HVITT STYRE: LO-leder Roar Flåthen (t.h.) og nestleder Geir Mosti vil ikke kvotere inn innvandrere til LO. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX
HVITT STYRE: LO-leder Roar Flåthen (t.h.) og nestleder Geir Mosti vil ikke kvotere inn innvandrere til LO. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIXVis mer

Blendahvitt LO får refs

LO har lenge lovt å bli mer fargerike, men på den kommende LO-kongressen har bare 7 av 329 delegater minoritetsbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): — LO har en stor utfordring, sier norskzambiske Julia Banda Rasmussen til Dagbladet.no.

Rasmussen er én av LO-kongressens syv delegater med minoritetsbakgrunn.

LO-kongressen er LOs viktigste organ og møtes bare hvert fjerde år. Der velger de blant annet LOs lederskap og bestemmer politikken framover.

- KAN MISTE MEDLEMMER:- Man kan risikere å miste medlemmer hvis det ikke skjer noe, sier norskzambiske Julia Banda Rasmussen til Dagbladet.no. Foto: JAN-ERIK ØSTLIE
- KAN MISTE MEDLEMMER:- Man kan risikere å miste medlemmer hvis det ikke skjer noe, sier norskzambiske Julia Banda Rasmussen til Dagbladet.no. Foto: JAN-ERIK ØSTLIE Vis mer

LOs 32. ordinære kongress avholdes i tidsrommet 11. — 15. mai 2009.

2 prosent
En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 2 prosent av det totale antallet delegater. Dette er basert på navn, og Dagbladet.no tar høyde for at det kan være flere med «norske navn» som har bakgrunn fra andre land.

Til sammenligning definerer Statistisk Sentralbyrå 9,7 prosent av befolkningen som innvandrere.

Julia Banda Rasmussen fra forbundet Postkom, som organiserer de ansatte hos Posten, er en av de få som har minoritetsbakgrunn. Hun kom til Norge fra Zambia i 1984.

- Stort problem

- Jeg tror det fort kan bli et problem at vi ikke har representanter med minoritetsbakgrunn høyere opp i systemet og som kan belyse de sakene vi er opptatt av, sier Rasmussen.

NESTEN BARE HVITT: Nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i LOs ledelse. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare to som ikke er født i Norge. Her ved LO-leder Roar Flåthen.
Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
NESTEN BARE HVITT: Nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i LOs ledelse. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare to som ikke er født i Norge. Her ved LO-leder Roar Flåthen. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer

Norskzambieren mener det er lurt å ha tillitsvalgte som har følt hvordan det er å være innvandrer på kroppen.

- Det er lettere for oss å forstå og ha dialog med andre med samme bakgrunn, sier Rasmussen.

Hun tror LO kan bli skadelidende hvis de ikke tar tak i problemet.

DET HVITE HUS: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 1,8 prosent av det totale antallet delegater.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
DET HVITE HUS: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av delegatlisten, viser at bare 7 av 329 delegater har minoritetsbakgrunn. Dette utgjør 1,8 prosent av det totale antallet delegater. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Kan miste medlemmer
- Man kan risikere å miste medlemmer hvis det ikke skjer noe, sier LO-delegaten. Hun oppfordrer nå LO til å intensivere arbeidet med å rekruttere flere med innvandrerbakgrunn.

- Ellers risikerer LO å miste legitimitet blant en stor del av befolkningen, sier Rasmussen.

- Ikke fornøyd
2. nestleder i LO, Geir Mosti, innrømmer at integreringen i LO går for tregt.

- Vi er ikke fornøyd med tallene og dette er et område som vi bør satse på, sier Mosti til Dagbladet.no. Han vil likevel ikke pålegge organisasjonen å forandre noe.

GÅR FOR TREGT: 2. nestleder i LO, Geir Mosti, innrømmer at integreringen i LO går for tregt. Foto: DAGBLADET
GÅR FOR TREGT: 2. nestleder i LO, Geir Mosti, innrømmer at integreringen i LO går for tregt. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Dette er en demokratisk prosess, og dette må skje naturlig. Men vi har lenge oppfordret våre medlemmer til å velge tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, sier Mosti.

Dette er ikke første gang LO får kritikk for manglende integrering. En gjennomgang Dagbladet.no gjorde i 2007 viste at bare én person med ikke-europeisk bakgrunn har klart å klatre til topps i LO.

Hun har norsk far. Jacqueline Smith ble født i staten Wyoming, høyt oppe i Rocky Mountains, med vetnamesisk-amerikansk mor og norsk far. I 2006 ble hun leder av Norsk Sjømannsforbund.

For nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i LOs ledelse. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Bare to er ikke født i Norge.

- IKKE FORNØYD: - Vi er ikke fornøyd med tallene og dette er et område som vi bør satse på, sier 2. nestleder i LO Geir Mosti til Dagbladet.no.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- IKKE FORNØYD: - Vi er ikke fornøyd med tallene og dette er et område som vi bør satse på, sier 2. nestleder i LO Geir Mosti til Dagbladet.no. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer