Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blek Lukasjenko tilbake på TV

Hviterusslands diktator tydelig redusert etter valgbråket. Nå truer russerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en ukes totalt fravær fra skjermene dukket Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko opp på statskanalen i dag, blek og tydelig sliten.

Diktatoren, som ble gjenvalgt 19. mars i et valg som av internasjonale observatører stemples som juks og fanteri fra ende til annen, forsvant brått fra offentligheten 28. mars. Ifølge ryktene skal helsa ha sviktet på grunn av de massive demonstrasjonene mot ham da valgresultatet ble kjent.

Nå møter presidenten ytterligere motstand etter at den russiske gassgiganten OAO Gazprom varslet at de vil kreve det tredobbelte av dagens pris for gasseksporten til Hviterussland.

Dette vil etter all sannsynlighet kjøre den hviterussiske økonomien i kne, ettersom landet i stor grad fremdeles driver planøkonomi etter den gamle sovjetiske modellen.

Takket terrortroppene

Lukasjenkos siste TV-opptreden var 28. mars, da han takket landets spesialtropper for å ha knust demonstrasjonene i landet etter valget.

Opposisjonen hevder presidenten fikk akutte helseproblemer på grunn av de svært uvanlige demonstrasjonene til støtte for landets opposisjon.

Sammenbrudd og hjertetrøbbel

Blek Lukasjenko tilbake på TV

- Lukasjenko har hatt et nervøst sammenbrudd, depresjoner og hjerteproblemer, sa kontorleder Sergai Kalyakin fra opposisjonskandidat Aleksandr Milinkevitsj hovedkvarter.

Lukasjenkos opptreden på TV i dag gjorde lite for å avkrefte ryktene om sykdom og sammenbrudd. Den bleke presidenten var en skygge av sitt normale selv, og satt i møte med sin utenriksminister under opptaket, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi vil ikke vike for noen. Vi har vår egen politikk, sa han om vestens kritikk av valget.

Han framstod spak i forhold til hans vanlige svært energiske talestil, der han holder timelange taler til folket på TV.

Innsettingen utsatt

Opprinnelig skulle innsettingsseremonien være 31. mars, men denne er utsatt til lørdag, uten at det offentlige har oppgitt noen konkret årsak.

I går kveld skulle han feiret 10-årsjubileum for den planlagte unionen med Russland i Minsk, men dukket aldri opp.

Gassprisøkningen ventes å skape nye kriser for mannen som nå omtales som Europas siste diktator.

Hviterussland var den eneste tidligere sovjet-republikken som ungikk den voldsomme prisstigningen på russisk gass i fjor. Prisstigningen skapte store problemer blant annet i Ukraina.

I dag betaler Hviterussland omlag 309 kroner per 1000 kubikkmeter naturgass.

BLEK OG LAVMÆLT: Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, dukket en kort stund opp på tv i dag etter en uke borte fra offentligheten, mens ryktene om sammenbrudd og sykdom vokste.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling