Blendahvitt NRK

TV 2 har selvsagt innført farge-tv. Dagsrevyen framstår som håpløst umoderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOMAN MUBASHIR startet debatten om Dagsrevyen blendahvite profil på NRKs internsider. Han mener TV 2 og Nyhetskanalen slo Dagsrevyen 2-0 i dekningen av Bhutto-drapet. TV 2 kjørte en bred, massiv nyhetsdekning fra Pakistan med reporter Kadafi Zaman og nyhetsanker Mah-Rukh Ali i spissen. Disse har pakistansk familiebakgrunn. Noman Mubashir er profilert NRK-programleder, kjendispakistaner og syter ikke for egen karriere. Og ikke et vondt ord om Philip Lote, NRKs reporter i Pakistan og tidligere Asia-korrespondent. Men Mubashir har rett i at TV 2s dekning var hvassere, tettere på. Det kan skyldes nærheten Kadafi Zaman og Mah-Rukh Ali har til Pakistan og deres spesielle kunnskaper.

NRK HADDE FLERE å spørre. NRK-Noman viser til fem reportere i systemet. Raheela K. Chaudhry (NRK Migrapolis) er for eksempel en dyktig nyhetsreporter. Og statsviter. I tillegg har hun personlige historier knyttet til konflikten. Men NRK hadde tydeligvis ikke bruk for henne.

ERFARING I FELT, forklarer nyhetsdirektør Gro Holm i NRK. Reportere i felt må ha erfaring fra felt. Hvorfor har ikke Holm sørget for at Chaudhry har mer felterfaring? Er det fordi erfarne og til dels svært selvbevisste utenriksreportere sloss om de prestisjefulle feltoppdragene? Og hvorfor brukes Chaudhry heller ikke som reporter fra Oslo eller som kommentator? NRK tok heller ikke denne gangen sjansen på å framstå som mer mangfoldig og inkluderende.

DA CHAUDHRY BLE KASTET på skjermen som programleder i «Sommeråpent» i 1996, etterlyste hun flere journalister med flerkulturell bakgrunn. I NRK har nesten ingenting skjedd siden Migrapolis ble startet av Anne Aasheim, den gang sjef for NRK Østlandssendingen. Ennå har ikke NRK innført farge-tv. Noman og barne-tv er fantastiske unntak. Og når det er sagt, media generelt, Dagbladet inkludert, sitter i glasshus. Det gjør ikke debatten mindre relevant.

TV 2 KAPRET Zaman fra VG. Denne helblods, dyktige nyhetshaien har vært i Pakistan en rekke ganger for å dekke blant annet Rahila-saken, jordskjelv, trippeldrap, drosjesvindel og nå altså, Bhuttos retur og drapet. Zaman er for øvrig mannen som snek seg forbi sperringene på Oslo Lufthavn og inn i drosjen til mulla Krekar som eneste journalist. Alle trodde han var Krekars fetter! Og mens førstegenerasjonspakistanere bare ser på pakistansk tv, kjenner yngre norskpakistanere til Zaman. Det er ikke grunnen til at TV 2 ansatte ham. Poenget er at han har andre kilder, vinklinger og har språket og kodene inne. Han er et konkurransefortrinn. Og noen ganger vinnes nyhetskrigen rett og slett fordi redaksjonen har en reporter med visum.

48 OSLOSKOLER HAR minoritetsflertall. På Rommen skole i Groruddalen har ni av ti elever minoritetsbakgrunn. Vil de se blenda-tv? Dagsrevyen framstår mindre tilgjengelig og moderne enn TV 2. Frp-politiker Peter N. Myhre argumenterer mot kritikken og trekker fram den legendariske NRK-korrespondenten Richard Herrmann i London fra 50–60-tallet. For noen står tida stille.