VOLDTATT OG FILMET: Victoria (30, med ryggen til) ble filmet mens hun ble voldtatt av Julio Kopseng i 2012. Danseren ble dømt for overgrepet i 2016. Her med bistandsadvokat Trine Rjukan i Oslo tingrett i 2015. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
VOLDTATT OG FILMET: Victoria (30, med ryggen til) ble filmet mens hun ble voldtatt av Julio Kopseng i 2012. Danseren ble dømt for overgrepet i 2016. Her med bistandsadvokat Trine Rjukan i Oslo tingrett i 2015. Foto: Sindre Granly Meldalen / DagbladetVis mer

Julio Kopseng tiltalt for to nye voldtekter

Ble voldtatt og filmet av Julio Kopseng. - Magen knyter seg

Den serievoldtektsdømte danseren er tiltalt for nye voldtekter. Tilbake i retten på eget initiativ.

Fredag møter den serievoldtektsdømte danseren Julio Kopseng (41) igjen i retten, tiltalt for å ha voldtatt to kvinner. Dette etter tidligere å ha blitt dømt for overgrep mot til sammen 19 kvinner.

Den nye rettssaken blir avholdt selv om 41-åringen allerede soner lovens strengeste straff. Påtalemakten ønsket å avslutte prosessen på et tidligere stadium, med en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse; Kopseng, som hele tida har hevdet at han er utsatt for et komplott, insisterer på å kjøre saken i retten.

TILTALT IGJEN: Julio Kopseng (41) er tilbake i retten, tiltalt for to nye voldtekter. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT IGJEN: Julio Kopseng (41) er tilbake i retten, tiltalt for to nye voldtekter. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg er overrasket, men jeg hadde ikke forventet noe annet fra ham. Bare det faktum at han mener han er uskyldig, viser hvor viktig det er å beskytte kvinnene ved å holde ham i fengsel så lenge som mulig.

«Det er viktig at han får høre hva som har skjedd med henne.» Trine Rjukan, bistandsadvokat for fornærmet kvinne (43)

Det sier Victoria (30) til Dagbladet. I oktober 2012, på et hotell i Hønefoss, ble hun dopet ned og voldtatt av danseren og eventbyråeieren, etter et show samme kveld.

La fram video

Da Kopseng sto tiltalt for overgrep mot Victoria og åtte andre kvinner i Oslo tingrett høsten 2015, ble han frikjent for å ha voldtatt henne. Men da ankesaken gikk i Borgarting lagmannsrett våren etter, la påtalemakten fram en video som tydelig viser Kopseng forgripe seg på henne, og hun ble trodd av juryen.

- Jeg tenker hver dag på kvinnene som skal i retten, og magen knyter seg på vegne av dem, sier Victoria.

30-åringen stilte i vitneboksen i både ting- og lagmannsretten, hvor hun gjennomgikk harde kryssforhør. I overgrepssaker blir de fornærmede typisk stilt svært nærgående og intime spørsmål, særlig fra forsvarerne, for å så tvil om forklaringen.

- Jeg vet hvor tøft det er, men også hvor viktig det er å bli hørt. Jeg ønsker dem alt vel, sier hun.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Straffet som Breivik

Kopseng ble i mai 2016 idømt lovens strengeste straff, 21 års forvaring med 10 års minstetid - samme straff som Anders Behring Breivik og Viggo Kristiansen. Forvaring kan forlenges så lenge retten finner at det er fare for gjentakelse, og den dømte kan i praksis bli sittende i fengsel livet ut.

Ifølge den nye tiltalen ble en nå 33-årig kvinne Kopseng hadde et forhold til, voldtatt en rekke ganger i 2006. I 2012 voldtok han ifølge tiltalen en nå 43-årig kvinne, etter å ha dopet henne ned.

Advokat Trine Rjukan bistår 43-åringen. Hun forteller at kvinnen, som i dag har familie og jobb, stålsetter seg foran rettssaken.

- Hun mobiliserer alle krefter for å klare å gjennomføre den. Men hun er fast bestemt på det, for å stille ham til ansvar for handlingene han er tiltalt for; det er viktig at han får høre hva som har skjedd med henne, sier Rjukan til Dagbladet.

Det gikk flere år fra den påståtte voldtekten til kvinnen anmeldte.

- Hun har vært redd for ikke å bli trodd, og det har tatt henne lang tid å samle mot. I perioder har det vært ekstremt tøft for henne å holde seg oppreist, sier Rjukan.

Forsvareren banket opp

Hovedforhandlingen skulle egentlig vært avholdt i april, men måtte da utsettes fordi forsvarer Sigurd Klomsæt ble banket opp etter en trafikkepisode og ble sykmeldt. Nå er han imidlertid klar for rettssak.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt overtok som Kopsengs forsvarer etter lagmannsrettssaken.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt overtok som Kopsengs forsvarer etter lagmannsrettssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det betyr mye for ham å bli trodd, som alle andre, sier Klomsæt om klienten til Dagbladet.

Advokaten opplyser at han akter å føre vitner som skal underbygge Kopsengs karakter, men understreker at bevisførselen blir krevende.

- Hvordan skal man bevise uskyld i en sak som kommer opp etter mange år? Hvorfor ble ikke disse forholdene omfattet av den forrige saken? spør han retorisk.

- Juryen ikke objektiv

Klomsæt har tidligere klaget lagmannsrettsdommen inn for Den europeiske menneskerettsdomstol fordi han mener klienten ikke fikk en rettferdig rettergang; et jurymedlem både han og Dagbladet har snakket med, hevder flere av de andre i lagretten var forutinntatte.

- Noen slet med å få med seg nyansene. «Jeg stemmer ja til alt, jeg!» sa en. Flere ting ved saken hang dessuten ikke på greip, og ett punkt ble avgjort med én stemmes overvekt - det ga ham ti år ekstra i straff, sier jurymedlemmet til Dagbladet.

Klomsæt opplyser at han ønsket å føre jurymedlemmet som vitne i den kommende rettssaken, men at dette ble avslått av retten.

Dagbladet har tidligere forelagt mannens påstander for juryens ordstyrer, som ikke ønsket å kommentere saken. Et annet jurymedlem uttalte at han ikke kjente seg igjen i beskrivelsen.

Ikke straffeutmåling

Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken for påtalemakten. Hun understreker at de tidligere dommene ikke blir noe vesentlig tema i tingretten.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken for påtalemakten.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken for påtalemakten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- De gamle dommene er rettskraftige, og hovedforhandlingen vil bare gjelde skyldspørsmålet i denne saken, sier Evang til Dagbladet.

Om at Kopseng insisterer på å kjøre saken i retten, sier hun:

- Dette er alvorlige forhold, og han har krav på å bringe saken inn for retten. Det er helt kurant.

Hun legger til at siden Kopseng allerede er idømt lovens strengeste straff, blir ikke straffeutmåling noe tema under rettssaken.