Bli blodgiver over internett

Oslo (NTB-Peter Talos): Blodbankene går nye veier for å verve blodgivere. Ullevål sykehus lokker internett-surfere til å melde seg som givere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om lag 20 nye blodgivere har registrert seg over internett hver dag siden vi startet kampanjen, sier avdelingsoverlege Kåre Baklien ved Blodbanken på Ullevål sykehus i Oslo. Totalt er det omtrent 1.000 personer som har tatt kontakt for å registrere seg som givere den siste tiden.

- Ikke nok

Blodbanken på Ullevål er landets største. En firedel av alt blod som blir tappet i hele landet kommer herfra. Blodbanken betjener alle sykehusene i Oslo og har behov for 25.000 blodgivere. Det har den imidlertid ikke, og det har tvunget ledelsen ved Blodbanken til å tenke nytt. Internett og jevnlig annonsering de siste ukene gir resultater.

- I dag har vi mellom 17.000 og 18.000 blodgivere. At vi i løpet av et par uker får 1.000 nye, er et viktig bidrag, men det er jo fremdeles et stykke igjen til målet, sier Kåre Baklien til NTB.

Når antallet blodgivere ikke er tilstrekkelig, må sykehusene ut på markedet for å kjøpe blod. Med blodmangel på de fleste av landets sykehus er det et presset marked.

Ulovlig å betale

Man får ikke noe for å gi blod to eller flere ganger i året. En femtilapp eller gave til omtrent samme verdi er alt man sitter igjen med etter å ha levert fra seg 450 milliliter blod.

- Det er ikke noen betaling, for det har vi ikke lov til. Europarådet har pålagt at man ikke skal operere med betalte blodgivere for da risikerer man å få givere man ikke ønsker å ha. Det er rett og slett et forbud mot det, sier Baklien.

- Man skal gi blod fordi man ønsker å gi et bidrag og fordi det er en egen forsikring. Det er dessuten hyggelig, avslutter han.