Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bleken i glass og ramme

MOSS (Dagbladet): Lørdag åpner årets femte Håkon Bleken-utstilling. - Nå orker jeg ikke flere i år, sier kunstneren selv, som denne gangen stiller ut akvareller. Det er ikke mindre enn 49 av dem, og de fleste er malt i løpet av to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håkon Bleken (68) sitter i Galleri Brandstrup i Moss. Han er ferdig med å henge opp de store bildene, nå sitter han med en rullings og kan nyte synet av to års arbeid. For det høres unektelig hardt ut å male nesten femti forskjellige motiver på to år.

Lett medium

- Det kan vel virke sånn, men du må huske at akvarell er et lett medium. Man trenger ikke svære lerreter som i oljemaleri, man trenger ikke svært utstyr, man kan male ute i naturen. Og jeg maler jævla fort når jeg først maler, sier Bleken.

Naturen har vært viktig for denne store akvarellutstillingen. Mange av bildene er malt på hytta ved Trondheimsfjorden, og den fine sommeren har faktisk hjulpet ham i arbeidet.

- Hos meg gir naturen et poetisk utslag. Du kan dele utstillingen i to: Det ene er de bildene som er direkte naturinspirert, det andre er fantasibilder. Men jeg maler sjelden naturbilder i naturen, jeg går i naturen, og etterpå maler jeg det jeg husker.

At det ble akvarell, skyldtes at Håkon Bleken lenge hadde jobbet i svart-hvitt med kullstift.

- Da meldte suget etter farger seg.

Ishockeyspiller

Variasjonen er stor på utstillingen, særlig i det han kaller fantasibildene. Det finnes for eksempel en serie med en ishockeyspiller og en naken kvinne. En ishockeyspiller?

- Jeg synes det er fascinerende å se ishockeyspillere på tv. De er pansrede og tanksaktige, særlig sett i forhold til en naken dame.

Et annet bilde heter «En oldings drøm», og viser en mann med en gigantisk erigert penis som blir tuklet med av en langneglet kvinne.

- Man må jo more seg litt, sier kunstneren.

Andre bilder har oppstått når Bleken har malt en liten detalj.

- Jeg maler den, uten å vite hva det skal bli. Siden oppstår en hel del tilfeldigheter ut fra den. Av og til skvetter jeg maling på, som igjen kan inspirere videre. På en måte handler det om å skape kaos, og så rydde opp i det. Bildet bestemmer hvor det skal gå hen, det blir en slags dialog mellom kunstneren og bildet, sier Håkon Bleken.

Han bruker det meste han har av tid til å male.

Provokasjon

At kunst kan være en effektiv måte å protestere på, viste Håkon Bleken og hans kollega Håkon Guldvåg tidligere i år. De bemalte en vegg på et hus i den rivingsklare bydelen Svartla'moen i Trondheim, og irriterte både ordfører Marvin Wiseth og andre politikere.

- Vi ville gjøre ting vanskelig for dem, og det har vi i høyeste grad greid, sier Håkon Bleken.

- Svartla'moen er det siste arbeiderstrøket som er igjen i Trondheim.

- Opprinnelig var det 150 hus, nå er det bare 15 igjen. Det har gått prestisje i det, og Marvin er blitt steinhard. Men nå snakkes det om at det kanskje ligger arkeologiske funn der, så da får politikerne en mulighet til å omgjøre rivingsvedtaket uten å tape ansikt, håper Bleken.