SPORLØST FORSVUNNET: Blekkspruten Inky rømte fra sitt akvarium og ut i friheten. Flukten forbauser verden. Foto: National Museum of New Zealand
SPORLØST FORSVUNNET: Blekkspruten Inky rømte fra sitt akvarium og ut i friheten. Flukten forbauser verden. Foto: National Museum of New ZealandVis mer

Blekkspruten Inkys ville flukt forbauser verden: - Han la ikke igjen noen lapp, engang

Blekkspruten Inky rømte fra sitt akvarium og ut i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han ble borte uten spor. Ingen vitner, ingen ledetråder. Bare en tom tank og et vannavløp som ledet til frihet. Fangenskapens tid var forbi for blekkspruten Inky. Han lurte alle, og nå var han fri. 

Historien om blekksprutens strabasiøse flukt fra National Museum of New Zealand hever øyenbryn verden over.

Denne blekkfylte karen på rømmen, omtrent like stor som en fotball, skal ha begynt sin flukt ved å skvise seg mellom en liten åpning på toppen av tanken som så lenge hadde vært hans hjem, melder New York Times

- Blekkspruter er fantastiske rømningsartister. De er programmert til å jakte byttedyr om natta, sier marinebiolog Alix Harvey til den amerikanske avisa. 

Etterlot kameraten i tanken Tilbake etterlot Inky sin litt mindre evertyrlystne romkamerat Blotchy. «You'll only slow us down», sa han kanskje gjennom fangarmene, i det han forlot tanken og deiset fra tanken og ned på gulvet. 

For veien til frihet gikk via tregulvet i akvariet og videre til et avløp omtrent en meter unna. Og der, i et hull omtrent 15 centimeter bredt, presset den langt større blekkspruten seg inn og ned. I andre enden av røret ventet friheten Inky hadde lengtet etter. 

- Han klarte på et eller annet vis å komme seg til avløpshullet som går rett ut i sjøen. Han la ikke engang igjen noen lapp, sier akvariumsdirektør Rob Yarrall til Radio New Zealand.

Den store flukten er blitt en snakkis i hjemlandet til Inky, og selv om den fant sted for syv måneder siden, har historien nettopp nå nådd mediene.

- Stor hjerne Folk flest er nok forbauset, men eksperter sier de ikke nødvendigvis er så overrasket over flukthistorien. Blekkspruter skal angivelig være svært intelligente skapninger, og ifølge marinebiolog Alix Harvey er det veldokumentert at blekkspruter for eksempel har åpnet glasskrukker og har sneket seg av båter. 
 
- De har en kompleks hjerne, de har glimrende syn, og forskningen antyder at de har evnen til å lære av sine tidligere feil, sier Harvey.

Dermed var kanskje flukten ikke Inkys første forsøk, men bare det første forsøket han lykkes med. Uansett, den frihetssøkende blekkspruten tilhører havet nå. 

FLUKTEN: Her vises Inkys rømningsvei. Foto: National Museum of New Zealand
FLUKTEN: Her vises Inkys rømningsvei. Foto: National Museum of New Zealand Vis mer