Blendverk i Bagdad

Nasjonalforsamlingen sier nei. Saddams sønn sier ja til FN. Folkestyrets forviklinger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et merkelig skuespill utspiller seg akkurat nå i den irakiske hovedstaden. I går sa nasjonalforsamlingens utenrikskomite nei til kravene om uhindret våpeninspeksjon, stilt av et enstemmig sikkerhetsråd i FN.

I dag morges uttalte Saddam Husseins sønn Uday at Irak bør godta FNs krav. Uday er medlem av nasjonalforsamlingen og ellers kjent som en brutal drapsmann.

Til slutt vedtok de «folkevalgte» likevel å avvise FNs krav. Nasjonalforsamlingen overlater den endelige avgjørelsen til Saddam Hussein.

Det er knapt noen overraskelse. Saddam bestemmer jo i utgangspunkt hvem som sitter i nasjonalforsamlingen, når de skal møtes, hva de skal diskutere og hva de skal vedta. Ulydighet er utenkelig. Skulle slikt forekomme, ville det belønnes i kjelleren til et irakisk fengsel.

Saddam er uberegnelig. Dermed er det vanskelig å vurdere hva det siste døgnets skuespill egentlig betyr. Nasjonalforsamlingens vedtak kan gi ham en unnskyldning for å avslå FNs krav om avvæpning. En anledning til å kreve forlenget frist. En mulighet til å framstå som fredsvennlig, ved at han tross rådene fra folkets kårne, likevel slipper inspektørene inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer