Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble voldtatt av stefaren og gravid med hans barn

Ble voldtatt av stefaren og fødte hans barn på et toalett. Ble frikjent for drapsforsøk

Mandag ble Imelda Cortez frikjent. Utenfor rettslokalene ble hun møtt av jublende støttespillere.

LETTELSENS ANSIKT: Imelda Cortez ble mandag frikjent etter å ha stått tiltalt for drapsforsøk på sitt eget barn. Foto: MARVIN RECINOS / AFP
LETTELSENS ANSIKT: Imelda Cortez ble mandag frikjent etter å ha stått tiltalt for drapsforsøk på sitt eget barn. Foto: MARVIN RECINOS / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For drøyt ett og et halvt år siden fødte 20 år gamle Imelda Cortez fra El Salvador på et toalett.

Barnet var hennes stefars. Gjennom flere år, allerede fra hun var 12 år gammel, hadde den unge kvinnen blitt voldtatt av den 70 år gamle stefaren, og ble gravid med hans barn. Men etter fødselen fortsatte marerittet.

Barnet ble ikke skadd under fødselen, men Cortez ble likevel anklaget for mordforsøk, og risikerte 20 år i fengsel. Anklagernes argument var at hun ikke hadde fortalt noen at hun var gravid, og at hun ikke hadde søkt medisinsk hjelp før fødselen, skriver The Guardian.

Mandag ble hun frikjent i en nasjonal domstol. Det melder flere medier, blant annet Al Jazeera.

Varm velkomst

Ifølge nyhetsnettstedet var Cortez åpen om voldtektene allerede da hun oppsøkte lege kort tid etter fødselen. Hun sa hun ikke visste at hun var gravid.

Men legen trodde ikke på 20-åringen, anklaget henne for å ha forsøkt å ta en abort, og anmeldte henne. En DNA-test viste seinere at stefaren var barnets far.

Mandag ble altså Cortez frikjent, etter at rettssaken ble utsatt hele 17 ganger. Utenfor rettslokalene ble hun mottatt av omtrent 200 jublende støttespillere, skriver The Guardian.

- Vi er ekstremt lykkelige og takknemlige for all støtte. Det tok en hel verden for å overbevise dommerne og aktoratet om det vi har sagt i årevis: Fødselskomplikasjoner er ikke straffbart, sier Paula Avila-Guillen til avisa. Hun var en del av Cortez' forsvarerteam, og sjef for den latinamerikanske avdelingen ved det New York-baserte Women's Equality Centre.

Totalforbud

Cortez er en av minst 25 kvinner som har blitt fengslet for abortforsøk i El Salvador siden 1998, ifølge Washington Post.

El Salvador er nemlig ett av få land i verden der det er totalforbud mot abort - i hvilken som helst form.

En rapport fra Amnesty International karakteriserer praksisen som «institusjonalisert vold og tortur mot kvinner». På denne tiden i fjor gikk også FN ut og ba landet om å endre abortloven og revurdere alle sakene til de fengslede kvinnene.

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee, har jobbet med abortrettigheter i Mellom-Amerika i ti år. Hun sa til Dagbladet i november at saken til Imelda Cortez er en av de verste hun har vært borti.

- Hun har blitt fratatt grunnleggende rettigheter fra første stund. Rettsprosessen har så langt vært preget av at hun skal bevise sin uskyld, heller enn at staten skal bevise hennes skyld, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!