Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blekkspruten Casper forbløffer ekspertene

- Har et spøkelsesaktig utseende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere i USA oppdaget nylig en blekksprut utenfor Hawaii, som de tror er en helt ny blekksprutart.

Under et dypvannsdykk utenfor Hawaii, der forskerne egentlig hadde planer om å samle inn geologiske prøver, kom de over en bemerkelseverdig liten skapning på havbunnen. Nærmere bestemt på 4290 meters dyp.

«Utseendet til dette dyret var ikke likt noe vi har sett tidligere og det var den dypeste observasjonen noensinne for denne typen blekksprut», skriver Michael Vecchione ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) på NOAAs nettside.

Ifølge forskeren kan dypvannsblekkspruter deles inn i to kategorier. Den nyoppdagede blekkspruten tilhører en gruppe som ligner på blekksprutene vi finner på grunt vann.

Blekkspruten Casper
Vecchione peker på at blekkspruten hadde en rad med sugekopper på hver arm, i stedet for to, som er det vanlige.

«Dette dyret var spesielt uvanlig fordi det manglet de pigmentcellene som er vanlige hos de fleste blekkspruter, og den så ikke så muskuløs ut. Dette resulterer i et spøkelsesaktig utseende, noe som har ført til at blekkspruten i sosiale medier har blitt kalt Casper», skriver Vecchione.

Casper er som kjent det vennlige spøkelset fra filmen med samme navn, som spesielt de som er oppvokst på 80-og 90-tallet har et forhold til.

«Dette er nesten helt sikkert en ubeskrevet art og tilhører kanskje ikke noen kjente blekksprutslekter», skriver Vecchione.

Man har aldri tidligere observert blekkspruter av denne typen på under 4000 meters dybde.

NYOPPDAGELSE: Hils på Casper, den uvanlige blekkspruten. FOTO: NOAA Office of Ocean Exploration and Research, Hohonu Moana 2016 via AP
NYOPPDAGELSE: Hils på Casper, den uvanlige blekkspruten. FOTO: NOAA Office of Ocean Exploration and Research, Hohonu Moana 2016 via AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media