller om grusomme handlinger som FN-observatørene ble kjent med.

- Folk ble bortført og drept. Et regime som i mange år hadde undertrykt folket. Nå har ekstreme islamister benyttet muligheten og konflikten er fastlåst, sier Reinskou som var en av seks kvinnelige FN-observatører i Syria.

Grove overgrep Offiserene som forsøkte å bidra til at fredsprosessen skulle utvikle seg i retning av en fredsavtale, opplevde at både regjeringsstyrkene og opposisjonen begikk grove overgrep mot sivilbefolkningen.

 FN-OBSERVATØR: Sammen med noen få kolleger skulle orlogskaptein Dag Anders Stutlien forsøke å roe situasjonen i millionnbyen Homs. Foto: Privat
FN-OBSERVATØR: Sammen med noen få kolleger skulle orlogskaptein Dag Anders Stutlien forsøke å roe situasjonen i millionnbyen Homs. Foto: Privat Vis mer

Ved flere tilfeller måtte desperate syrere søke tilflukt bak FN-kjøretøyene mens snikskyttere plaffet løs.

- På slutten av oppdraget hadde vi et såkalt VIP-besøk fra FN, en av bilene de kjørte ble sønderskutt. Heldigvis kom ingen til skade, sier Stutlien.
 
De to norske offiserene mener FN-oppdraget var meningsfylt, og at FN-observatørenes tilstedeværelse noen måneder førte til at situasjonen roet seg ned.

- Forventningene til oss var enorme, og vi fungerte i en kort periode som en «brems» på konflikten, men slik det utviklet seg ble det umulig for oss observatører å bli værende i Syria, sier Dag Anders Stutlien.

- Sivilbefolkningen ble utsatt for grusomheter. Folk ble kidnappet og drept, sier major Reinskou.

- I byen Houla ble hele familier drept, og mange små barn var blitt skutt på kloss hold. Ved et tilfelle ble vi som observatører forhindret i å komme inn. Noen ville gjemme bort ugjerningene som fant sted, sier major Reinskou.

- Da jeg bodde i byen Hama var sivilbefolkningen livredde for å snakke med oss. De fortalte at de var under konstant observasjon av folk fra regjeringssiden i sivil bekledning. Og at etter vi hadde avsluttet samtalene eller reist, ville de bli tatt. Vi var vitne til gatekamper, og kunne ikke gjøre annet enn å være et vitne, og sørge for at vi ikke kom i skuddlinjen, sier Reinskou.

Ingen FN-medalje Sist fredag ble de norske FN-observatørene som hadde tjenestegjort i Syria hedret under en tilstelling. FN-byråkratiet førte til at tre av nordmennene ikke fikk innsatsmedaljen fra FN. Til tross for at norske myndigheter forsøkte å få FN til hedre samtlige nordmenn sa FN nei. Begrunnelsen var at tre av nordmennene kom til Syria fra annen aktiv FN-tjeneste.

- Vi ble likevel gitt en meget god anerkjennelse for jobben vi gjorde og ble hedret av forsvaret.

OPPRØRERE:  Opprørerne i Homs laget mobile maskingeværstillinger. Foto: Privat
OPPRØRERE: Opprørerne i Homs laget mobile maskingeværstillinger. Foto: Privat Vis mer

Både Reinskou og Stutlien ønsker å reise ut på oppdrag for FN igjen.

 UDETONERTE RAKETTER:  Udetonerte raketter som hadde slått ned i gatene var ved siden av snikskyttere noe av det farligste for FN-observatørene i Syria. Foto: Privat
UDETONERTE RAKETTER: Udetonerte raketter som hadde slått ned i gatene var ved siden av snikskyttere noe av det farligste for FN-observatørene i Syria. Foto: Privat Vis mer
PÅ OPPDRAG:  Major Mari Tolfsen Reinskou tjenestegjorde som FN-observatører i vel tre måneder i 2012. FN-observatørene måtte trekke seg ut, da det ble for farlig å være i det krigsherjede landet. Foto: Privat
PÅ OPPDRAG: Major Mari Tolfsen Reinskou tjenestegjorde som FN-observatører i vel tre måneder i 2012. FN-observatørene måtte trekke seg ut, da det ble for farlig å være i det krigsherjede landet. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart