IVRIG: KrF-leder Dagfinn Høybråten gikk hardt ut da han åpnet partiets landsmøte i Kristiansand i formiddag. Fot: SCANPIX
IVRIG: KrF-leder Dagfinn Høybråten gikk hardt ut da han åpnet partiets landsmøte i Kristiansand i formiddag. Fot: SCANPIXVis mer

- Bleik, arrogant og totalitær

Høybråten angriper regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND KrF-leder Dagfinn Høybråten brukte åpningstalen på partiets landsmøte Kristiansand i formiddag, til å hamre løs på regjeringen, SV og Kristin Halvorsen.

«Bleik», «arrogant» og «totalitær» var bare noen av adjektivene en frisk Høybråten brukte for å beskrive regjeringen.

- Bruker pengemakt
KrF-generalen anklaget regjeringspartiet for å føre et totalitært korstog mot religiøsitet i Norge, og sier Halvorsen har sviktet løftene og ambisjonene fra forrige valgkamp.

- I et demokratisk land kan vi ikke ha en regjering som truer med å bruke pengemakt som straff for organisasjoner med meninger de ikke liker - slik flere Ap-politikere og SVs landsmøte tar til orde for, sier han og utdyper:

- Alt snakket om toleranse blir bare tomme ord hvis vi ikke består testen, og den kommer når noen vil si noe annet enn det vi mener.

-Totalitært
Han sier blant annet SVs landsmøtevedtak om å legge ned alle religiøse friskoler er et angrep på mangfoldet i Norge, og sier regjeringen svikter når de skal være tolerante.

- La oss kalle en spade for en spade. Dette er ikke bare sosialisme på sitt verste. Dette er totalitært, sa Høybråten til stormende applaus fra landsmøtesalen.

Høybråten fortsatte med å latterliggjøre regjeringens kamp mot fattigdom, en fanesak for Arbeiderpartiet og SV før forrige stortingsvalg.

KrF-lederen mener Stoltenberg-regjeringen ikke har holdt løftene sine i saken.

-Regjeringens innsats mot fattigdom har vært bleik. Både Ap og SV fossror fra sine tidligere løfter, sier Høybråten.

KrF-lederen sier Kristin Halvorsen har gått fra å være talsperson for de svake, til å snakke elitene etter munnen.

- Det kan virke som om hun har deltatt på tv-programmet Extreme Makeover, sier Høybråten.

-Bare selvskryt
Etter talen utdyper han overfor Dagbladet.no.

- Nå er det bare selvskrytet som rår mens realiteten er at ambisjonene for de fattige er blitt justert ned. Vi ser at Kristin Halvorsen kryper langs bakken i møte med virkeligheten, sier han til Dagbladet.no
 
- I 2005 ble Bondevik æreskjelt av Kristin Halvorsen fordi han ikke hadde gjort mer for de fattige. Bondevik sa at dette var det han var mest lei seg for at han ikke hadde fått til. KrF sa at det var vanskelig å løse fattigdomsproblemet. Men SV sa neida, det var lett, det var bare et spørsmål om vilje. Så sitter vi her fire år etter det er bare selvskrytet som rår.    

- I landsmøtetale virker det som du er veldig skuffet over SV-leder Halvorsen og mener hun er blitt en altfor pragmatisk SV-leder?

- Kristin er ei grepa dame og en flink finansminister. Men til å være lederen for et opprørsparti er hun ikke til å kjenne igjen. Her har det skjedd et hamskifte og SV er i dag systemets beste forsvarer. Rollen som leder for verdiopprøret mot det bestående er ledig. For nå er det eliten den rødgrønne regjeringen forsvarer, sier Høybråten.

Han manet til intens valgkamp mot de rødgrønne.

- Først og fremst er det viktig å sikre at de rødgrønne partiene mister sitt flertall, slik at det blir slutt på arrogansen, verdiforvirringen og handlingslammelsen i møte med de store utfordringene.

Kvalm av Siv
Siv Jensen og Fremskrittspartiet slapp relativt billig unna Høybråten, selv om han hevder partiets politikk gir ham fysiske reaksjoner:

- Jeg blir kvalm når partier i vår egen politiske andedam velger å kutte bistanden til verdens fattigste for å finansiere gigantiske skattelettelser i verdens rikeste land, sa Høyrbråten.

Partilederen oppfordret også andsmøtet til å slå fast at KrF utelukker et regjeringssamarbeid med Siv Jensen etter valget.

- En ny ikke-sosialistisk regjering bør ha sitt tyngdepunkt i sentrum og verken ha slagside mot ytterste venstre eller ytterste høyre i norsk politikk, sa Høyrbråten, og ble møtt med nesten unison applaus.